Ukmergės PSPC moka tinkamai investuoti ir teisingai tvarkytis

Greta Vanagienė
2024-04-12
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) jam paliko teigiamą įspūdį: „Daug šiuolaikiškai sutvarkytų patalpų rodo, kad savivaldybė gydymo įstaigoms skiria daug dėmesio, o jų vadovai, atnaujindami patalpas, įdeda ir dalį savo širdies“, – sakė ministras.
Ukmergės PSPC moka tinkamai investuoti ir teisingai tvarkytis
Ukmergės PSPC kolektyvas įsitikinęs, kad turėti įstaigoje veikiančią laboratoriją – didelis privalumas ir patogumas pacientams bei gydytojams. Nuotr. sveikatos apsaugos ministras ir Klinikinės diagnostikos laboratorijos skyriaus vedėja, medicinos biologė Alvita Steponavičienė.

Prieš akis – gražėjančios patalpos
 
Ukmergės rajone funkciniu pagrindu kuriant sveikatos centrą, pradėti pirmieji darbai. Pakeliui ir finansavimas.
Ukmergės PSPC vadovė Gitana Čepienė sako, kad drauge su Ukmergės ligonine pridavus projektus, jiems bendrai teksiantys bemaž keturi milijonai jau suplanuoti.
 

„Esame pasiruošę renovuoti šeimos gydytojų kabinetus, įsigysime naujos įrangos, kurios gydymo įstaigose visada reikia, numatytas chirurginio kabineto remontas, taip pat Siesikų ambulatorijos patalpų perkėlimas į ekonomiškesnes, mažesnes, geresnes patalpas“, – ką aptarė susitikimo su ministru metu, pasakoja Ukmergės PSPC vadovė Gitana Čepienė.

 

Ji pabrėžia, kad gydymo įstaigos infrastruktūros plėtra siekiama kuo didesnio komforto pacientams. Atnaujinus Registratūrą ir kitas pirmojo aukšto patalpas, šiais metais bus atnaujintos antro aukšto patalpos, ateities planuose trečio aukšto kabinetų remonto darbai.
Numatytas finansinis krepšelis ir mobiliosioms ambulatorinėms paslaugoms namuose.
 
„Lėšos bus skiriamos automobiliui įsigyti, taip pat kompiuterinei įrangai. Norime, kad dokumentus būtų galima pildyti tiesiai prie paciento lovos jo namuose, o medikams nereikėtų, grįžus iš paciento į darbo vietą to daryti prie stacionaraus kompiuterio. Perėjus prie darbo su planšetėmis, pavyks sutaupyti specialistų laiką“, – apie naujienas gydymo įstaigoje kalba G.Čepienė.
 

Kad būtina mažinti administracinius darbus specialistams, ministrui kalbėjo ir šeimos gydytojas Algirdas Sirvydis. Jis aiškino, jog atsisakius reikalavimo turėti šeimos gydytojo siuntimą pas kai kuriuos specialistus, tarkime, traumatologus, pacientų eiles pirminiame lygyje būtų galima sumažinti apie 20 proc. Logiška būtų įvesti ir mokestį už registraciją. Tai drausmintų pacientus – mat neretai pasitaiko atvejų, kai pacientas neatvyksta pas gydytoją ir apie tai nepraneša gydymo įstaigai. Tokiu būdu apsunkinamas kitų pacientų patekimas pas šeimos gydytoją.

 
Tikslas – gerinti paslaugų kokybę
 
Ukmergės PSPC administracija turi vienijantį tikslą – stengiamasi plėsti pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugų spektrą ir pagerinti jų kokybę
 
Sveikatos apsaugos ministras pastebėjo, jog greta esančioms gydymo įstaigoms – Ukmergės ligoninei ir Ukmergės PSPC, – netrukus veiksiančioms kaip vienas sveikatos centras, turėti po atskirą laboratoriją galbūt nėra racionalu. G.Čepienė su komanda mano kitaip. „Nors fiziškai gydymo įstaigos greta, turėti įstaigoje veikiančią laboratoriją – didelis privalumas ir patogumas pacientams bei gydytojams. Pacientams, kuriems reikia atlikti tyrimus skubiai, niekur papildomai nereikia vaikščioti, tyrimai laboratorijoje atliekami labai greitai, o atsakymas pateikiamas tiesiai gydytojui į informacinę sistemą, todėl neketiname jos atsisakyti“, – tvirtai kalbėjo vadovė.
 

G.Čepienė vertina Ukmergės miesto savivaldybės bendradarbiavimą, paramą ir supratimą. Įstaigos prioritetas – saugios, kokybiškos, šiuolaikiškos, prieinamos paslaugos pacientams. Siekiant suteikti maksimalų kokybiškų paslaugų spektrą, įstaigoje pacientams toliau bus plėtojamos ambulatorinės slaugos ir paliatyviosios pagalbos paslaugos namuose. Mat daugiau kaip pusė Ukmergės PSPC registruotų asmenų yra vyresnio amžiaus poliligoti pacientai. Šios paslaugos labai svarbios pacientui. Neretai medikai, pasak pašnekovės, vyksta į pacientų namus net kelissyk per dieną.
 
Veikia šeimos rezidentūros bazė
 
Į Ukmergės PSPC atvyksta ir šeimos gydytojai rezidentai. Vadovė sako su jais galima diskutuoti, kaip jie mato poliklinikos darbo organizavimą, ko čia trūksta, kokių reikia darbo priemonių. Mainais jie gauna tvirtą kolegų petį, profesinį užnugarį, galimybę tobulinti žinias. Taigi gydymo įstaiga maloniai laukia ir kviečia medicinos studentus atlikti praktiką. G.Čepienė tvirtina, jog tai yra gera galimybė susipažinti su pirminės sveikatos priežiūros paslaugų teikimu, įgauti teorinių žinių, praktinių įgūdžių ir susipažinti su mediko darbo kasdienybe. Pavyzdžiui, būsimosios slaugytojos patirties semiasi iš vyresnių kolegių, praktikuojasi atlikti kraujo tyrimus, pastatyti lašinę bei kt. Kitų medicinos sričių studentai gali dalyvauti formuojant paciento anamnezę, atlikti kitas užduotis.

 
Įstaigos komanda stengiasi palaikyti kolegiškus ryšius su buvusiais rezidentais, ypač, jeigu būsimasis medikas pastebėjo, kad šis darbo pobūdis jam prie širdies. Dalis studentų sulaukia darbo pasiūlymo ir sutinka pratęsti bendradarbiavimą.

 
Komentaras
Ukmergės rajono meras Darius Varnas:

- Būdami įstaigų steigėjai kasmet tiek Pirminės sveikatos priežiūros centrui, tiek ligoninei kasmet iš biudžeto skiriame po kelis šimtus tūkstančių. PSPC iš tų lėšų tikrai daug ką susitvarko. Turime, ką parodyti ir ministrui – ne gėda. Mūsų PSPC Registratūra turbūt viena gražiausių Lietuvoje.
 
PSPC turėjusi šiokį tokį minusą, jau atsitiesė. Buvusias problemas baigiame ištaisyti. Jei ne šiemet, kitąmet – tikrai. Minusą sukėlė gydytojų atlyginimai, kurie rinkoje šiuo metu kaip sportininkai konkuruoja tarpusavyje. Savivaldybės ir gydymo įstaigos rungiasi, kuriems pavyks sudaryti geresnes sąlygas jiems pritraukti. Gydytojams pritraukti turime ir atskirą programą – neturinčiam galimybės įsigyti nekilnojamojo turto skiriame 25 tūkstančių eurų kompensaciją arba penkerius metus kasmet mokame po penkis tūkstančius papildomai – išeina kaip tryliktas atlyginimas. Programa palyginti neblogai veikia.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris