Sostinės valdžia sveikatos sąskaita netaupys

Deimantė Gruodė
2020-01-23
Vilniaus miesto savivaldybėje sujudimas: trečiadienį taryba pradėjo svarstyti šių metų biudžetą. Jame planuojamos 7 proc. didesnės pajamos. Žadama, kad sveikatos sritis tikrai nebus skriaudžiama: jai planuojama atseikėti per 38 mln. eurų. „Startas tikrai geras“, - prieš tarybos posėdį sakė Vilniaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė. Tačiau, kaip po biudžeto pateikimo viskas pasisuks, dar neaišku.
Sostinės valdžia sveikatos sąskaita netaupys
„Mano vertinimu, sveikatos biudžeto projektas tikrai pakankamai geras ir, jeigu viską įsisavinsime, planus įgyvendinsime jau šiais metais“, - pozityviai nusiteikusi vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Rems šeimos gydytojo instituciją
„Biudžeto projekte sveikatos sričiai numatytas tikrai didesnis finansavimas. Įvedamos ir naujos priemonės. Greitosios pagalbos stočiai numatomos papildomos lėšos psichologo etatams. Kuomet jaučiama savižudybės rizika, įvykus tam tikroms katastrofoms arba staigiai artimojo žūčiai, artimiesiems prireikia psichologo ar psichoterapeuto pagalbos. Taigi ketiname įvesti ir finansuoti tokią naujovę. Taip pat stiprinsime budinčiojo šeimos gydytojo instituciją, kuomet poliklinikose ne darbo valandos, po darbo nuo aštuonių valandų vakaro iki ryto, taip pat savaitgaliais. Dviejose įstaigose – Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje ir Centro poliklinikoje – stiprinsime šeimos gydytojo institucijos teikiamų paslaugų prieinamumą tomis dienomis ar ne darbo valandomis. Noriu pažymėti, kad toliau remsime šeimos gydytojo instituciją ir šiais metais tam numatoma apie šešis milijonus eurų“, - „Lietuvos sveikatai“ sakė Vilniaus miesto vicemerė E.Tamošiūnaitė.
 
Numatoma skirti lėšų ir gydymo įstaigų infrastruktūrai gerinti, idant sostinės gyventojams paslaugų prieinamumas būtų pasiekiamas ranka ir nebereikėtų kankintis eilėse.

„Lėšų numatyta Vilniaus miesto psichikos sveikatos centrui, Antakalnio poliklinikos priestato statybai, M.Marcinkevičiaus ligoninės priestato statybai daugiau orientuojantis į paliatyviąją slaugą. Mano vertinimu, sveikatos biudžeto projektas tikrai pakankamai geras ir, jeigu viską įsisavinsime, planus įgyvendinsime jau šiais metais“, - pozityviai nusiteikusi vicemerė.
 
Nežino, ar pakaks viskam
Neatmetama galimybė, kad po svarstymų taryboje biudžetas gali smarkiai keistis. Visgi vicemerė atkreipia dėmesį, kad šiemet biudžetas yra šiek tiek didesnis, sveikatos sričiai irgi numatytos gausesnės lėšos.
„Dabar biudžeto projektą sudėliojome su sveikatos ir finansų skyriais ir, žinoma, apsitarėme politiniame lygmenyje – meras ir vicemerai. Po pateikimo jis bus atiduotas svarstyti frakcijoms, komitetams ir jungtiniams komitetams. Jei bus kokios nors intervencijos į biudžetą, tikiuosi, kad tam bus skirtos ir papildomos lėšos. Tad jei politikai ką nors norės pakeisti, turės įvardinti, iš kur galima paimti, kitaip tariant, kurią eilutę mažinti, o kurią - didinti“, - pridūrė vicemerė.
 
Biudžeto išlaidų dalyje 362,721 mln. eurų numatoma skirti švietimui, 99,15 mln. eurų – aplinkai ir miesto plėtrai, 86,309 mln. eurų – transportui, 70,093 mln. eurų – socialinei apsaugai, 38,194 mln. eurų – sveikatai ir sveikatingumui, 12,187 mln. eurų – kultūrai, 6,121 mln. eurų – ekonominei plėtrai, 5,588 mln. eurų – saugumui ir apsaugai, 2,632 mln. eurų – planavimui. 
Administravimui numatoma skirti 75,113 mln. eurų, iš jų 28,84 mln. eurų – paskolų ir restruktūrizuotų skolų grąžinimui.
Planuojama, kad vasario mėnesį biudžetas turėtų būti subalansuotas ir priimtas.


 
Tarp kitko
Kaip skelbiama, Vilniaus miesto šių metų biudžeto pajamos turėtų siekti 686,168 mln. eurų – 6,9 proc. (44,1 mln. eurų) daugiau nei 2019 metų planas.
Planuojamos biudžeto išlaidos siekia 758,906 mln. eurų (11,7 proc., arba 79,377 mln. eurų daugiau nei patvirtinta pernai), o 72,738 mln. eurų deficitą ketinama dengti apyvartos lėšų likučiais (44,7 mln. eurų) ir skolintomis lėšomis (28 mln. eurų).

Šiemet numatyta gauti 231,778 mln. eurų dotacijų, iš jų 187,046 mln. eurų – iš valstybės biudžeto ir 44,732 mln. eurų – Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos.

 
Komentaras
Savivaldybės Sveikatos ir sporto reikalų komiteto pirmininkė Renata Cytacka:

- Visada norisi, kad būtų didesnis pinigų krepšelis mūsų miesto biudžete, be abejo, tuomet ir mūsų kuruojamos sritys būtų geriau finansuojamos. Žinoma, turime atidžiai peržiūrėti ne tik savo kuravimo sritis. Sveikatos srityje iš vienos pusės lyg ir yra finansavimo padidėjimas, bet turime daug klausimų dėl investicinių projektų. Vykdome Antakalnyje priestato statybą, ir planuojame šiemet pradėti statyti priestatą M.Marcinkevičiaus ligoninėje. Į mus kreipėsi ir Vilkpėdės ligoninė, ir Šeškinės poliklinika. Esame numatę investicinių projektų klausimų Salininkų poliklinikoje. Be abejo, tai džiugina, nes pagerinsime aplinką ne tik mūsų vartotojams, kurie lankosi sveikatos priežiūros įstaigose, bet ir mums pavaldžių įstaigų darbuotojams. Žinoma, svarbi žinia, kad ir toliau tęsiame priedų išmokėjimą šeimos gydytojams – pinigai jau yra suplanuoti ir bus išmokėti. Kaip ne kartą minėjau, sveikatos sritis mums yra prioritetinė: norime, kad būtų užtikrinama ir paslaugų kokybė, ir jų prieinamumas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris