Vasara: nuotykiai, egzotika ir... lengvi narkotikai

Aneta Vaitkienė
2022-08-18
Dauguma jaunimo narkotikus sutiktų pavartoti smalsumo vedami – bent jau šitaip teigia šią vasarą Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) užsakymu atlikta ankstesnių metų tyrimo duomenų analizė.
Vasara: nuotykiai, egzotika ir... lengvi narkotikai
Pilotiniu muzikos festivalių tyrimu nustatyta, kad 16,5 proc. jame dalyvavusių lankytojų kasdien vartojo kurias nors narkotines ir psichotropines, naujas psichoaktyviąsias medžiagas, inhaliantus.

Nebuvo pasiūlyta
Dalis šiame tyrime dalyvavusių jaunų asmenų, niekada iki tol nenaudojusių narkotikų, nurodė, kad tiesiog dar negavo pasiūlymo pabandyti. Jei jiems būtų pasiūlyta, teigė jie, sutiktų.
 

„Todėl verta apsvarstyti galimybes, – sausa kanceliarine kalba pateikia siūlymą analizės autoriai, – plėtoti socialinių emocinių įgūdžių ugdymo ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos programas, psichinei ir fizinei sveikatai palankų užimtumą bei laisvalaikio praleidimą ir pabaigus mokyklą – profesinėse, aukštosiose mokyklose, darbovietėse, jaunimo dažnai lankomose laisvalaikio praleidimo vietose, apsvarstant jų finansavimo galimybes, taip didinant jų prieinamumą ir populiarumą“. Kitaip tariant, užimti jaunimą, kad jam nebūtų kada gauti ir svarstyti prekeivių narkotikais pasiūlymus.
 
Festivalių metas
Vasarą rengiama daug muzikos festivalių ir jie toli gražu ne visada vyksta blaiviai. Todėl Lietuvoje organizuojama edukacinė iniciatyva „Saugi erdvė“ („Be Safe Lab“), kurios tikslas – teikti objektyvią ir patikimą informaciją, kaip linksmintis saugiai: apsaugoti muzikos festivalių lankytojus, eksperimentuojančius psichoaktyviosiomis medžiagomis, ir padėti jiems suprasti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo rizikas, kas gali sulaikyti nuo neatsakingo šių medžiagų vartojimo. Šią edukacinę iniciatyvą jau ne vienerius metus Lietuvoje įgyvendina skirtinguose sektoriuose dirbančių organizacijų (tarkim, koalicija „Galiu gyventi“, asociacija „Demetra“ bei bendrovė „Alkotesteris“) profesionalų ir savanorių komanda. Šiemet „Saugi erdvė“ vyko trijuose festivaliuose („Yaga Gathering“, „Ant bangos“, „Granatos live“) ir sulaukė 1800 lankytojų.
Pastebima, jog tai, kokios psichoaktyviosios medžiagos bus vartojamos, priklauso nuo festivalyje vyraujančios muzikos. Tikriausiai universaliausiai festivaliuose vartojama svaiginimosi medžiaga yra legali ir prieinama – tai alkoholis.


 

Darbotvarkė nukeliavo į Seimą
„Tikslinga vykdyti jaunimui skirtas ne tik prevencijos, bet ir žalos mažinimo priemones, informuoti jaunimą apie psichoaktyviųjų medžiagų maišymo, perdozavimo, vairavimo apsvaigus nuo psichoaktyviųjų medžiagų keliamą pavojų, lytiškai plintančias ligas, psichologinės ir socialinės pagalbos galimybes“, – pateikia išvadas NTAKD analizė, ir tai nukreipia mus į Nacionalinę darbotvarkę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, vartojimo prevencijos ir žalos mažinimo klausimais. Praėjusiais metais pristatyta, šių metų gegužę pateikta Seimui, sulaukusi nemažai kritikos iš konsultavusių specialistų, ji pagaliau svarstoma Seime ir rudenį greičiausiai bus patvirtinta.
Šio svarbaus ilgalaikio strateginio dokumento įgyvendinimas suformuos tolesnį 14 metų pagrindą psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos ir kontrolės politikai.
Įgyvendinus Darbotvarkę, laukiami šie teigiami pokyčiai: sumažėjęs suvartojamojo alkoholio kiekis, tenkantis 15 m. ir vyresniems gyventojams; daugiau nei du kartus sumažėjusi rūkiusiųjų per paskutinį mėnesį 15–64 m. gyventojų dalis, išlaikytas dvigubai mažesnis nei ES šalyse narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo paplitimas tarp 15–64 m. amžiaus gyventojų, išaugęs pagalbos (gydymo, psichosocialinės reabilitacijos) prieinamumas, pakaitinio gydymo paslaugų prieinamumas, mažėjantis mirtingumas dėl priežasčių, susijusių su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis.

 
Specialisto komentaras
NTAKD laikinoji vadovė Gražina Belian:

- Departamentas pernai atliko pilotinį muzikos festivalių tyrimą. Pilotiniame tyrime dalyvavo 261 muzikos festivalių, kuriuose vyko edukacinė iniciatyva „Saugi erdvė“ (Yaga Gathering, Loftas Fest), lankytojai. Jo metu nustatyta, kad 16,5 proc. tyrime dalyvavusių festivalių lankytojų kasdien vartojo kurias nors narkotines ir psichotropines, naujas psichoaktyviąsias medžiagas, inhaliantus. Bent kartą per paskutinį mėnesį šias medžiagas vartojo 55,2 proc. tyrimo dalyvių, bent kartą per paskutinius metus – 73,6 proc., o bent kartą gyvenime – 92,3 proc.
Populiariausias narkotikas tarp festivalių lankytojų – kanapės, jas buvo bandę vartoti 90,4 proc. tyrimo dalyvių. Bent kartą per paskutines 30 d. kanapes vartojo 48,7 proc. tyrimo dalyvių, kasdien – 11,5 proc. 46 proc. tyrimo dalyvių buvo išbandę ir elektronines cigaretes su tetrahidrokanabinoliu (THC). Antras pagal populiarumą narkotikas buvo ekstazis, kurį buvo išbandę 54,4 proc. tyrimo dalyvių. Beveik pusė buvo bent kartą gyvenime vartoję haliucinogeninius grybus (48,3 proc.) bei LSD (47,5 proc.). Daugiau nei trečdalis buvo išbandę amfetaminą ar metamfetaminą (38,3 proc.) bei kokainą ar kreką (36 proc.). Naujas psichoaktyviąsias medžiagas bent kartą gyvenime vartojo 19,9 proc. tyrimo dalyvių, o inhaliantus – 18,4 proc. Tyrimo dalyviai narkotikus dažniausiai vartojo draugų, pažįstamų vakarėliuose (56,3 proc.) ir muzikos festivalių metu (47,9 proc.).

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris