Startuoja informacinė kampanija „Atsuk ligą atgal“ – kvies užkirsti kelią ligoms

www.lsveikata.lt
2022-11-28
Startuoja Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) visuomenės informavimo kampanija „Atsuk ligą atgal“. Jos dėmesio centre – atkreipti gyventojų dėmesį ir paskatinti pasinaudoti ligų prevencijos programomis, kompensuojamomis iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).
Startuoja informacinė kampanija „Atsuk ligą atgal“ – kvies užkirsti kelią ligoms

Reprezentatyvios „Spinter tyrimai“ apklausos duomenimis, beveik 9 iš 10, arba 86 proc., žmonių yra girdėję apie ligų prevencijos programas, o pusė apklaustųjų yra kurioje nors iš jų dalyvavę. Geriausiai žinoma yra krūties vėžio prevencinė programa – ją minėjo 68 proc. apklaustųjų. 67 proc. respondentų teigė girdėję apie gimdos kaklelio vėžio, 63 proc. – apie širdies ir kraujagyslių ligų, 61 proc. – prostatos vėžio, o 58 proc. – storosios žarnos vėžio prevencinę programą.
 
„Džiaugiamės, kad prevencinių programų žinomumas Lietuvoje yra didelis, tačiau neramina tai, kad pasitikrinti vis tiek neskubama. Dėl šios priežasties kasmet turime liūdną statistiką. Pavyzdžiui, Lietuvos gyventojų mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų – vienas didžiausių Europoje“, – sako tyrimą užsakiusios VLK direktorius Gintaras Kacevičius.

Lietuvoje vykdomos 5 ligų prevencijos programos: gimdos kaklelio, krūties, prostatos, storosios žarnos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų.
 
Jaučiasi sveiki
Tyrimo duomenimis, dažniausia žmonės atsisako dalyvauti nemokamose programose, skirtose ankstyvam vėžiui, taip pat širdies ir kraujagyslių ligoms diagnozuoti dėl to, kad nejaučia tam poreikio, jaučiasi sveiki (atitinkamai 57 proc. ir 43 proc.). Tarp kitų priežasčių įvardijama nuostata, kad dar per anksti ieškoti ligų, nenoras gaišti laiko, prasmės nematymas.
 
„Anksti aptinkamos ligos yra daug lengviau pagydomos nei aptiktos vėlesnėse stadijose. Tačiau žmonės yra įpratę eiti pas gydytoją tik pajutę simptomus, bet būtent jie yra ženklas, kad jau yra per vėlu, nespėta užkirsti kelio ligai. Prevencinių programų tikslas – nelaukti simptomų pradžios“, – primena G. Kacevičius.
 
Pasak VLK direktoriaus, šia kampanija ligonių kasos nori paraginti žmones nebūti abejingus savo sveikatai, nepasikliauti likimu ir išnaudoti visas siūlomas galimybes išsitirti, kad vėliau nesinorėtų atsukti laiko atgal.

 
Siūlo laimėti kovą su laiku
Kampaniją įgyvendinančios komunikacijos agentūros „Idea prima“ partnerio Lino Damanskio teigimu, siekiant perteikti žinią tikslinėms auditorijoms pasirinktas nesudėtingas, lengvai nuskaitomas ir žaismingas šūkis.
 
„Atsuk ligą atgal“ šūkis siunčia aiškią žinutę – kad norint išvengti galimų sveikatos problemų tereikia imtis veiksmų anksčiau, nei ištinka liga. Kadangi ligų prevencijos programų žinomumas yra tikrai nemažas, svarbiausias šios kampanijos tikslas yra paskatinti šalies gyventojus veikti – tikrintis sveikatą preventyviai. Šio šūkio ištakos yra visiems gerai žinomame posakyje „laiko neatsuksi“, kurį vartojame kalbėdami apie norą pakeisti ankstesnius savo veiksmus ir nuostatas, kurie galbūt pagerintų dabartinį gyvenimą“, – sako L. Damanskis.
 
Visuomenės informavimo kampanijai specialiai sukurtas vaizdo klipas, kuris bus transliuojamas per televiziją, taip pat šalies miestų viešajame transporte. Kampanijos metu radijo stotyse skambės specialiai sukurtas garso klipas, pagrindinę žinutę skelbs lauko reklama, o informacija bus skelbiama socialiniame tinkle „Facebook“.
 
Kampanijos vaizdo klipą pamatyti galima čia
Reprezentatyvioje bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausoje šių metų rugpjūtį dalyvavo 1 011 gyventojų, kurių amžius 18–75 metai. Tyrimo rezultatus galima rasti čia.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris