Vėžio instituto vadovė po audito sako besilaikanti įstatymų

Ramūnas Jakubauskas, BNS
2019-04-12
Po Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavaldžių įstaigų audito Nacionalinio vėžio instituto (NVI) vadovė Sonata Jarmalaitė sako, kad ši įstaiga laikosi įstatymų, o buvęs vadovas Feliksas Jankevičius situacijos nekomentuoja.
Vėžio instituto vadovė po audito sako besilaikanti įstatymų
„Vien 2018 metais instituto įvairius viešuosius pirkimus laimėjo 270 skirtingų įmonių. Visus viešuosius pirkimus vykdome laikydamiesi Viešųjų pirkimų įstatymo. Protegavimą pirkimuose apriboja Viešųjų pirkimų įstatymas, kurio instituto vykdomuose pirkimuose griežtai laikomasi“, – BNS perduotame komentare cituojama Nacionalinio vėžio instituto vadovė Sonata Jarmalaitė.

Susisiekimo ministerijos auditoriai praėjusią savaitę pasiūlė kreiptis į teisėsaugą dėl įtartinų Vėžio institutui medicinos įrangą tiekiančios įmonės „Tradintek“ finansinių operacijų.
Auditoriai nustatė galimą vienos įmonės protegavimą, galimus finansinius pažeidimus su pirkimus laiminčia įmone, taip pat viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų.
 
NVI vadovė: viskas pagal įstatymus
Audite teigiama, kad instituto viešuosiuose pirkimuose dominuodavo viena įmonė – medicinos įrangą tiekianti bendrovė „Tradintek“, su kuria per 2016-2018 metus buvo sudaryta sutarčių už daugiau nei 10 mln. eurų.
Nustatyta, kad Vėžio institute dominavo praktika, kai įvairių įrenginių dalių, remonto darbų ar techninės priežiūros paslaugų įsigijimui buvo organizuojami vienkartiniai, mažos vertės pirkimai, apklausiant tik „Tradintek“, tačiau vadovė teigia, kad tokios išvados neteisingos.

 
„Vien 2018 metais instituto įvairius viešuosius pirkimus laimėjo 270 skirtingų įmonių. Visus viešuosius pirkimus vykdome laikydamiesi Viešųjų pirkimų įstatymo. Protegavimą pirkimuose apriboja Viešųjų pirkimų įstatymas, kurio instituto vykdomuose pirkimuose griežtai laikomasi“, – BNS perduotame komentare cituojama S.Jarmalaitė.
Anot jos, auditoriams galėjo pasirodyti, kad proteguojama įmonė „Tradintek“ dėl įsigytų linijinių greitintuvų, skirtų spinduliniam pacientų gydymui. 
 
„Tai, matyt, ir galėjo sudaryti nuomonę, jog instituto viešuosiuose pirkimuose dominuodavo išskirtinai tik bendrovė „Tradintek“. Reikia pažymėti, kad nusidėvėjusi radioterapinė įranga buvo atnaujinta ir kitose gydymo įstaigose, nes buvo pasiekusi avarinį stovį, praktiškai nebeleidusį teikti spindulinio gydymo vėžiu sergantiems pacientams“, – teigė NVI vadovė.
Tuo metu auditoriai pažymi, kad NVI 2017 ir 2018 metais pirkdama linijinius greitintuvus neskaidė tarptautinių pirkimų į dalis ir taip pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą. Pirkimo objektą šiais atvejais sudarė keturios dalys: medicinos įranga, jos programinė įranga, patalpų projektavimas ir statybos darbai, todėl pirkimas turėjo būti skaidomas į dalis, tačiau NVI auditoriams nepateikė argumentų, kodėl pirkimai nebuvo skaidyti.
 
Taip pat audite teigiama, kad apie kai kurios įsigytos medicininės įrangos egzistavimą netgi nėra duomenų. Auditoriai teigia, kad instituto atstovai tai įvardijo kaip techninę klaidą, tačiau dokumentų taip ir nepateikė. Šiuo metu NVI vadovaujanti S. Jarmalaitė teigia, kad visa medžiaga auditoriams buvo pateikta.
„Instituto veiklas nuolatos audituoja įvairios institucijos, su visomis puikiai bendradarbiaujame ir niekada nesame gavę oficialių pastabų tuo klausimu. Minimam auditui buvo pateikta visa prašyta medžiaga“, – sakė S.Jarmalaitė.
 
Auditoriams užkliuvo ir dar vienas atvejis, kai 2017 metais vykdytas medicininės įrangos priežiūros ir remonto paslaugų pirkimas buvo suskaidytas net į 333 smulkias dalis. O sutartys sudarytos tik 26 atvejais – visais jais su „Tradintek“, tačiau NVI vadovė teigia, kad pirkimas suskaidytas norint paskatinti konkurenciją.
„Pasiūlymus pateikė 26 skirtingos įmonės. Kiekvienai pirkimo daliai laimėtojas nustatytas pagal mažiausią pasiūlytą kainą. Su 21 įmone buvo sudarytos sutartys, tarp kurių buvo ir UAB „Tradintek“. 4 įmonės nelaimėjo nė vienos pirkimų dalies, 1 pasiūlymas atmestas dėl kvalifikacijos neatitikimo, 7 pirkimų dalims niekas nepateikė pasiūlymų. Galėčiau vardinti kitas dvidešimt greta UAB „Tradintek“ konkursus laimėjusias firmas, bet, manau, ir taip akivaizdu, kad dominavimo fakto nėra“, – teigia NVI vadovė.
 
S.Jarmalaitė taip pat ginasi ir dėl audito metu gautos informacijos, kad vienas NVI darbuotojas dirba ir įmonėje „Tradintek“. Instituto vadovė teigia, kad tai – medicinos fizikas, kuris prie viešųjų pirkimų procedūrų neprieina.

Taip pat S. Jarmalaitė atmeta auditorių pastabas ir dėl institutui suteiktos labdaros. Audite teigiama, kad NVI gavo 1,8 mln. eurų labdaros (paramos), tuo metu 19 paramą suteikusių įmonių yra ir viešųjų pirkimų laimėtojai.
„Iš tiesų institutą daugeliu atvejų pasiekia tik vaistai, o ne pinigai. Per trejus metus buvo ir kitokio pobūdžio paramos iš labdaros fondų, privačių asmenų. Daugeliu atvejų nurodoma tikslinė rėmimo paskirtis ir pagal rėmėjo pageidavimą lėšos paskirstomos“, – sakė S.Jarmalaitė. 
 
Buvęs vadovas pirkimų nekomentuoja
Tuo metu buvęs instituto direktorius, dabar Santaros klinikoms vadovaujantis Feliksas Jankevičius komentuoti galbūt neskaidrius viešuosius pirkimus atsisakė. 
Susisiekti su F.Jankevičiumi nei telefonu, nei elektroniniu paštu BNS nepavyko. Santaros klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė perdavė jo poziciją, kad auditą turi komentuoti dabartinė Vėžio instituto vadovybė.
„Profesorė Sonata Jarmalaitė, dabar einanti direktoriaus pareigas, visą situaciją puikiai žino, orientuojasi ir apie tą laikotarpį, kas vyko ar nevyko, ji galės komentuoti“, – teigiama BNS perduotame atsakyme.

F.Jankevičius vėžio institutui vadovauti buvo paskirtas 2016 metų sausį ir pareigas ėjo šių metų kovo – įstaigai jis vadovavo visą laikotarpį, per kurį atliktus viešuosius pirkimus nagrinėjo auditoriai. 
F.Jankevičius šiemet laimėjo Santaros klinikų vadovo konkursą ir kovo pabaigoje pradėjo eiti naujas pareigas.
 
„Tradintek“ vadovas apie išgrynintus pinigus: tai – nesąmonė
Audito metu gauta informacija, kad iš įmonės „Tradintek“ sąskaitos galėjo būti gryninamos didelės pinigų sumos po to, kai perkančiosios organizacijos, įskaitant institutą, atsiskaitydavo pagal viešųjų pirkimų sandorius.
Dėl to siūloma kreiptis į teisėsaugą, tačiau įmonės vadovas Vidas Morkūnas teigia, kad auditoriai nesupranta „šito reikalo specifikos“, nes pirkta unikali medicininė įranga. 
„Aš tai vertinu normaliai. Gerai, kad žmonės domisi, žiūrisi. Jie išsiaiškins, kaip ten yra ir supras esmę bei specifiką viso šito reikalo“, – BNS sakė V.Morkūnas.
Jis tvirtino, kad jo įmonė yra vienintelė brangios ir vėžiui gydyti skirtos įrangos tiekėja ne tik Lietuvoje, bet ir aplinkinėse šalyse: Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje.
 
Audite taip pat rašoma, kad bendrovės vadovas Vidas Morkūnas 2016-2017 metais deklaravo gautas 5,5 mln. eurų pajamas, iš kurių 5,4 mln. yra gauti dividendai, tačiau įmonės vadovas sako, kad tai neatitinka tikrovės.
„Čia tai man atrodo nesąmonė. Nežinau, iš kur čia ištraukė, patikrinkit gal. Man nežinomi tokie faktai. Aš nenoriu nieko komentuoti apie šitą. Čia ir baikime pokalbį“, – teigė įmonės vadovas.
Švietimo ministras A.Monkevičius praėjusią savaitę paprašė Specialiųjų tyrimų ir Viešųjų pirkimų tarnybų įvertinti ministerijai pavaldžiose įstaigose atlikto audito pažymą ir informuoti apie nustatytus viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus bei nusikalstamo korupcinio ir finansinio pobūdžio veikas.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris