Valdas Adamkus: „Tikiuosi, nuojauta manęs neapgaus“

Deimantė Gruodė
2019-05-10
„Prezidentūra turi būti atvira tautai, visiems piliečiams ir negali užsidaryti savyje“, - sako prezidentas Valdas Adamkus (92 m.), su kuriuo kalbėjomės iki šalies vadovo rinkimų, tiksliau, pirmojo jų turo likus mažiau nei savaitei.
Valdas Adamkus: „Tikiuosi, nuojauta manęs neapgaus“
„Kiekvienam linkiu siekti užsibrėžtų tikslų, o laimėtojams – ištvermės, stiprybės. Svarbiausia – po pasibaigusių rinkimų vykdyti tautai savo pareigas ir įsipareigojimus sąžiningai ir nesvyruojant, turint vieną tikslą – dirbti valstybės ir žmonių gerovės vardan“, - sako prezidentas Valdas Adamkus.

- Kaip Jūs galvojate, per šiuos prezidento rinkimus žmonėms yra iš ko pasirinkti?
- Mano supratimu, tai yra vienas stipriausių kandidatų sąrašas ir kiekvienas rinkėjas, savo nuožiūra įvertinęs visus faktus, gali pasirinkti jam artimiausią, tinkamiausią kandidatą. Bet su viena mintimi – turi būti pagrįstas tikėjimas, kad šis kandidatas ne tik man patinka, bet yra vertas ir reikalingas įgyvendinti Lietuvos valstybės ir tautos tikslus, o žiūrint į ateitį – kuriuo keliu Lietuva turi žengti.
 
- Ką kužda Jūsų nuojauta: kurie du kandidatai išeis į antrąjį rinkimų turą?
- Tikiuosi, nuojauta manęs neapgaus: tai bus ponia Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda.

- Jau atskleidėte, už kurį atiduosite balsą. Galbūt persigalvojote?
- Ne, nuomonės nekeičiu, kadangi neturiu tam pagrindo. Su kandidatu esu bendravęs ne vienerius metus: jis antroje kadencijoje buvo vienas mano patarėjų. Ne vieną valandą esame apkalbėję įvairius iškilusius klausimus arba pasiūlymus. Nesakau, kad iš karto priimdavau jo teiktus pasiūlymus, išvadas ir padarydavau atitinkamus sprendimus... Bet jo patarimais dažnai pasinaudodavau.

 
- Pamenate, kokius jausmus Jūs išgyvenote, kai kandidatavote ir iki rinkimų pradžios ėjo paskutinės dienos, valandos... Kaip susitvarkėte su įtampa, stresu?
- Prisiminimai malonūs. Aišku, jaudulys buvo didelis, ypač pirmos kadencijos metu. Antroji kadencija galbūt ne tiek jaudinanti, kadangi buvo nueitas tam tikras kelias, sukaupta patirtis tiek pačioje rinkimų kovoje, tiek ir einant šalies vadovo pareigas. Pasakyčiau taip: tai - sunkiai žodžiais nusakomas jausmas. Tik pradėjęs eiti pareigas, supranti, kam esi įsipareigojęs ir ko iš tavęs tikimasi. Negali nuvilti rinkėjų.
 
-Ar Jums priimtinas dabartinės, jau išeinančios šalies vadovės valdymo stilius?
- Nenorėčiau vertinti pats, irgi buvęs tose pareigose. Galiu tik pasakyti, kad mano ir jos valdymo stiliai, manau, žinomi ir matomi. Mano požiūriu, buvome skirtingi, o visa kita palieku vertinti istorijai.
 
Vis dėlto ar Prezidentūra, priešingai nei pastarąjį dešimtmetį, neturėtų būti atviresnė visuomenei, ne tokia izoliuota?
- Sutinku: Prezidentūra turi būti atvira tautai, piliečiams ir negali užsidaryti savyje. Čia turbūt yra pačios prezidento institucijos stiprybė: atvira, tarnaujanti tautai ir prieinama kiekvienam Lietuvos piliečiui.
 
- Kokie turėtų būti prezidento santykiai su premjeru, nes šioje kadencijoje matėme visko?
- Iš tikrųjų, matėme visko. Galvoju, kad ateityje tokios situacijos neturėsime.
Galime pasimokyti iš to, kad daug klausimų, daug problemų būtų galima išspręsti kur kas lengviau. Galbūt ir rezultatus greičiau gauti, negu ne vienu atveju esame susidūrę šiuo metu.
 
- Dalios Grybauskaitės išleistuvių proga susuktas filmas (režisierius - Donatas Ulvydas), gegužės gale turėtų pasirodyti knyga apie prezidentę „Nustokim krūpčiot“, kurią parašė jos patarėja Daiva Ulbinaitė. Ar nesmalsu pavartyti knygą (filmą galbūt jau ir matėte)?
- Knygos neskaičiau ir filmo nemačiau. Skaičiau tik atsiliepimus spaudoje. Tegul praeina truputį daugiau laiko. Galiu jus užtikrinti, kad ir knygą skaitysiu, ir filmą pasižiūrėsiu, kai tik bus prieinami.
 

- Kokie didžiausi iššūkiai laukia naujojo šalies vadovo?
- Manau, kad išlaikyti Prezidentūros orumą tautos viduje ir užtikrinti Lietuvos žmonių gerovę, taip pat išlaikyti Lietuvos valstybės įvaizdį ir autoritetą tarptautinėje bendruomenėje.
 
- Anglų kalba naujam prezidentui būtina: kaip žinia, yra prastai kalbančiųjų, kurie dar tik „zubrina“ šios kalbos vadovėlius?
- Mano supratimu, kalba yra būtina. Gyvename tokiame amžiuje, kur tiesioginis bendravimas turi be galo didelės reikšmės, ypač diskutuodamas su kitų valstybių atstovais turi užmegzti gerą abipusį ryšį. Asmeniniai kontaktai net ir tokiame tarpvalstybiniame bendravime daug naudingesni negu visokie formalumai. O tai galima pasiekti tik akis į akį bendraujant be jokių vertėjų.
 
- Per ilgametę patirtį susidūrėte su tokiais atvejais, kai prezidentas bendraudavo tik su vertėjo pagalba?
- Ne tik kad matydavau, bet buvau šalia tokių žmonių, kai man teko pačiam jiems pagelbėti. Buvo atvejų, kai kone prašydavo, kad būčiau šalia, idant galėčiau pavertėjauti.

 
- Ko palinkėtumėte kandidatams, kurie tikriausiai bijo artėjančios rinkimų dienos?
- Kiekvienam linkiu siekti užsibrėžtų tikslų, o laimėtojams – ištvermės, stiprybės. Svarbiausia – po pasibaigusių rinkimų vykdyti tautai savo pareigas ir įsipareigojimus sąžiningai ir nesvyruojant, turint vieną tikslą – dirbti valstybės ir žmonių gerovės vardan.
 
- Panašu, kad dabartinei valdžiai žmonių gerovė nė motais: eiliniai piliečiai baiminasi, jog regionuose greitai neliks gydymo įstaigų ir medikų, kurie nenori važiuoti į periferiją...
- Esu už Lietuvos ribų gyvenęs penkiasdešimt metų. Ne vienoje valstybėje, įskaitant ir Jungtines Amerikos valstijas, mačiau, kad tokia problema egzistuoja. Baigę studijas medikai visuomet ieško kuo geresnės galimybės dirbti didesniuose miestuose.
Manau, kad Lietuvoje situacija nėra bloga. Nereikėtų baimintis, jog medicinos srityje neatliksime įsipareigojimų tautiečiams. Sutinku, kad provincijoje yra sunkumų, bet esu tikras, kad tas klausimas nebus apleistas.
 
- Prezidente, baigiant interviu leiskite užduoti asmeninį klausimą, - o kokia yra Jūsų sveikata?
- Laikausi, negaliu skųstis. Kai pagalvoju apie savo metelius ir fizinį aktyvumą – negaliu skųstis. Kaip tik grįžau iš baseino. Kas antrą dieną plaukioju ir vaikštau į masažus. Dieve padėk, kad ir toliau taip laikyčiausi.

 
Tarp kitko
Valdas Adamkus 1998 m. išrinktas Lietuvos Respublikos Prezidentu. Antrame rinkimų ture nugalėjo buvusį Generalinį prokurorą Artūrą Paulauską. Prezidento pareigas pradėjo eiti 1998 m. vasario mėn. 26 d. Iškėlė spartaus šalies modernizavimo idėją ir Lietuvos piliečiams įsipareigojo siekti trijų pagrindinių tikslų: laisvo žmogaus, atviros visuomenės, stiprios valstybės.
2003 m. siekė būti perrinktas, tačiau antrame rinkimų ture pralaimėjo Liberalų demokratų partijos pirmininkui Seimo nariui Rolandui Paksui. 2004 m. apkaltos proceso metu pašalinus Rolandą Paksą iš Prezidento posto buvo surengti pirmalaikiai Prezidento rinkimai. Antrame ture nugalėjo ekspremjerę Kazimierą Prunskienę ir 2004 m. birželio mėn. antrą kartą išrinktas Lietuvos Respublikos Prezidentu (pareigas pradėjo eiti 2004 m. liepos 12 d. ir baigė 2009 m. liepos 12 d.).
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris