Ukmergės ligoninė – it užsienis regione

Greta Vanagienė
2024-04-11
„Ar jūs kalbate lietuviškai?“ – praėjusią savaitę Ukmergės ligoninėje apsilankęs juokavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, kalbindamas prieš kelias savaites duris atvėrusio atsinaujinusio Chirurgijos skyriaus personalą. Čia, kaip ir visoje ligoninėje, jausmas – it privačioje užsienio klinikoje. Gydymo įstaigoje pradėtos ir naujos dienos chirurgijos operacijos, telkiančios gydytojus net iš sostinės.
Ukmergės ligoninė – it užsienis regione
Ukmergės ligoninės direktorius Rimvydas Civilka sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui aprodė po ilgiau nei metus vykusių darbų atidarytą atnaujintą Chirurgijos skyrių.

Ministro vizitas Ukmergės ligoninėje – lauktas įvykis. Mat turint tokio lygio atnaujintą gydymo įstaigą, sulaukti svečių – vienas malonumas. Stebėtis moderniai įrengtomis erdvėmis pradėjome jau Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje. Sužavėjo ne tik estetinė aplinka, bet ir patogus patalpų suplanavimas. Ambulatoriniai pacientai ir atvykę su greitosios pagalbos automobiliu patenka pro du atskirus įėjimus. Čia pat – ekstrinių pacientų gaivinimo patalpa, už kurios išrikiuotos procedūrinės patalpos.
 
Skyriuje dirbanti budinti gydytoja Ksenija Kravcovaitė džiaugiasi, kad gali būti pavyzdys kitoms regionų ligoninėms, o gal ir kai kuriems didesniems miestams. Ji pasakoja, kad prie skyriaus įrengimo prisidėjo skubios pagalbos gydytojai, tad skyriaus išdėstymas – paremtas praktinėmis įžvalgomis. Vaikščiodami po ligoninę suprantame, kad viskas išdėstyta pacientų ir gydytojų komfortui.


 

Chirurgijos skyriuje auga operacijų skaičius
Kovą Ukmergės ligoninėje po ilgiau nei metus vykusių darbų atidarytas atnaujintas Chirurgijos skyrius. Moderniose 636 kv. m. ploto patalpose įrengta rekuperacinė vėdinimo, iškvietimo ir priešgaisrinė sistemos, LED apšvietimas, taip pat 10 palatų su sanitariniais mazgais, naujas procedūrinis kabinetas, tvarstomasis, gydytojų ir slaugytojų kabinetai, rūbinės, jaukūs poilsio kambariai bei kiti patogumai. Moderniame skyriuje, kaip ir visoje ligoninėje, akį traukia skirtingomis spalvomis apipavidalintos zonos. Kaip vėliau prasitaria ligoninės vadovas Rimvydas Civilka, šią idėją jis atsivežė iš užsienio gydymo įstaigų.
 
Nors ligoninėje visi skyriai yra svarbūs, vadovas tikina, kad Chirurgijos – vienas iš svarbiausių. Mat pernai čia atlikta dvigubai daugiau operacijų nei 2022 metais – net 1899.
„Modernizuotas Chirurgijos skyrius pritaikytas didėjančiam dienos chirurgijos pacientų srautui, daugėja atvykstančių operuotis iš kitų rajonų“, – kalbėjo vadovas.
 
Be to, pernai, įdarbinus naujus specialistus – kraujagyslių chirurgus ir oftalmologą, – ligoninėje pradėtos naujos dienos chirurgijos operacijos: lazerinės kojų venų ir hemorojaus, akių vokų korekcijos operacijos, sulaukusios ypač didelės paklausos. 2023 metais atliktos 564 lazerinės venų, 153 akių vokų plastikos ir 26 lazerinės hemorojaus operacijos.
 
Tobulėja ir operacijų atlikimo technika. Pavyzdžiui, venų varikozė jau gydoma ir lazeriu, išvengiant pjūvių. Sausio 20-ąją gydymo įstaigoje atliktos pirmosios tokios operacijos. Pacientus Ukmergės ligoninėje konsultuoja bei operuoja kvalifikuoti, patirties turintys kraujagyslių chirurgai, operuojantys ir sostinėje.
Be to, Ukmergės ligoninė ypač stipri traumatologijos srityje – gali pasigirti atliekamais kelio sąnario, klubo protezavimo, išvaržų operacijomis.
 
Gydytojai įgauna praktikos
 
Septynerius metus gydymo įstaigoje dirbantis ir iš sostinės kasdien važinėjantis Chirurgijos skyriaus vedėjas Nikas Samuolis sako, jog kasdien „minti“ atstumą į darbą verta.

 

„Čia yra galimybė atlikti planines operacijas, turėti savo pacientų srautą. Nors patalpų atnaujinimas – pacientų labui, kad jie jaustųsi komfortiškai, greičiau sveiktų, erdviose palatose turėtų daugiau ramybės, modernioje ligoninėje malonu dirbti ir personalui“, – apie sukurtą komfortą gydytis ir dirbti Ukmergės ligoninėje kalba Chirurgijos skyriaus vedėjas Nikas Samuolis.

 
Vyresnioji bendrosios praktikos slaugytoja Kristina Sadzevičienė pastebi, jog pacientai jau spėjo tai įvertinti.
 

„Žmonės nustemba, kad yra tokios sąlygos (visose palatose tualetai, dušai), kas po operacijos tikrai palengvina situaciją. Nereikia eiti ir laukti, kad nusipraustum. Jei pacientui norisi maksimalaus privatumo, turime ir komercinę palatą, kurioje gali būti vienas. Jei nori, prie jo gali likti budėti ir artimieji. Komfortas sveikimo procese reiškia tikrai daug“, – įsitikinusi vyresnioji bendrosios praktikos slaugytoja Kristina Sadzevičienė.

 
Dėl to, ligoninės kolektyvas sako, jog juntamas pacientų pagausėjimas iš kitų miestų – Anykščių, Širvintų, Molėtų, operuotis atvyksta ir vilniečiai.
 
„Mūsų stiprybė, kad skyrius orientuotas į paciento komfortą, operacijas atliekame lygiai tokias pat kaip didžiuosiuose centruose. Operacinėse – moderni įranga, turime visko, ko reikia. Be to, užsiimame ir lėtinių žaizdų gydymu, bendradarbiaujame su Santaros klinikų kraujagyslių chirurgais. Pacientai pas mus gydymą gauna pagal pasaulinę praktiką. Pastebime atvejų, kai žaizdų kitur žmogui ir metus neišgydo, o pas mus galiausiai jas įveikia“, – pasakoja Chirurgijos skyriaus vedėjas Nikas Samuolis.

 
Anot jo, jaunas kolektyvas – dar vienas svarbus variklis, leidžiantis į darbą vykti su teigiamu nusiteikimu.
 
„Iš kolegų visada jaučiame palaikymą, tarp mūsų – jokios priešpriešos. Jei nori įvesti kokią naujovę, visi – už, nereikia švaistyti jėgų, kovojant už mūsų gerovę. Su administracija taip pat sutariame ir tai leidžia darbe sukurti gerą klimatą, – pasakoja pašnekovas, pridurdamas, kad galvoje kirba ir plėtros idėjos. – Siekiame pritrauki dar kelis jaunus, aktyvius gydytojus, kurie padėtų plėtoti endoskopinę chirurgiją, itin paklausią regioninėje ligoninėje. Tai – puiki vieta jaunam gydytojui pradėti karjerą: išmokti savarankiškumo, turėti galios priimti sprendimus, numatyti paciento būklę, be abejo, jei reikalinga, konsultuotis. Kolektyvas vienas kitam puikiai asistuoja. Tokių įgūdžių po rezidentūros dirbantieji universitetinėse ligoninėse dar neturi“, – pastebi N.Samuolis, pridurdamas, kad gydymo įstaiga nepervertina savo galimybių, todėl retų, onkologinių ligų negydo – pacientus siunčia į aukštesnio lygio gydymo įstaigą.


 
Demencija sergantiems pacientams – atskiras skyrius
 
Ukmergės ligoninė – viena pirmųjų Lietuvoje įvykdžiusi palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų reikalavimą. Pernai joje atidarytas atskiras, atnaujintas Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriaus padalinys, kuriame gydomi demencija sergantys pacientai. Pertvarkytose patalpose pacientams paruošta 12 lovų, įdarbinta daugiau personalo.
 
Kaip aiškina R.Civilka, naujo skyriaus įkūrimą padiktavo nuo praėjusių metų spalio pasikeitę palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų reikalavimai, pagal kuriuos demencija sergančių pacientų slaugos paslaugų teikimas organizuojamas atskirame, nuo kitų skyrių izoliuotame, specialiai tokių asmenų slaugai pritaikytame skyriuje. Čia yra atskiras įėjimas, rakinamos durys, po remonto skyriuje atsirado ir žmonėms su negalia pritaikyti tualetai, dušai, užraktai langams.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris