Ž.Gudlevičienė: kiekvienas medikas turi būti pasiruošęs susitikti su COVID infekcija

www.lsveikata.lt
2020-03-24
„Dabar vykdoma tokia psichoterapija: „Raminkitės – visko pakanka, nieko netrūksta“. Jau laikas imtis strateguotų, suplanuotų veiksmų, kad kiekvieną dieną visuomenei būtų aiškiai pasakyta, kas padaryta ir ką mes darysime rytoj, už savaitės ar už mėnesio, kai visos mūsų ligoninės bus užguldytos sunkiais pacientais“, - sako Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) vadovė Živilė Gudlevičienė.
Ž.Gudlevičienė: kiekvienas medikas turi būti pasiruošęs susitikti su COVID infekcija
„Gyventojai, manote, išsigandę? Taigi jų pilnos parduotuvės, pilnos aikštės!“, - piktinasi Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Živilė Gudlevičienė.

- Sakykite, ar laikas dabar iš sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos atimti Ekstremaliųjų situacijų valdymo operacijų centro vadovo funkcijas?
- Mūsų nuomone, taip, laikas. Mes nekalbame apie jokį sveikatos apsaugos ministro nuėmimą, tačiau operacijų vadovas, kaip matome, tikrai nėra krizių valdymo patirties turintis asmuo. Irgi pasakysiu, iš tiesų dabar vedama tokia psichoterapija, kad raminkitės, viskas gerai, visko pakanka, nieko netrūksta. Jau nebe laikas tokiai masių psichoterapijai. Laikas imtis strateguotų, suplanuotų veiksmų, kad kiekvieną dieną visuomenei būtų aiškiai pasakyta, kas padaryta šiandien ir ką mes darysime rytoj. Kitą dieną vėl turi būti pasakyta, kas padaryta ir ką darysime rytoj, už savaitės ir už mėnesio, kai visos mūsų ligoninės bus užguldytos sunkiais pacientais.
 
- Ministerija jus, Lietuvos medikų sąjūdį, su Jaunųjų gydytojų asociacijos atstovais pakvietė apvažiuoti kelias Vilniaus miesto sveikatos priežiūrios įstaigas bei įvertinti, kaip šios pasiruošusios priimti pacientus su COVID-19 įtarimu. Taigi, ar šios pasiruošusios?
- Sveikatos apsaugos ministerija galbūt reaguodama ir į mūsų reikalavimus iš pat ryto pateikė kvietimą prisijungti prie šių mobilių grupių. Aplankėme Respublikinę Vilniaus psichiatrijos ligoninę ir Vilniaus miesto klinikinę ligoninę Antakalnyje. Įstaigos tikrai gražiai pasiruošusios, susitvarkiusios, viskas gerai. Bet tai buvo tik dvi ligoninės. Dabar bus sudarytas planas, kur keliauti toliau ir ką vertinti. Bet jau matau iš žinučių, šįryt užplūdusių, kaip suprantu, daug kur yra situacija tikrai prasta. Tad bijau, kad kur nors kitur atokiai mes rasime tikrai blogą situaciją.

Pavyzdžiui, net ir Ukmergės atvejis. Mums skambino greitosios pagalbos stoties atstovai, kad išvis gydymo įstaigos dažnai nežino, kaip joms elgtis. Todėl, kad net iš savivaldybės, kuri yra jų steigėja, negauna jokios informacijos, kaip joms elgtis. Sveikatos skyrių atstovai tuose „bloguose“ pavadinkime rajonuose visiškai ne sveikatos priežiūros specialistai, ne medikai, absoliučiai nieko nesuprantantys. Tuomet nėra visiško koordinavimo, ligoninės nežino, ką daryti, savivaldybės nežino, ką daryti, o ministerija iki jų neprieina. Tikrai gali būti labai blogų situacijų, kurioms bus išvis nepasiruošę. Taip ir būna, kad ateina karščiuojantis pacientas per bendrą priėmimą, pereina ligoninę per visus kabinetus besitirdamas ir užkrečia visus. Tada gydytojai yra apkaltinami, lyg jie čia užkrėtė. Nors, pasirodo, jau pora savaičių tas koronavirusu infekuotas asmuo vaikšto po ligoninę arba guli kurioje nors palatoje. Gali būti, kad mes net nerasime zonomis išskirstytų ligoninių, kaip dabar reikėjo pasiruošti, kadangi nėra komunikacijos. Jau patys medikai skundžiasi, kad niekas mums nesakė, niekas neparodė, niekas nepateikė instrukcijų.
 
- Kieno kaltę įžvelgiate Ukmergės atveju?
- Norėčiau, kad jau nebūtų ieškoma kaltinamųjų. Kiekvienas medikas yra tas, kuris bet kada susitiks su šia infekcija, ar tai būtų šeimos gydytojas, ar specialistas, ar slaugos ligoninės darbuotojas. Mes nežinome, kuris pacientas ateis infekuotas. Niekas nežino. Ir taip būna, kad tas infekuotas pacientas, pasirodo, prieš kažkiek laiko gulėjo ligoninėje, buvo išleistas namo, tuomet vėl sugrįžo. Iš tikrųjų, ko gero, jau gydytojams į skyrių buvo atnešta infekcija. Tad neieškokime kaltų, analizuokime, kur padarytos klaidos ir užkirskime kelią tolesnėms.
Šiandien jau, pasirodo, yra izoliuoti septyniasdešimt septyni gydytojai Kauno klinikose. Vadinasi, situacija tokia pati: COVID infekuoti pacientai pasklido po visas klinikas, nes jau gavome signalų savaitgalį, kad netipinės eigos kardiologiniai pacientai gulasi į Kauno klinikas. Jau mums darbuotojai rašinėjo, kad, žiūrėkite, jau bus tuoj problemų. Iš tikrųjų šiandien jų turime.
Kaip minėjau, kiekvienas medikas yra potencialus rizikos veiksnys susitikti su COVID infekuotu pacientu. Ir jau negalime sakyti, kad tik tie deleguoti skyriai turi būti maksimaliai pasiruošę, kiekvienas medikas turi būti pasiruošęs susitikti su pacientu, turėti apsaugos priemones ir jomis naudotis. Ir nebėgti jų ieškoti pas vyr. seserį, užrakintų spintoje ir išduodamų su parašu. O šias priemones turėti savo darbo vietoje.
 
Betgi medikai skundžiasi, kad tų priemonių paprasčiausiai nėra...
- Jau matome, kad šiandien šios yra vežiojamos. Iš kitos pusės Kauno klinikose, kaip darbuotojai sako, jau lyg yra padėtos, gal pavėluotai. Bet ir šių išplitusių infekcijų atveju elementarios medicininės kaukės, įėjus pacientui, ant veido uždedamos, darbuotojas irgi jas turi turėti nenusiimdamas. Matau, kad situacija taisosi, nes jau ir labdaros pradėjo pasiekti, ir užsakytosios medicininės kaukės, ir respiratoriai jau atkeliauja.
Tikiuosi, kad per šią savaitę situacija stipriai pagerės. Tikrai bus tie karštieji taškai aprūpinti pirmiausiai. Bet dar kartą pasikartosiu, reikėtų aprūpinti visas gydymo įstaigas. Netgi, kaip dabar ir privatininkai kelia tokį nerimą, ten gi ateina tie patys pacientai ateina. Kaip privatininkai sako, jie irgi moka mokesčius valstybei, ir nemažus. Tad jie irgi norėtų gauti nemokamų bent jau dalies priemonių, ir aš juos palaikau.

 
Kaip vertinate ministro žodžius, jog kai kurių gydymo įstaigų vadovai patys kalti dėl apsaugos priemonių trūkumo, kadangi šiomis esą nepasirūpino?
- Dar kartą pasikartosiu, neieškokime kaltų. Analizuokime klaidas ir užkirskime kelią kitoms. Taip, buvo padaryta klaidų, ką tik pasakiau ir apie Ukmergės atvejį: nesusikalbėjimas, informacijos neturėjimas, nepasiruošimas. Šalime klaidas ir vėl pradėkime gerai dirbti.
 
- Gyventojai išsigandę. O kaip jaučiasi medikai, stebėdami, kaip vienas po kito izoliuojami ar užsikrečia kolegos?

- Gyventojai, manote, išsigandę? Taigi jų pilnos parduotuvės, pilnos aikštės!
 
- Na, kruopas tai seniai išpirktos.
- Kad parduotuvėse, matau, jau ir kruopų privežė. Bet savaitgalį, pažiūrėkite, oras gražus, kamščiai gatvėse, visi važiuoja, prie parduotuvių aikštelės pilnos. Palaukite, taigi karantinas! Taigi kruopų visi prisipirko iki soties! Tad sėdėkite namuose, prieš Velykas yra pasninkas, valgykite tas kruopas ir nevaikščiokite po visokias pramogų vietas, pasaugokite save, medikus, visuomenę ir užkirskime kelią infekcijos plitimui. Kas baisiausiai, jau apie kaukes kalbame ilgai, bet parduotuvėje matau, vienas kitas žmogus veidą dengia kauke, pardavėjos irgi tebesėdi be jų. Nematau tos įsibaiminusios visuomenės, matau besilinksminančią, kuri sako, kad kažkokie kvailiai juos gąsdina.
 
- Kaip vertinate įvestas griežtesnes priemones – jų tikrai reikia?
- Mūsų nuomone, jos būtinos. Kaip pasižiūri iš tų šalių, kurios laiku įvedė griežtas priemones, jos tikrai susitvarkė ir, sakykime, laikosi gerai. Italija, Ispanija, kur tikrai visi, kaip aš sakau, atsipūtę, ten ir turime tragedijas. Tad vis dėlto griežtesnių priemonių tikrai šiuo periodu reikia. Taip, mes infekcijos neišvengsime. Bet kam reikalingos griežtesnės priemonės? Tikrai geras argumentas, kad vienu metu staiga šių ligoninių neužpultų sunkūs pacientai. Griežtas karantinas ir asmenų izoliacija išskleidžia infekciją galbūt į ilgesnį, lėčiau plintantį procesą. Bet tuo metu mes išsaugome vietas ligoninėse ir, kaip sakoma, dozuotai gydome tuos pacientus, dozuotai saugome medikus, dozuotai leidžiame atsikvėpti vienoms medikų brigadoms ir vėl sugrįžti į darbą. Jeigu jie susitiko su infekcija, mes juos galime izoliuoti, pralaukti karantiną ir vėl sugrąžinti į darbo vietas.
 
 
  

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris