Taksi: neįgalieji jau saugūs, mažiausieji – dar ne

Greta Vanagienė
2019-03-26
Didžiųjų šalies miestų savivaldybės aprūpino neįgaliuosius specialiais taksi. Dabar judėjimo negalią turintiems gyventojams socialinio transporto paslauga teikiama lengvuoju automobiliu, pritaikytu neįgaliojo vežimėliui. O štai kūdikius ir mažamečius auginantys tėvai blaškosi – nei aiškios galimybės pasiekti kelionės tikslą, nei saugumo.
Taksi: neįgalieji jau saugūs, mažiausieji – dar ne
Nesilaikantiems numatytos keleivių vežimo tvarkos vairuotojams skiriama bauda nuo 30 iki 50 eurų, o nusižengusiems pakartotinai, skiriama bauda nuo 60 iki 90 eurų. Taip pat gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 1 iki 2 mėnesių.

Faktai 
Šiais metais (iki kovo 18 d. ) policija užfiksavo 37 naudojimosi vaikų ūgiui ir svoriui pritaikytomis atitinkamos grupės sėdynėmis tvarkos pažeidimus
2018 metais nustatyti 248 pažeidimai, kai vaikai vežti nesilaikant Kelių eismo taisyklių reikalavimų
2017 metais – 236 tokie pažeidimai.


Veža visus

Kaip yra reglamentuota Kelių eismo taisyklių (KET), žemesni nei 1,35 metro ūgio vaikai turi būti vežami specialiai jiems pritaikytoje kėdutėje. Tą žino kone visi vaikus auginantys tėvai. Savo ruožtu pavėžėjimo paslaugas teikiantiems verslininkams šios taisyklės, panašu, negalioja.
„Neturime kėdučių, bet be problemų – galit sėsti gale, ant rankų stipriai prilaikykite vaiką ir bus gerai“ ,– sako „Standart taxi“ atsiliepusi dispečerė, paklausta, ar vairuotojai turi pritaikytų kėdučių vaikams.
Kaip teigia atsiliepusi dispečerė, teorinė galimybė išsikviesti automobilį su specialia kėdute yra, tačiau riekiamu metu pagauti vairuotoją šansų mažai.
„Negaliu pasakyti, kokio dydžio pas mus kėdutės, ar kūdikiui ar vyresniam pritaikytos, nežinau. Gal šiuo metu net nedirba tie vairuotojai, kurie turi kėdutes, reikia žiūrėti. Jei vyksite kur toliau į užmiestį, gal ir galima susitarti, pažiūrėti, ką ten turim, bet šiaip prašom – vežam normaliai – gale“, – patikina taksi darbuotoja.
 
Su vaiku nepriėmė
Kad kelių eismo taisykles suprantamos skirtingai, pasakoja trejų metų dukrelę auginanti jauna mama Greta R. Moteris prisiminė atvejį, kai su stipriai karščiuojančia dukra nutarus skubiai vykti į gydymo įstaigą, atvykęs taksi vairuotojas į kelionę su vaiku leistis atsisakė.
„Vos pamatė ateinančią su vaiku, iškart iškišo galvą pro langą ir sušuko: „Jokių vaikų! Neturime kėdutės, tikrai negaliu vežti“. Dar bandžiau įsiprašyti, nes iki gydymo įstaigos atstumas trumpas, vaikas serga, reikia skubėti... Vairuotojas nesileido į kalbas, priekaištavo, kad iš anksto neperspėjau, jog ketinu vykti su vaiku. Sako, būtų ieškoję specialios mašinos. Vėliau dar skambinau taksi, liepė laukt, neva perskambins... Ko gi čia laukt, kai reikia skubėt – vaikui blogai! Net nepagalvojau, kad gali nepriimti su vaiku, o ir tų kėdučių taksi nebuvau net mačiusi“, - prisipažįsta mama.
 

L.S. skaičius
1,35 
- žemesni nei tiek metrų ūgio privalo būti vežami specialiai jų ūgiui ir svoriui pritaikytose automobilinėse kėdutėse.

 
Nemato tikslo
Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė aiškina, kad už vaikų saugumą kelyje atsako transporto vairuotojas, todėl ir taksi automobiliai, kurie veža vaikus žemesnius nei 1,35 m ūgio, privalo turėti specialiai jų ūgiui ir svoriui pritaikytas kėdutes. Tiems, kurie veža vaikus ne jų ūgiui ir svoriui pritaikytose kėdutėse, numatytos baudos nuo 30 iki 50 eurų.

Savo ruožtu ne vienerius metus taksi dirbantis vairuotojas Zdislavas Tumanovičius sako nematantis tikslo turėti specializuotų kėdučių. Mat keleivių, kurie prašytų vaikui pritaikytų sąlygų, beveik nepasitaiko. Maža to, kelių policininkams patikrinti mažųjų keliautojų tvarkos – beveik neįmanoma.
 
„Per tiek laiko, kiek dirbu, pasitaiko koks vienas iš tūkstančio atvejų, kad kas klaustų dėl autokėdučių vaikams, nors tikrai dažnai keliauja tėvai su mažais vaikais. Niekas nesuka sau galvos, nei tėvai, nei vairuotojai. Nė karto nepasitaikė, kad tėvai į kelionę pasiimtų savo kėdutę. Sėdasi į galą, sodina vaiką ant kelių ar šalia ir važiuoja sau normaliai, nėr problemos“, - teigė taksi vairuotojas.
Ponas Zdislavas svarsto, kad taksi paslaugoms su tokia specializuota kėdute turėtų būti taikomas dvigubai didesnis kainos tarifas, tačiau, anot jo, tėveliai vargu ar sutiktų už kelionę mokėti daugiau.
„Kitaip nebūtų jokio biznio. Kieno sąskaita tas kėdutes montuoti? Kas tikrina, kaip vežami vaikai? Kelių policija? Neįmanoma. Kelių policija tikrina tik vairuotojų girtumą, jei koks reidas, o dėl tokių dalykų – niekada. Net iš praktinės pusės ir norėdamas patikrinti to nepadarytų, nerealu – kameros nefiksuoja tokių dalykų“, – įsitikęs vairuotojas Z.Tumanovičius.
 

Informacijos neturi
Lietuvos kelių policijos tarnybos administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyrius duomenimis, policija, užtikrindama eismo saugumą, prižiūri, kaip eismo dalyviai laikosi keleivių vežimo įstatymo nuostatų. Jų teigimu, kad vaikas būtų vežamas laikantis Kelių eismo taisyklių reikalavimų, atsako taksi vairuotojas, o ne patys keleiviai.
„Galime konstatuoti – vis dar pasitaiko atvejų, kad vaikus suaugusieji veža pasisodinę ant kelių, leidžia jiems važiuoti ant galinės sėdynės per vidurį įsikibus į priekines sėdynes. Pasiteisinimų negali būti. Svarbiausias aspektas – žmonių sąmoningumo stoka, nesupratimas, kad rizikuojama svarbiausiu gyvenimo dalyku – sveikata ar net gyvybe“, - situaciją vertina Lietuvos kelių policijos tarnybos specialistai.
Anot jų, administracinių nusižengimų registro (ANR) duomenimis, šiais metais (iki kovo 18 d. ) policija užfiksavo 37 naudojimosi vaikų ūgiui ir svoriui pritaikytomis atitinkamos grupės sėdynėmis tvarkos pažeidimus, tačiau informacijos dėl taksi automobiliuose vežamų vaikų, kai naudojamos specialios jiems skirtos sėdynės, neturi.
 
Neįgaliaisiais pasirūpinta
Kiek geresnė situacija judėjimo negalią turintiems gyventojams - Lietuvoje veikia socialinis taksi, skirtas tiems, kurie negali patys pasirūpinti saugia kelione. Paslauga veikia Vilniaus mieste ir rajone, Kaune, Klaipėdoje, Zarasuose ir Visagine, o nuo šių metų kovo 15 dienos pradėjo veikti ir Panevėžyje.  Taip pat šiemet ši paslauga turėtų būti teikiama Klaipėdos rajone, planuojama plėtra ir į Alytų.
Anot Panevėžio savivaldybės, socialinio taksi paslauga teikiama lengvuoju automobiliu, pritaikytu neįgaliojo vežimėliui, o vairuotojai apmokyti teikti pirmąją pagalbą, bendravimo ir kitų įgūdžių.
„Atsižvelgus į kiekvieno neįgaliojo poreikius, jis galės būti nuvežamas į sveikatos įstaigas, kiną, teatrą, parduotuvę, susitikimą, įvairias organizacijas, renginius ir pan.“, – sakė Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Sandra Jakštienė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris