Vyriausybė aptarė siūlymą drausti parduotuvėse eksponuoti tabako gaminius

Paulius Viluckas, Vytautas Budzinauskas, BNS
2019-09-12
Vyriausybė pasitarime trečiadienį aptarė idėją drausti parduotuvėse demonstruoti tabako gaminius ir su jais susijusius įrenginius, įskaitant elektronines cigaretes ir IQOS įrenginius.
Sveikatos apsaugos ir Ekonomikos ministerijoms nesutariant dėl siūlymo, diskusijoje kelta klausimų dėl jo įgyvendinimo terminų, kaštų, veiksmingumo. Kompromiso bus ieškoma toliau. 
Vyriausybė aptarė siūlymą drausti parduotuvėse eksponuoti tabako gaminius

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Gintaras Vilda teigė, kad siūlomas reglamentavimas neigiamai paveiktų verslo aplinką, ypač mažąsias parduotuves. 
„Tokių vietų, kur šiandien prekiaujama tabaku ir tabako gaminiais priskaičiuojama 4800 ir bendrasis prisitaikymo išlaidų dydis būtų nuo 1200 eurų iki 2500 eurų prekybos vienoje kasoje vietai“, – pasitarime sakė G.Vilda. 
Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad vertėtų atkreipti dėmesį, kiek kainuoja onkologinėmis ligomis sergančių ligonių gydymas. 
„Suprantu Ekonomikos ir inovacijų ministeriją, taip pat ir pramonę, verslą, jų tikslus. Gaila, kad nepaskaitėte Vyriausybės programos, joje labai aiški nuostata yra, kas turi būti padaryta. Labai gaila, kad mes nevertiname tų pasekmių, kiek mums tai kainuoja gydant onkologinius ligonius“, – sakė S.Skvernelis. 
 

Jis teigė, kad vis dėlto pokyčius reikia įgyvendinti „civilizuotai“ ir siekti susitarti dėl visiems priimtino termino. 
„Manau, kad galime kalbėti apie protingą terminą įgyvendinimo šitos priemonės, kad būtų galima tinkamai pasiruošti. Galime kalbėti apie išimtis (...) Šitas priemones bent jau aš siūlau įgyvendinti. Tai yra mano nuomonė. Šiandien gal aš negaliu būti pakankamai objektyvus, turiu subjektyvius tam tikrus potyrius“, – kalbėjo S. Skvernelis, darydamas aliuziją į neseniai jam diagnozuotą onkologinį susirgimą, apie kurį jis visuomenę informavo viešai. 
 
Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis prašė kabineto narių peržiūrėti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos išvadą. 
„Vyriausybės programoje numatyta, kad bus įgyvendinta tabako ir tabako gaminių pardavimas tiesiogiai neprieinamu būdu, ką būtent šis teisės aktas ir atspindi (...) Estai ir latviai tokį reikalavimą jau įsivedė ir notifikavo ir Europos Komisija nepasisakė, kad šis reikalavimas neproporcingas, nepagrįstai ribojantis verslą ar konkurenciją, ar neveiksmingas, ar nepateisinantis iškelto tikslo“, – sakė A.Šešelgis. 
„Pasiruošę esame kalbėtis dėl terminų“, – sakė jis. 
 
Verslo atstovai perspėja apie naštą smulkiesiems, abejoja efektyvumu
Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas suabejojo siūlomų pakeitimų efektyvumu. 
„Nėra, bent jau aš nežinau nė vieno tyrimo, kuris vienareikšmiškai pasakytų, kad tabako gaminių paslėpimas turi kažkokį teigiamą poveikį tabako gaminių paplitimui ar rūkymo mažinimui. Tuo tarpu aš žinau bent tris (tyrimus – BNS), vienas iš kurių buvo remtas EK, kuris sako, kad statistiškai reikšmingo poveikio tokia priemonė vis dėlto neturi“, – kalbėjo A.Neverauskas. 
„Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų direktorius Gintaras Kalinauskas paragino įvertinti pakeitimų poveikį smulkiajam verslui, kriminogeninei situacijai. 

„Vis dėlto reikėtų vienokiu ar kitokiu kampu pavertinti tą poveikį, nes tikrai kriminogeninei situacijai tai turės įtaką, akivaizdu. Nepamirškite, kitais metais atsiranda draudimas mentolio cigaretėms (...) Reikėtų galvoti pereinamąjį laikotarpį“, – sakė G.Kalinauskas. 
 
Sveikatos apsaugos ministerija siūlo, kad parduotuvėse būtų leidžiamas tik tekstinis tabako gaminių ir jų kainų sąrašas, be jokių reklaminių elementų. Tabako gaminius eksponuoti būtų galima tik specializuotose tabako gaminių parduotuvėse arba parduotuvių tabako gaminių skyriuose.
Ministerija teigia, kad remiasi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, jog tokie ribojimai gali padėti mesti rūkyti, sumažinti impulsyvų cigarečių pirkimą.
Sveikatos apsaugos ministerijos iniciatyvai nepritaria Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK) ir Konkurencijos taryba, abejones išreiškė Lietuvos prekybos įmonių asociacija.
 

Draudimas paveiktų ir el. cigaretes bei IQOS
Draudimas eksponuoti tabako gaminius ir su jais susijusius įrenginius parduotuvėse taip pat paveiktų ir elektronines cigaretes bei vadinamąjį „heat-not-burn“ tipo tabaką, kurį Lietuvoje prekės ženklu IQOS platina JAV tabako kompanija „Philip Morris International“.
Bendrovė teigia, kad IQOS ir elektroninės cigaretės yra sveikatai mažiau kenksminga alternatyva nei paprastos cigaretės, todėl draudimas parduotuvėse demonstruoti šias alternatyvas kaip tik skatins rūkalius rinktis tradicines cigaretes.
„Taikant draudimą mažmeninės prekybos vietose rodyti naujus bedūmius tabako produktus būtų prisidedama prie įprastų cigarečių populiarinimo – žmonės tiesiog neturėtų progos sužinoti apie potencialiai mažiau žalingą alternatyvą. Tai sumenkintų esmines valstybės pastangas kovoti su tabako sukeliama žala“, – BNS komentavo „Philip Morris Baltic“ atstovas Liudas Zakarevičius.
 
„Todėl, mūsų nuomone, tokie patys apribojimai negali ir neturi būti taikomi įprastiems tabako gaminiams ir mažiau žalingiems bedūmiams produktams“, – sakė jis.
Sveikatos apsaugos ministerija savo ruožtu tikina, kad visi tabako gaminiai yra kenksmingi, todėl turėtų būti traktuojami vienodai.
„Visas tabako rūšis siūloma traktuoti vienodai, kurios nors vienos neišskiriant ir tokiu būdu nediskriminuojant kitų. Tabakas ir yra tabakas, nesvarbu kokioje pakuotėje ar kokia forma pateiktas. Visi tabako gaminiai yra kenksmingi“, – BNS sakė ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubienė.
IQOS yra naudojamas kaitinti tabaką iki pakankamai aukštos temperatūros, kad būtų sukuriamas garas, o ne dūmas. IQOS prietaisas yra aktyviai reklamuojamas Lietuvoje, bendrovė didžiuosiuose miestuose atidarė kelias specializuotas parduotuves.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris