Tarnybos vadovui riesta: įtaria dėl tūkstantinių kyšių

Deimantė Gruodė
2022-11-25
Skandalas sudrebino Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT): STT pareigūnai pirmadienį paskelbė atliekantys ikiteisminį tyrimą dėl įtarimo korupcija, tarp įtariamųjų – pernai darbą pradėjęs įstaigos vadovas Mantas Staškevičius, kurį premjerė jau nušalino nuo pareigų. Jei tyrėjų įtarimai pasitvirtins, galėjo būti imami tūkstantiniai kyšiai.
Tarnybos vadovui riesta: įtaria dėl tūkstantinių kyšių
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Mantas Staškevičius ir dar trys buvę ir esami įstaigos darbuotojai įtariami tuo, kad „veikdami organizuotoje grupėje priėmė kyšį už savo tiesioginių pareigų neteisėtą vykdymą“.

Įtaria, jog „veikė sistemiškai“
„Remiantis ikiteisminio tyrimo duomenimis, valstybės tarnautojai, veikdami organizuotoje grupėje reguliariai, kas mėnesį reikalaudavo kyšių iš verslo subjektų, grasindami uždrausti produkcijos eksportą į užsienio šalis, grasindami uždrausti produkcijos realizaciją Lietuvos vidaus rinkoje, kai kuriais atvejais – net grasindami stabdyti įmonių veiklą“, – per spaudos konferenciją pasakojo Specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinės tyrimų valdybos viršininkas Darius Balčiūnas.
 
Jo teigimu, iš viso tyrime per pastarąsias paras atlikta penkiasdešimt kratų, kurias vykdė per šešiasdešimt pareigūnų. Per kratas pas įtariamuosius pareigūnai taip pat patvirtino paėmę per 300 tūkst. eurų grynųjų.
Kaip spaudos konferencijos metu sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis, tarnybos vadovas M.Staškevičius ir dar trys buvę ir esami įstaigos darbuotojai įtariami tuo, kad „veikdami organizuotoje grupėje priėmė kyšį už savo tiesioginių pareigų neteisėtą vykdymą“. Jiems gresia atsakomybė už daugiau nei 12,5 tūkst. eurų kyšio ėmimą.

 
Pasak jo, tarnybos direktorius M.Staškevičius sulaikytas sekmadienį, kaip įtariama, po kyšio paėmimo. Kartu sulaikytas ir Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėjas. Pastarasis įtariamas perdavęs kyšį M.Staškevičiui. STT atstovas pridūrė, kad taip pat sulaikyti Šiaulių departamento direktorius bei buvęs Kauno departamento Raseinių skyriaus vadovas. VMVT tinklalapyje nurodyta, kad įstaigos Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėjo pareigas užima Sigitas Siriukaitis, o tarnybos Šiaulių departamentui vadovauja Arūnas Teišerskis.
 
Priemonės vadovų neatgraso

„Man tikrai buvo netikėta... Ponas Staškevičius, tapęs Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovu, atėjo ir prisistatė man, kaip frakcijos seniūnui. Pozityviai žvelgiau į naujo vadovo atėjimą ir naujos komandos formavimą. Pasirodo, vis dar tenka kalbėti apie neskaidrius dalykus ir galimą korupciją. Nenoriu daryti išvadų, visi suprantame, kad teisinis procesas dar tik prasidėjęs. Bet jei šie kaltinimai pasitvirtins, būsiu stipriai nusivylęs. Į bet kurios tarnybos vadovą žvelgiu kaip į vadybininką, kuris sugebės ar nesugebės spręsti iškilusius iššūkius. Galvoje tikrai nesisuka mintis, šis kyšininkas ar ne“, – nuostabos dėl esamos situacijos neslepia Seimo Antikorupcijos komisijos narys Eugenijus Gentvilas.

 
Anot jo, kuomet STT pateikė rizikų mažinimo priemonių planą, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jau 2021 metų kovo pabaigoje – balandžio pradžioje buvo realizavusi nemažą dalį antikorupcinių priemonių.
„Tuomet Antikorupcijos komisija svarstė ir padarė išvadą, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba juda gerąja – skaidrinimosi – linkme, kurią pasiūlė STT. Bet iš patirties galiu pasakyti, kad nepaisant planų, gali atsirasti kyšininkavimo aukščiausiame lygyje. Korupcijos prevencijos rizikos planai dažnu atveju skiriami žemesnių grandžių specialistams, o ne užimantiems vadovaujančias pareigas. Jeigu vadovai neria į korupcijos liūną, dumblyną, vadinasi, tos priemonės jiems nelabai tinka. Apmaudu, kuomet paruošiama daug antikorupcinių planų, bet šie netaikomi ir nepritaikomi aukščiausiems vadovams“, – konstatuoja E.Gentvilas.
 
Paklaustas, kokių priemonių reikėtų imtis, idant vadovai būtų atgrasyti nuo kyšių paėmimo, parlamentaras pašmaikštavo: „Jeigu tai yra tiesa – duoti į dantis, žinoma, ne tiesiogine prasme. Kad visi žinotų, jog ne tik bus išmestas iš pareigų, bet dar gautų taip, jog naujai atėjusiems daugiau į galvą nebešautų mintis paimti kyšį.“
 
Beda pirštu į mažas algas

Pasak Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Remigijaus Žemaitaičio, valstybės tarnautojams turi būti užtikrinamas orus darbo užmokestis bei socialinės garantijos.
 
„Ne vieną kartą sakiau, kad tokias pareigas einantys žmonės turėtų gauti beprocentinę paskolą iš Lietuvos banko, kaip yra daroma kitose šalyse. Tuomet nebūtų pagundos nelegaliai prisidurti prie atlyginimo. Veterinarijos pareigūnas, kuris yra atsakingas už maisto apsaugą ir kontrolę, tegauna aštuonis šimtus eurų… Tai daug ką pailiustruoja. Jiems algos visiškai nepakilo. Įsivaizduokite, atlieki kontrolę didelėje gamykloje ar mėsos ceche ir atsiranda galimybė už nepamatytą pažeidimą gauti atlygį, kuris siekia tavo metinį darbo užmokestį“, – problemą įžvelgia R.Žemaitaitis.
 
Biudžete lėšų neatrado

Seimo Kaimo reikalų komitete, kurio akiratyje yra ir minėta tarnyba, svarstant biudžeto klausimus buvo paliesti ir nedideli tarnybos darbuotojų atlyginimai.
 

„Šiuo atveju aukščiausio lygio vadovų atlyginimai nėra tokie maži... Daugiausiai kalbama apie specialistus, žemiausios grandies darbuotojus, kurių atlyginimai išties maži. Jeigu jau dabar biudžete tam neatsirado lėšų, gaila. Tie žmonės yra atsakingi ne tik už gyvūnų gerovę, sveikatą, veterinarines priemones, bet taip pat ir už maisto saugos užtikrinimą gyventojams. Tad prie šio klausimo Vyriausybė privalės grįžti. Išaugus maisto produktų kainoms, elektros, šildymo išlaidoms, atlyginimas visgi labai mažas. Tad Vyriausybė, kadangi tai yra jai pavaldi įstaiga, privalo rasti lėšų, kad šiems darbuotojams būtų padidinti atlyginimai ir jie galėtų tinkamai dirbti bei uždirbti. Kol kas Vyriausybė, deja, nerado galimybės skirti papildomo asignavimo atlyginimams didinti“, – apgailestavo Kaimo reikalų komiteto narys Vigilijus Jukna.

 
Pasak jo, visgi negalima dėti lygybės brūkšnio tarp „mažas atlyginimas“ ir „kyšio paėmimas“, nes tai daugiau priklauso nuo žmogaus sąžinės.
Paklaustas, ar komiteto nariai turėjo priekaištų VMVT darbui, V.Jukna sako, jog ši tarnyba, atrodė, dirbanti skaidriai, gerai atliekanti jai pavestas funkcijas. Juolab kad nebuvo gauta, teigia jis, nusiskundimų tarnybos darbu, anoniminių skundų irgi nesulaukta.
„Tikiu, kad mūsų atsakingos institucijos viską išsiaiškins ir pateiks išsamią informaciją. Iš viešojoje erdvėje prieinamos informacijos galima suprasti, kad buvo veikiama sistemiškai. Bet, kaip minėjau, dar yra per mažai duomenų arba žinių“, – situacija atsargiai vertina V.Jukna.

 
Tarp kitko
Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį atmetė prokuratūros prašymą dviem mėnesiams suimti VMVT direktorių M.Staškevičių. „Teismas paskyrė intensyvią priežiūrą – nuolat dėvėti elektroninę stebėjimo priemonę, nuolat būti savo gyvenamojoje vietoje ir nebendrauti su įtariamaisiais asmeninis“, – BNS sakė teismo atstovas Aurimas Žukauskas.
Laikinoji VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė antradienį nušalino du teisėsaugos įtarimų korupcija sulaukusius darbuotojus. Kaip pranešė tarnyba, nuo pareigų nušalinti VMVT Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėjas Sigitas Siriukaitis ir Šiaulių VMVT departamento direktorius Arūnas Teišerskis. Pirmadienį premjerė nuo pareigų nušalino ir patį VMVT direktorių Mantą Staškevičių. „Nušalinau. Dėl atleidimo reikia teisinės praktikos vertinimo. Teisininkai dirba“, – žiniasklaidai komentavo premjerė Ingrida Šimonytė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris