Vilnius ir Kaunas jau ruošia mobiliuosius koronaviruso patikros punktus

Ramūnas Jakubauskas, Augustas Stankevičius, BNS
2020-03-16
Dalis Lietuvos didmiesčių pirmadienį pradėjo įrenginėti mobiliuosius koronaviruso patikros punktus, kuriuose gydytojo siuntimą turintys žmonės galės neišlipę iš automobilio pasitikrinti nuo plintančios infekcijos.
Vilnius ir Kaunas jau ruošia mobiliuosius koronaviruso patikros punktus

Mobilūs patikros punktai steigiami dešimtyje savivaldybių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus, Marijampolės, Utenos, Tauragės ir Telšių.
Vilniuje tokius punktus nuspręsta įrengti trijose vietose – Savanorių prospekte ir šalia „Siemens“ arenos esančiose „Statyk ir važiuok“ aikštelėse bei prie Valakampių pirmojo paplūdimio.
„Didelis miestas, reikia daugiau taškų. Dėl miesto dydžio vieno punkto neužtenka“, – BNS sakė Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas.
Jo teigimu, pirmasis punktas šalia „Siemens“ arenos turėtų atsidaryti trečiadienį ir veikti nuo aštuntos ryto iki aštuntos vakaro.
 

Kaune vienas mobilus patikros punktas bus įrengtas Jonavos gatvėje esančiame Kauno kempinge. 
„Šią vietą lengva pasiekti automobiliu iš daugelio miesto vietovių. Taip pat jis greitai ir paprastai pasiekiamas atvykstantiems iš kitur. Atoki teritorija saugiai aptverta, tinkama sklandžiam automobilių judėjimui“, – BNS sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.
Jis taip pat pridūrė, kad artimiausiu metu medikai kartu su savivaldybės darbuotojais parūpins visą reikalingą įrangą, bus sudarytos komandos, kurios dirbs punkte.

Klaipėda kol kas susipažįsta su ministerijos siūlymu ir jo sąlygomis, tačiau meras Vytautas Grubliauskas sako, kad mobiliems punktams numatyti reikalavimai kelia abejonių.
„Nenoriu komentuoti neperskaitęs savo akimis. Bet kiek man pakomentavo administracija, kad reikalinga ne tik vieta, bet ir vagonėlis, vieta, kur tai būtų atliekama, reikalingos gal trys brigados, kurios dirbtų nuolatos, reikalinga apsauga. Po to paimtus tuos mėginius šiandien reikėtų vežti į laboratoriją Vilniuje, nes Klaipėdoje neleidžia“, – BNS sakė V. Grubliauskas.
Jo teigimu, šias galimybes savivaldybė svarstys, tačiau ir toliau reikalauja leisti atlikti tyrimus Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, kuri turi visas tam reikiamas sąlygas.
„Tai skamba gražiai, tarsi tai yra ir dovana. Bet kiek dar reikia prisidėti norint tą dovaną įgyvendinti. Taip, žmonėms suteiki tą galimybę patiems atvažiuoti, priduoti tą mėginį, kuris po to bus vežamas į Vilnių – nežinau, ar tai didelis efektas. Aš labai atsargus“, – kalbėjo uostamiesčio meras.
 
Šiauliai ir Panevėžys sprendimo dėl vietos dar nėra priėmę.
„Sprendimą dėl konkrečios vietos priimsime rytoj antradienį“, – BNS teigė Šiaulių miesto vicemeras Domas Griškevičius. 

„Per kelias dienas, matyt, bus aiškiau, nes labai šviežia informacija ir kolegos iš sveikatos poskyrio kol kas negali atsakyti. Tik dabar žmonės pradeda tuo klausimu dirbti“, – BNS teigė Panevėžio miesto savivaldybės atstovė Vilma Kučytė.

Alytuje patikros punktą ketinama įrengti prie Pramonės mikrorajone esančio kultūros centro, punktas gali veikti nuo antradienio. 
Telšiuose mobilų patikros punktą ruošiamasi įrengti buvusiame kariniame miestelyje, kur šiuo metu įsikūręs Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. 
 
Griežti nurodymai

Pacientams pradėjus staiga karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios jis keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar turėjo kontaktą su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos atveju, pirmiausia jie turės skambinti trumpuoju telefono numeriu 1808. 
Karštosios linijos konsultantas, įvertinęs paciento pateiktus duomenis, priims sprendimą, ar skambinantį pacientą tikslinga ištirti dėl koronaviruso infekcijos. 
Nusprendus tirti, konsultantui pacientas turės pateikti kontaktinius duomenis ir bus klausiama paciento, ar jis gali į mobilų patikros punktą atvykti su asmenine transporto priemone. Jeigu taip, su pacientu susisieks mobilaus patikros punkto koordinatorius ir nurodys atvykimo laiką ir vietą.
Atvykus į mobilų patikros punktą, žmonėms nebus leidžiama išlipti iš automobilio ir atidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip – jiems bus paaiškinta, kaip vyks tepinėlio paėmimo procedūra.
 
Kaip pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, tikrintis atvykęs žmogus su savimi turi turėti asmens dokumentą ir A4 formato popieriaus lapą su užrašytu mobilaus telefono numeriu, kurį, atvykus į mobilų punktą, reikės padėti koordinatoriaus nurodytoje vietoje automobilio salone. Šiuo numeriu bus susisiekiama ir sutikrinami atvykusio žmogaus duomenys.
Ministerijos teigimu, atlikus tyrimą, žmogus turės važiuoti į namus, izoliuotis ir laukti tyrimo rezultato. Nustačius poreikį pacientą gydyti, bus kviečiama greitoji medicinos pagalba ir jis bus transportuojamas į ligoninę. 
Ministerija taip pat primena, kad į mobilų patikros punktą negalima vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu. 
Dėl koronaviruso plitimo grėsmės nuo pirmadienio Lietuvoje paskelbtas karantinas.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris