Lietuviai kuria unikalų pasaulyje dezinfekcinį robotą kovai su COVID-19

www.lsveikata.lt
2020-03-23
Lietuvių robotikos kompanija „Rubedo sistemos“, įsikūrusi Kaune, kuria unikalų pasaulyje dezinfekcinį robotą, kuris gali padėti kovoje su korona virusu COVID-19.
„Dezinfekavimo metu kyla didelis pavojus žmonėms užsikrėsti virusais, todėl mūsų kuriamas autonominis robotas galėtų padėti efektyviai išspręsti šią problemą ir užtikrinti darbuotojų sveikatos apsaugą”, – pasakojo Paulius Rakauskas, verslo vystymo vadybininkas iš UAB „Rubedo sistemos“.
Lietuviai kuria unikalų pasaulyje dezinfekcinį robotą kovai su COVID-19

Idėja sukurti tokį autonominį roboto prototipą technologijų kūrėjams kilo tuomet, kai prasidėjo korona viruso COVID-19 viruso protrūkis Kinijoje. Buvo susisiekta su dezinfekcinius įrenginius gaminančia amerikiečių įmone ir pasiūlytas bendradarbiavimas – sukurti autonominį dezinfekavimo įrenginį - robotą. Amerikiečiai išreiškė didelį susidomėjimą ir iškart buvo pradėti darbai. Pirmieji diegimai prasidėjo Azijos rinkoje, kur ir prasidėjo COVID-19 plitimas. Pirmasis roboto prototipas jau netrukus pradės veikti Hong Kongo ligoninėje.
Pasaulyje yra keletas įmonių, kurios siūlo mobilius robotus, dezinfekuojančius patalpas ultravioletiniais UV spinduliais, tačiau toks metodas nėra labai efektyvus ir turi daug šalutinių poveikių aplinkos įrenginiams ir žmonėms. 

Lietuvių sukurtas robotas turi daug pranašumų. Visų pirma, dezinfekavimas vykdomas purškiant specialius garus ant sienų, rankenų, stalų, kėdžių, tai pat galima naudoti purškiant ant medicininės įrangos. Garai prasiskverbia net į mažiausius patalpos ar įrangos tarpelius, kurių paprastomis priemonėm nebūtų galima dezinfekuoti.
„Šie dezinfekciniai garai nekenkia jokiems paviršiams. Pats dezinfekavimo metodas išnaikina 99,9999 proc.  bakterijų, virusų, grybelių, tame tarpe ir COVID-19. Patalpa tampa faktiškai sterili“, – pasakojo P.Rakauskas.
Kūrėjai taip pat akcentavo ir kitą privalumą – po dezinfekcijos nelieka jokių toksinių medžiagų, tik deguonis ir vandens garai. Šis dezinfekavimo metodas yra nepavojingas žmonėms. Jį galima naudoti net maisto dezinfekavimui. 

Autonominis robotas veikia kruopščiai ir tiksliai. Jis gali dezinfekuoti dažnai, nuolat palaikydamas sterilias patalpas 24/7. Yra apsaugomi žmonės, nes jiems nereikia patiems vaikščioti po galimai užkrėstas patalpas ir dezinfekuoti rankiniu būdu. Robotas geba susikurti aplinkos žemėlapį ir maršrutą, kuriuo apvažiuoja patalpą ją dezinfekuodamas. Be to, jis gali gerokai atidžiau dezinfekuoti patalpą pagal iš anksto užduotą maršrutą ir tai atlikti žymiai dažniau.
Operatorius gali nustatyti, kokiu dažnumu ir kokiu paros metu nori atlikti dezinfekavimą. Robotą galima išsikviesti dezinfekuoti tam tikrą teritoriją tuomet, kai atsiranda specialus poreikis ir visą tai galima daryti nuotoliniu būdu, t.y. per išmanųjį telefoną ar kompiuterį. 
Toks sukurtas autonominis robotas turi didelį taikymo potencialą ateityje:  gali būti naudojamas ligoninėse, karantino vietose, biuruose, ugdymo įstaigose, prekybos centruose, sandėliuose,  įvairiose viešosiose erdvėse, tokiose,  kaip stotys, oro uostai.
Šiuo metu jau sukurtas roboto prototipas, kurį galima išbandyti, tobulinamas dizainas, funkcionalumas, įmonė „Rubedo sistemos“ ieško papildomų investicijų ir planuoja dalyvauti MITA paskelbtame inovatyvių idėjų konkurse „Life-saving innovations: stop COVID-19“, taip pat ES investicijų priemonėse „Inostartas“, „Inočekiai“.

„Labai džiugu, kad technologijų kūrėjai šiomis dienomis aktyviai įsitraukia į kovą su COVID-19 ir siūlo rinkai inovatyvius sprendimus. Tokios idėjos gali padaryti proveržį ir padėti pasauliui, todėl valstybė stengsis sudaryti patrauklias sąlygas gauti finansavimą inovatyviems projektams“, – komentavo kadenciją baigiantis
Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktorius Kęstutis Šetkus.


Apie „Rubedo sistemos“
Kompanija „Rubedo sistemos“ projektuoja ir integruoja mobiliosios robotikos ir kompiuterinio matymo sprendimus verslui. Įmonė įsikūrusi nuo 2009 metų ir jau turi didelę patirtį dirbant su medicinos įrangos gamintojais. Taip pat kuria robotikos sprendimus sandėliams, gamybos įmonėms. Įmonė vykdo intensyvią MTEP veiklą, turi aukštos kokybės inžinerijos procesus (sertifikuota pagal ISO 9001, atitinka ISO 13485, ISO 14971 ir IEC 62304 standartus).

Apie Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūrą (MITA)
MITA yra pagrindinė valstybinė inovacijų skatinimo agentūra, įgyvendinanti inovacijų politiką Lietuvoje. Įkurta dviejų ministerijų (Ekonomikos ir inovacijų ministerijos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos) iniciatyva, MITA jau 10 metų vykdo veiklą ir savo darbais prisideda prie svarbios misijos – inovatyvios Lietuvos kūrimo: skatina inovatyvaus verslo plėtrą bei inovacijų proveržį šalyje. MITA turi viziją – tapti patikimu partneriu, padedančiu įgyvendinti pažangias idėjas bendradarbiaujant mokslui, verslui ir viešajam sektoriui.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris