Vie­šų­jų pir­ki­mų klyst­ke­liai. Kaip jų iš­veng­ti?

www.lsveikata.lt
2019-10-10
Vie­šuo­sius pir­ki­mus svei­ka­tos prie­žiū­ros sek­to­riu­je spe­cia­lis­tai įvar­di­ja kaip vie­nus ri­zi­kin­giau­sių. Ir tų pir­ki­mų ap­im­tys yra di­de­lės. Jie su­si­ję ne tik su svei­ka­tos ap­sau­ga, bet ir įvai­rių dar­bų, va­ly­mo pa­slau­gų, hi­gie­ni­nių, kan­ce­lia­ri­nių pre­kių ir ki­tų pre­kių bei pa­slau­gų įsi­gi­ji­mu. De­ja, dar ne­re­ti at­ve­jai, kai nu­sta­to­ma Vie­šų­jų pir­ki­mų įsta­ty­mo pa­žei­di­mų, pa­ste­bi­ma ko­rup­ci­jos ap­raiš­kų.
Vie­šų­jų pir­ki­mų klyst­ke­liai. Kaip jų iš­veng­ti?

Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­bos (VPT) di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja So­na­ta Vai­tu­kai­ty­tė tei­gia, kad daž­nu at­ve­ju, or­ga­ni­zuo­jant vie­šuo­sius pir­ki­mus, per­kan­čių­jų or­ga­ni­za­ci­jų spren­di­mai bū­na ne vi­sai pa­ma­tuo­ti. Kren­ta į akis, kad ga­na daž­nai per­ka­ma bran­gi me­di­ci­ni­nė įran­ga. Ky­la abe­jo­nių, ar tik­rai li­go­ni­nei ar­ba po­li­kli­ni­kai rei­kia to­kios bran­gios me­di­ci­ni­nės įran­gos? Pro­ble­ma dar ir ta, kad nie­kas ne­ver­ti­na, ar įsi­gy­ta įran­ga pas­kui iš­nau­do­ja­ma vi­sa ap­im­ti­mi, nes prie­šin­gu at­ve­ju, vals­ty­bės lė­šos bū­tų pa­nau­do­ja­mos ne­efek­ty­viai. Rei­kė­tų su­kur­ti tam tik­rus įran­kius, kad bū­tų ga­li­ma tą po­rei­kį įver­tin­ti pra­di­nia­me eta­pe, prieš pa­skel­biant vie­šą­jį pir­ki­mą.
 

„Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­ba ver­ti­na pir­ki­mus ir pa­ste­bi, kad svei­ka­tos prie­žiū­ros sek­to­riu­je ga­na daž­nai vyks­ta va­di­na­mie­ji vie­no tie­kė­jo pir­ki­mai. Mū­sų tar­ny­bos at­lik­ta 2014–2016 me­tų ana­li­zė pa­ro­dė, kad šis sek­to­rius yra vie­nas ri­zi­kin­giau­sių. Ir net tais at­ve­jais, kai pir­ki­me da­ly­vau­ja ne vie­nas, o dau­giau tie­kė­jų, pir­ki­mo są­ly­gos daž­nai bū­na su­for­mu­luo­tos taip, kad jos tin­ka tik vie­nam kon­kre­čiam tie­kė­jui“, – taip vie­ną daž­niau­sių pa­žei­di­mų api­bū­di­na VPT di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja S.Vai­tu­kai­ty­tė.


Pa­šne­ko­vė sa­ko, kad yra bu­vę ir ke­le­tas pa­tal­pų nuo­mos at­ve­jų, ku­rie su­kė­lė abe­jo­nių. Sche­ma to­kia – sa­vi­val­dy­bė, kaip svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­gos stei­gė­ja, nuo­mo­ja to­je įstai­go­je esan­čias pa­tal­pas. Pa­gal įsta­ty­mus to­kiai nuo­mai ne­rei­kia skelb­ti vie­šo­jo pir­ki­mo. Pas­kui ta li­go­ni­nė ar po­li­kli­ni­ka skel­bia vie­šą­jį pir­ki­mą teik­ti tam tik­rą pa­slau­gą to­se iš­nuo­mo­to­se pa­tal­po­se. Ži­no­ma, to­kį kon­kur­są lai­mi tų pa­tal­pų nuo­mi­nin­kas, nes nie­kas ki­tas ne­ga­li.
Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­bos spe­cia­lis­tai pas­ta­ruo­ju me­tu ste­bi ki­tą, vie­šų­jų pir­ki­mų skaid­ru­mui ken­kian­tį reiš­ki­nį. Tai me­di­ci­ni­nių ana­li­za­to­rių pa­nau­dos ir po to re­a­gen­tų iš kon­kre­taus tie­kė­jo pir­ki­mai. Su me­di­ci­ni­nių ty­ri­mų la­bo­ra­to­ri­jų dar­bu su­si­ję žmo­nės ži­no, kad daž­nai va­di­na­mie­siems už­da­ro ko­do ana­li­za­to­riams tin­ka tik tam tik­ri re­a­gen­tai, ku­riuos ga­li­ma pirk­ti tik­tai iš kon­kre­taus tie­kė­jo – to, ku­ris ana­li­za­to­rių da­vęs gy­dy­mo įstai­gai nau­do­ti pa­nau­dos tei­se. Kai su­da­riu­si pa­nau­dos su­tar­tį įstai­ga jau tu­ri ana­li­za­to­rių, jam daž­nai tin­ka tik vie­no kon­kre­taus tie­kė­jo re­a­gen­tai. Ži­no­da­ma šią si­tu­a­ci­ją svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­ga kaip per­kan­čio­ji or­ga­ni­za­ci­ja pir­ki­mo tech­ni­nę spe­ci­fi­ka­ci­ją su­for­mu­luo­ja taip, kad jos rei­ka­la­vi­mus ati­tik­tų bū­tent tie re­a­gen­tai.
Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­ba ma­to to­kią iš­ei­tį – per­kan­čio­sioms or­ga­ni­za­ci­joms rei­kė­tų pirk­ti ne ana­li­za­to­rius ar re­a­gen­tus, o ty­ri­mus ar­ba pir­ki­mo są­ly­gas for­mu­luo­ti taip, kad juo­se ga­lė­tų da­ly­vau­ti ir nau­ji tie­kė­jai, siū­lan­tys re­a­gen­tus kar­tu su sa­vo ana­li­za­to­riais. Taip bū­tų už­tik­rin­ta są­ži­nin­ga kon­ku­ren­ci­ja.
 
„Ben­dras mū­sų tiks­las yra, kad Vie­šų­jų pir­ki­mų įsta­ty­mo pa­žei­di­mų ir ko­rup­ci­jos ma­žė­tų. Jį pa­dė­tų pa­siek­ti pa­reng­tos šab­lo­ni­nės tech­ni­nės spe­ci­fi­ka­ci­jos. To­kios tik­tų ir ana­li­za­to­rių re­a­gen­tų pir­ki­mams, nes daž­nai to pa­ties ly­gio svei­ka­tos prie­žiū­ros įstai­go­se ty­ri­mai da­ro­mi to­kie pa­tys ar­ba pa­na­šūs. Jei pri­reik­tų at­lik­ti įvai­res­nių ty­ri­mų, li­go­ni­nė šab­lo­ni­nę spe­ci­fi­ka­ci­ją ga­lė­tų pa­pil­dy­ti spe­ci­fi­niais rei­ka­la­vi­mais“, – sa­ko S.Vai­tu­kai­ty­tė.
Pa­šne­ko­vė džiau­gia­si vi­suo­me­nės, ne­vy­riau­sy­bi­nių or­ga­ni­za­ci­jų ir ver­slo įsi­trau­ki­mu į ko­vą už skaid­rius vie­šuo­sius pir­ki­mus. Jos tei­gi­mu, vi­suo­me­nės da­ly­va­vi­mas dau­giau­sia pa­si­reiš­kia per ak­ty­viai vei­kian­tį ver­slą, vie­šuo­siuo­se pir­ki­muo­se da­ly­vau­jan­čius tie­kė­jus. Pa­ste­bė­ję pa­žei­di­mus, jie ra­šo pre­ten­zi­jas ir Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­bai, ir per­kan­čio­sioms or­ga­ni­za­ci­joms, ei­na į teis­mus. Toks vi­suo­me­nės įsi­ki­ši­mas pa­de­da iš­aiš­kin­ti ko­rup­ci­jos, ne­są­ži­nin­gos kon­ku­ren­ci­jos at­ve­jus ir už­kirs­ti jiems ke­lią.   
 
„Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­ba ver­ti­na pir­ki­mus ir pa­ste­bi, kad svei­ka­tos prie­žiū­ros sek­to­riu­je ga­na daž­nai vyks­ta va­di­na­mie­ji vie­no tie­kė­jo pir­ki­mai. Mū­sų tar­ny­bos at­lik­ta 2014–2016 me­tų ana­li­zė pa­ro­dė, kad šis sek­to­rius yra vie­nas ri­zi­kin­giau­sių“, - tei­gia Vie­šų­jų pir­ki­mų tar­ny­bos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja So­na­ta Vai­tu­kai­ty­tė.
 

Informacija parengta LR sveikatos apsaugos ministerijai įgyvendinant Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje“.


                         

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris