Vilnius dezinfekuos gatves

www.lsveikata.lt
2020-03-27
Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Grinda“ imasi papildomų priemonių koronaviruso plitimui stabdyti. Nuo šiol bus dezinfekuojamos ne tik sostinės viešosios erdvės, bet ir gatvės. Dezinfekcinis gatvių plovimas pirmiausia bus vykdomas miegamuosiuose rajonuose ir centrinėje miesto dalyje, kur kertasi didžiausi transporto ir pėsčiųjų srautai.
Vilnius dezinfekuos gatves

Sostinės gatvių dezinfekcijai pasitelktos daugiafunkcinės hidrodinaminės  mašinos. Specialiosios technikos talpos bus pripildytos natrio hipochloritu, kuris dėl jame esančio aktyvaus chloro plačiai naudojamas maisto pramonės įmonėse, viešojo maitinimo įstaigose, geriamo vandens stotyse, bendro naudojimo patalpų dezinfekavimui.
Šiandien Vilniuje gatves plaus 4 specialiosios mašinos. Dvi iš jų dirbs centrinėje miesto dalyje ir Naujamiestyje, o kitos periodiškai kursuos Šeškinėje ir Senamiestyje. Pirmiausia gatvės bus nuplaunamos vandeniu, o tada drėkinamos dezinfekciniu skysčiu (0,1 proc. natrio hipochlorito tirpalu).

Šiuo metu Vilniuje gatvės bus plaunamos tik dienomis, nes naktimis besilaikanti neigiama oro temperatūra nepalanki tokiems darbams. Vis dėlto, kadangi karantino dienomis automobilių transporto ir pėsčiųjų eismas yra gerokai apmažėjęs, specialiosios technikos judėjimas eismo dalyviams neturėtų sukelti papildomų rūpesčių.
 
Viešųjų miesto erdvių ir gatvių dezinfekcija šiuo metu yra kritiškai svarbi, nes naujuoju virusu infekuoti žmonės, nesilaikantys karantino metu nustatytų taisyklių ir draudimų, viešosiose erdvėse virusą paskleidžia ore, o šis nusėda ant aplink juos esančių paviršių. Tai reiškia, kad užsikrėsti galima net neturint jokio artimo kontakto su viruso nešiotojais.
Tam, kad būtų sumažinta tikimybė užsikrėsti virusu nuo įvairiausių mieste esančių paviršių, daugelis pasaulio šalių plečia dezinfekavimo zonas – gatvės ir šaligatviai periodiškai dezinfekuojami Pietų Korėjoje, Kinijoje, Irane, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Sakartvele ir daugelyje kitų valstybių.
„Kai šalyje dėl pandemijos yra paskelbta ekstremalioji padėtis – būtina susitelkti ir dirbti išnaudojant visas turimas priemones ir ieškant efektyvių sprendimų. Jei egzistuoja priemonės, turinčios bent menkiausią tikimybę sumažinti viruso plitimą ir padėti išsaugoti gyvybes – privalome jas maksimaliai išnaudoti. Esant palankioms oro sąlygoms, dirbsime ir šeštadienį, ir sekmadienį“, – sako UAB „Grinda“ direktorius Kęstutis Vaicekiūtis.
 
Vilniečių saugumui užtikrinti mieste papildomai dirbs ir 2 mašinos, pritaikytos darbui ant takelių ir šaligatvių. Jos dezinfekuos Vingio parko ir Bernardinų sodo takus, suolelius, vaikų žaidimų aikšteles, šiukšliadėžes.
Laikantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir kitų sveikatos priežiūros institucijų rekomendacijų, kuriose kalbama, jog vienas iš veiksmingiausių būdų, galintis užkirsti kelią koronaviruso plitimui yra periodiškas dažnai liečiamų paviršių dezinfekavimas, UAB „Grinda“ lygiagrečiai su dezinfekciniu gatvių plovimu toliau vykdys  ir miesto viešųjų erdvių dezinfekciją. Specialiai apmokyti ir visomis būtinomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis aprūpinti darbuotojai užtikrins, kad periodiškai būtų dezinfekuojama mažoji miesto architektūra, vaikų žaidimų aikštelės, pėsčiųjų tiltai, stendai, viešojo transporto laukimo paviljonai.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris