T.Ba­ra­naus­kas: su­pran­tu, kad ne­tu­riu tei­sės su­klys­ti

Vytautas Paulius Rasokaitis
2024-07-18
„Šio­je spe­cia­ly­bė­je tu­ri­me bū­ti kon­kre­tūs, jaut­rūs, bet šal­ta­kraujiški“, – sa­ko Kau­no kli­ni­kų In­ten­sy­vio­sios te­ra­pi­jos kli­ni­kos gy­dy­to­jas anes­te­zio­lo­gas-re­a­ni­ma­to­lo­gas, or­ga­nų do­no­rų ko­or­di­na­to­rius Taut­vy­das Ba­ra­naus­kas.
T.Ba­ra­naus­kas: su­pran­tu, kad ne­tu­riu tei­sės su­klys­ti

- Pra­ver­ki­me Re­a­ni­ma­ci­jos ir in­ten­sy­vio­sios te­ra­pi­jos sky­riaus du­ris. Sky­riaus, ku­ria­me yra gy­do­mi ypač sun­kių būk­lių pa­cien­tai. Ko­kios su­dė­tin­giau­sios si­tu­a­ci­jos ja­me dir­bant?
 
- Kiek­vie­ną die­ną ei­da­mas į dar­bą su­pran­tu, kad nuo ma­nęs ga­li pri­klau­sy­ti žmo­gaus gy­vy­bė, bet man bū­tent tai ir yra šio dar­bo es­mė. Su­pran­tu, kad ne­tu­riu tei­sės su­klys­ti, bū­ti pa­var­gęs ir tai yra di­de­lė at­sa­ko­my­bė tiek prieš pa­cien­tą, tiek prieš pa­tį sa­ve. Mes pa­si­ruo­šę ko­vo­ti dėl žmo­gaus gy­vy­bės pa­si­telk­da­mi ži­nias, įgū­džius bei di­de­lį no­rą pa­dė­ti. Kar­tu tu­ri­me su­pras­ti, at­skir­ti ir aiš­kiai su­vok­ti, kad ne vi­siems pa­cien­tams ga­li­me pa­gel­bė­ti. Mums ten­ka pri­im­ti spren­di­mą, kam in­ten­sy­vios te­ra­pi­jos pa­slau­gos yra tiks­lin­gos, o kam ne. Kaip be­bū­tų gai­la, kar­tais ten­ka pri­im­ti spren­di­mą, kaip žmo­gui tie­siog pa­leng­vin­ti jo kan­čias, ne­tai­kant ag­re­sy­vių in­ten­sy­vios te­ra­pi­jos gy­dy­mo me­to­dų. Ta­čiau su­si­du­ria­me ir su at­ve­jais, kuo­met at­ro­do, jog pa­cien­tui iš­gy­ven­ti vil­čių prak­tiš­kai nė­ra, bet me­di­kų pa­gal­ba pa­vyks­ta jį „iš­kaps­ty­ti“ iš kri­ti­nės būk­lės.
 
- Dėl pa­cien­tų gy­vy­bių ko­vo­jant kas­dien, de­ja, ne­iš­ven­gia­mos ir jų ne­tek­tys. Kaip jums pa­vyks­ta su tuo su­si­tvar­ky­ti, tai iš­gy­ven­ti?
 
- Kuo­met ne­ten­ka­me pa­cien­to, vi­sa­da pa­gal­vo­ju, ar pa­da­riau vis­ką, ką ga­lė­jau. Daž­niau­siai sa­vig­rau­ža už­si­im­ti ne­ten­ka, nes ži­nau, jog pa­da­riau ką ga­lė­jau. Kar­tais pa­cien­tų ne­tek­tys bū­na ypač skau­džios ir vi­siš­kai nuo to emo­ciš­kai at­si­ri­bo­ti ne­pa­vyks­ta. Vis dėl­to, kad ir kaip bū­tų gai­la, ypač jau­nų žmo­nių ne­tek­čių, sten­giuo­si sa­vy­je ne­lai­ky­ti jo­kių iš­gy­ve­ni­mų, nes tai kenk­tų man, kaip gy­dy­to­jui ir as­me­ny­bei. Su stre­su ko­vo­ju da­lin­da­ma­sis at­ve­jais su ko­le­go­mis po bu­dė­ji­mo.


Mums ten­ka pri­im­ti spren­di­mą, kam in­ten­sy­vios te­ra­pi­jos pa­slau­gos yra tiks­lin­gos, o kam ne. Kaip be­bū­tų gai­la, kar­tais ten­ka pri­im­ti spren­di­mą, kaip žmo­gui tie­siog pa­leng­vin­ti jo kan­čias, ne­tai­kant ag­re­sy­vių in­ten­sy­vios te­ra­pi­jos gy­dy­mo me­to­dų.
 
Su­si­dū­rę su sun­kiu at­ve­ju sten­gia­mės į pa­cien­tą žiū­rė­ti struk­tū­riš­kai, rem­tis įro­dy­mais, pro­to­ko­lais. Ne­gal­vo­ti apie jį kaip apie žmo­gų, tu­rin­tį šei­mą, drau­gus, ku­riuos ne­tru­kus pa­liks. Už­dė­da­mi tam tik­rą pro­fe­si­nį šy­dą ap­sau­go­me sa­ve nuo dar vie­no ge­ro žmo­gaus ne­tek­ties. Tad šio­je pro­fe­si­jo­je no­ri ar ne­no­ri su­si­for­muo­ja tam tik­ras at­spa­ru­mas. Ne­pai­sant to, sten­giuo­si iš­lai­ky­ti em­pa­ti­ją ir žmo­giš­ku­mą, kol kas man tai pa­vyks­ta su­de­rin­ti.
 
- Kau­no kli­ni­ko­se taip pat dir­ba­te ir or­ga­nų do­no­rų ko­or­di­na­to­riu­mi. Ko­kius di­džiau­sius iš­šū­kius ten­ka įveik­ti ko­or­di­nuo­jant transp­lan­ta­ci­jos pro­ce­są? Su ko­kio­mis do­no­rų ar­ti­mų­jų re­ak­ci­jo­mis, nuo­tai­ko­mis su­si­du­ria­te daž­niau­siai?
 
- Or­ga­nų do­no­rų ko­or­di­na­to­rius yra at­sa­kin­gas už sklan­dų mul­ti­dis­cip­li­ni­nį dar­bą ko­man­do­je. Esa­me jun­gian­čio­ji gran­dis, tad ten­ka daug ko­mu­ni­kuo­ti su įvai­riais spe­cia­lis­tais, kiek­vie­ną kar­tą spręs­ti vis nau­jas iš­ki­lu­sias pro­ble­mas. Ka­dan­gi or­ga­nų do­no­rų būk­lė ga­li grei­tai žen­kliai pa­blo­gė­ti, kar­tais ten­ka pa­grei­tin­ti or­ga­nų eks­plan­ta­ci­jos lai­ką, kas ne­re­tai su­ke­lia įvai­rių or­ga­ni­za­ci­nių pro­ble­mų. Skir­tin­gos eks­plan­tuo­jan­čių chi­rur­gų ko­man­dos ne­re­tai at­vyks­ta iš Vil­niaus, Kau­no ir už­sie­nio vie­nu me­tu. Ne­ma­žai sun­ku­mų ky­la, kuo­met at­vyks­ta už­sie­nio ko­man­dos eks­plan­tuo­ti Lie­tu­vo­je esan­čių do­no­rų or­ga­nus ir par­si­ga­ben­ti juos į sa­vo ša­lį. Taip nu­tin­ka, kuo­met Lie­tu­vo­je ne­tu­ri­me tin­ka­mų re­ci­pien­tų tam or­ga­nui transp­lan­tuo­ti.

Ka­dan­gi ter­mi­na­li­nė­mis li­go­mis ser­ga vis dau­giau pa­cien­tų ir transp­lan­tuo­ja­mų or­ga­nų trū­ku­mas jau­čia­mas Eu­ro­po­je, mū­sų ša­lys ben­dra­dar­biau­ja. Kuo­met na­cio­na­li­niu mas­tu at­si­sa­ko­ma ati­tin­ka­mų or­ga­nų, at­si­ran­da ga­li­my­bė iš­gel­bė­ti gy­vy­bes ki­to­se ša­ly­se. Tai – pui­kiai funk­cio­nuo­jan­tis mo­de­lis, mat iš­gel­bė­ja­ma dau­gy­bė pa­pil­do­mų gy­vy­bių.
 
Su už­sie­nie­čių ko­man­do­mis tu­ri­me daug pa­pil­do­mo dar­bo, rei­ka­lin­gi ofi­cia­lūs lei­di­mai bei ko­or­di­na­to­riaus ir po­li­ci­jos pa­ly­da į oro uos­tą. Ta­čiau vi­sas dar­bas at­si­per­ka dėl kil­naus tiks­lo. Ap­skri­tai, kal­bant apie iš­šū­kius or­ga­nų do­no­rys­tė­je, jie ge­ro­kai ma­žes­ni, nei dir­bant In­ten­sy­vios te­ra­pi­jos sky­riu­je.

Po­kal­bis su ar­ti­mai­siais taip pat ga­li tap­ti iš­šū­kiu. Sten­gia­mės rink­ti žo­džius, ką sa­ko­me ir kaip sa­ko­me, nes šį po­kal­bį ar­ti­mie­ji nu­ro­do at­si­me­nan­tys vi­są gy­ve­ni­mą. Tad ne­si­no­ri jiems su­kel­ti pa­pil­do­mo skaus­mo bei su­maiš­ties. Šiuo me­tu or­ga­nų do­no­rys­tę vyk­do­me tik įvy­kus sme­ge­nų mir­čiai. Tai ne­re­tai bū­na ne­ti­kė­tas įvy­kis, pa­vyz­džiui, gal­vos sme­ge­nų trau­ma, ply­šu­si gal­vos sme­ge­nų ar­te­ri­jos aneu­riz­ma, to­dėl ar­ti­mie­siems ir taip bū­na šo­kas, kad ar­ti­ma­sis stai­ga su­sir­go, o pri­im­ti in­for­ma­ci­ją apie jo mir­tį bei spren­di­mą pa­au­ko­ti or­ga­nus nė­ra pa­pras­ta.

 
Žmo­nių re­ak­ci­jos bū­na įvai­rios, da­lis ar­ti­mų­jų net ne­dve­jo­da­mi iš­reiš­kia no­rą ar­ti­mo­jo or­ga­nus pa­au­ko­ti vi­suo­me­nei ir pa­dė­ti žmo­nėms, ku­riuos dar yra ga­li­my­bė iš­gel­bė­ti. Ne­ma­ža da­lis ar­ti­mų­jų pra­šo šiek tiek lai­ko, kad gal­vo­je su­si­gu­lė­tų min­tys.
 
Or­ga­nų do­no­rų ko­or­di­na­to­rių tiks­las nė­ra iš­si­aiš­kin­ti, ko no­ri ar­ti­mie­ji, o ar­ti­mų­jų pa­gal­ba su­ži­no­ti, ko bū­tų no­rė­jęs pats as­muo. De­ja, or­ga­nų do­no­rys­tė il­gą lai­ką ne­bu­vo po­pu­lia­ri te­ma ir ne­re­tai ne­be­įma­no­ma su­ži­no­ti, ko­kia bū­tų bu­vu­si ar­ti­mo­jo va­lia. Spren­di­mą bet ko­kiu at­ve­ju rei­kia pri­im­ti ir džiu­gu, kad jis ge­ro­kai daž­niau bū­na tei­gia­mas.
 
Dir­bant šį dar­bą na­tū­ra­liai no­ri­si ska­tin­ti do­no­rys­tę, nes mes ži­no­me, kaip rei­kia pa­gal­bos lau­kian­tie­siems. Nie­kuo­met ne­ga­li­me ži­no­ti, ar pa­tiems ne­teks at­si­dur­ti jų vie­to­je. Ta­čiau ne­da­ro­me spau­di­mo ar­ti­mie­siems, sten­gia­mės iš­sa­miau su­pa­žin­din­ti su do­no­rys­tės pro­ce­su, at­sa­ko­me į klau­si­mus ir lei­džia­me spren­di­mą pri­im­ti pa­tiems. Ger­bia­me bet ko­kį ar­ti­mų­jų pa­si­rin­ki­mą. Ne­abe­jo­ti­nai ža­viuo­si žmo­nių ge­ra­no­riš­ku­mu, kuo­met ne­tek­ties ir skaus­mo aki­vaiz­do­je, pa­vyks­ta pri­im­ti ne­sa­va­nau­diš­ką, ge­ra­no­riš­ką spren­di­mą ki­tų at­žvil­giu.

 Dosjė:

 
Iš­si­la­vi­ni­mas:
 
• 2013-2019 m. – me­di­ci­nos gy­dy­to­jo ma­gist­ro stu­di­jos  LSMU MF.
• 2016-2019 m. – me­di­ci­nos la­bo­ran­tas, Me­di­ci­ni­nės si­mu­lia­ci­jos cen­tras, LSMU.
• 2019-2023 m. – anes­te­zio­lo­gi­jos ir re­a­ni­ma­to­lo­gi­jos re­zi­den­tū­ra, LSMU MF.
 
Pro­fe­si­nė pa­tir­tis:
 
• 2021 m. – iki da­bar Res­pub­li­ki­nės Pa­ne­vė­žio li­go­ni­nės gyd. anes­te­zio­lo­gas-re­a­ni­ma­to­lo­gas.
• 2022 m. – iki da­bar LSMUL KK Kau­no re­gio­no or­ga­nų do­no­rys­tės pa­slau­gų ko­or­di­na­to­rius.
• 2023 m. – iki da­bar LSMUL KK In­ten­sy­vios te­ra­pi­jos sky­rius, gyd. anes­te­zio­lo­gas-re­a­ni­ma­to­lo­gas.
 
lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

      E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

      „Spindulinė terapija yra galingas ginklas: jeigu vėžys diagnozuojamas anksti, aparatu galima išgydyti apie pusę pacie...
      Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

      Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

      Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjis šeimos gydytojams – itin intensyvus laikotarpis. Į kabinetą plūsta ne tik įvairiomis ūminėmis...

      Budinti vaistinė


      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

      razinka


      Sveika šeima


      Žindymo kelionėje koją kiša nerimas

      Sveikatos ekspertai sutaria: žindymas yra geriausia investicija į kūdikio ir mamos sveikatą. Nors dėl fiziologinių priežasčių žindyti negali iki 2 proc. pasaulio moterų, kūdikio krūtimi nemaitinančių moterų dalis kur kas didesnė. Priežastys – informacijos trūkumas, mitai ir pogimdyviniai psichologiniai sunkumai.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Ateitis be plaučių vėžio: testuojama nauja vakcina

      „Kartu su dabartiniu standartiniu gydymu – imunoterapija ir chemoterapija – galėsime suteikti papildomą imuninį impulsą“, – BBC programai „Today“ sakė tyrimo vadovas prof. Siow Ming Lee. Jungtinėje Karalystėje pradėta testuoti vakcina nuo plaučių vėžio gali atverti kelią naujiems gydymo būdam...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Miško maudynės su ponia Apolonija
      Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
      Dėl visko kalta kontroversija
      Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija
      El Nino, La Nina ir kiti
      Henrikas Vaitiekūnas El Nino, La Nina ir kiti

      Naujas numeris