Teismas išteisino L. Ašoklienę ir sūnų, kaltu dėl turto iššvaistymo pripažino vyrą

BNS
2024-04-12
Panevėžio apygardos teismas penktadienį išteisino buvusią šalies vyriausiąją epidemiologę Loretą Ašoklienę ir jos sūnų, kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir turto iššvaistymo pripažino Utenos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktorių Edviną Ašoklį.
Teismas išteisino L. Ašoklienę ir sūnų, kaltu dėl turto iššvaistymo pripažino vyrą
L.Ašoklienė

Kaip pranešė teismas, L. Ašoklienė išteisinta dėl disponavimo žinomai suklastotu dokumentu. Teismas konstatavo, kad ji nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.
Ji buvo kaltinama tuo, kad turėjo netikrą, specialiai jai pagamintą Utenos PSPC darbo pažymėjimą, nors faktiškai šioje gydymo įstaigoje nedirbo. Vis dėlto teismas pažymėjo, kad byloje nėra patikimų ir neginčijamų įrodymų, pagrindžiančių šį kaltinimą.
 
„Bylos duomenys rodo, kad darbo pažymėjimas L. Ašoklienei buvo pagamintas tik jos sutuoktinio E. Ašoklio valia ir jo iniciatyva, pati L. Ašoklienė jokios iniciatyvos tuo klausimu nerodė, nes jai tokio pažymėjimo nereikėjo“, – nurodė teismas.

 
Anot teismo, L. Ašoklienei nereikėjo pažymėjimo siekiant koronaviruso pandemijos metu išvengti asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimo, nes ji tuo metu dirbo Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja, buvo šalies vyriausioji epidemiologė ir turėjo valstybės tarnautojo pažymėjimą.
 
Pasak pranešimo, pagal savo užimamas pareigas L. Ašoklienė turėjo galimybę laisviau nei kiti Lietuvos piliečiai karantino metu judėti tarp savivaldybių, vykdydama jos pareigybės specializacijoje numatytas funkcijas.
 
Teismas taip pat išteisino ir Ašoklių sūnų K. A., kuris buvo kaltinamas tuo, kad degalus į savo transportą pylėsi galimai neteisėtai naudodamasis Utenos PSPC priklausančia degalų pirkimo kortele.
 
Anot teismo, nors K. A. neabejotinai suvokė, jog disponuoja jam svetima kortele ir jos naudotojo tapatybės patvirtinimo duomenimis, pakankamais finansinei operacijai inicijuoti – PIN kodu, tačiau tokių jo veiksmų negalima laikyti neteisėtais.

 
„Pagal įstatymą neteisėtu veikimu pripažįstami tik tokie veiksmai, kuomet kortele ir jos PIN kodu naudojamasi be mokėjimo priemonės savininko ar naudotojo sutikimo. Šiuo atveju, K. A. degalų pirkimo kortele ir jos PIN kodu naudojosi su tėvo E. Ašoklio, kuris buvo teisėtas kortelės naudotojas, žinia“, – nurodė teismas.
 
E. Ašoklį teismas pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir turto iššvaistymo.

Tuo metu dėl neteisėto disponavimo elektronine mokėjimo priemone arba jos duomenimis bei dėl dokumentų suklastojimo teismas jį išteisino kaip nepadariusį šių veikų. Teismas jo pavaldinį A. T. pripažino kaltu dėl padėjimo piktnaudžiauti tarnyba, padėjimo iššvaistyti svetimą turtą ir dokumentų klastojimo.
 
E. Ašokliui teismas skyrė galutinė subendrintą bausmę – 20 tūkst. eurų baudą ir atėmė jam teisę ketverius metus dirbti ar eiti valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens pareigas valstybės ar savivaldybių įstaigose bei jų kontroliuojamuose juridiniuose asmenyse.
 
A. T. skirta galutinė subendrinta bausmė – 10 tūkst. eurų bauda. Baudas abu kaltinamieji turi sumokėti per 12 mėnesių nuo nuosprendžio įsiteisėjimo.
E. Ašoklis ir A. T. taip pat turės atlyginti Utenos pirminės sveikatos priežiūros centrui daugiau nei 1,1 tūkst. eurų turtinės žalos.
 
Išteisintiesiems L. Ašoklienei ir K. A. priteista iš valstybės po 2,4 tūkst. už jiems suteiktą teisinę pagalbą.
Panevėžio apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris