Smūgis per kišenes: nurėš vadovų priedus

Deimantė Gruodė
2019-09-10
„Vadovas jau seniai negauna didžiausio atlyginimo įstaigoje“, - tvirtina kalbinti vyr. gydytojai. Anot jų, nuo rugsėjo 1-osios pasikeitus mėnesinės algos skaičiavimo tvarkai dalis vadovų gali uždirbti netgi mažiau už įstaigos medikus.
Smūgis per kišenes: nurėš vadovų priedus

Gaus mažiau už pavaldinius?

„Kam padidėja atlyginimai – valio! Pastovioji dalis turbūt didėja visiems, bet kintamoji sumažinama perpus, tad apčiuopiamo kilimo nebus. Mano darbo užmokestis gal šimtu eurų ir pakils, žinoma, jei prisidės kintamoji dalis“, - pasakoja Elektrėnų ligoninės direktorius Edmundas Niparavičius.

 
Jis spėja, kad pasikeitus apmokėjimo tvarkai vadovų atlyginimai gali likti mažesni už dalies įstaigoje dirbančių gydytojų.
„Mano atlyginimas įstaigoje tikrai nėra didžiausias. Jei būtų pakankamas, naktimis kaip gydytojas nebudėčiau. Pirmiausia atsakomybės dydis įpareigoja, kad įstaigos vadovai uždirbtų, nesakau, kad žymiai, bet nors kiek daugiau už darbuotojus. Kaip populiaru sakyti, kad būtų mokamas orus atlyginimas“, - turėjęs didesnių lūkesčių neslepia Elektrėnų ligoninės direktorius.
E.Niparavičius stipriai abejoja ir tuo, kad nauja tvarka, kaip buvo tikimasi, vyr. gydytojus motyvuos sparčiau kelti atlyginimus medikams.

„Mintis, kad įstaigos vadovai yra blogiečiai ir darbuotojams nekelia atlyginimų todėl, kad nenori, – nonsensas. Įstaigos darbuotojams atlyginimas didinamas priklausomai nuo to, kiek yra lėšų, o ne nuo to, ar tai atsilieps įstaigos vadovo algos dydžiui ar ne. Aišku, išlaikyti tam tikrą santykį, proporciją, be abejo, logiška. Negali įstaigos vadovas uždirbti dešimt tūkstančių eurų, kai vidutinis gydytojo darbo užmokestis tesiekia tūkstantį“, - sako E.Niparavičius.

 
Rezidentai numuš vidurkį

„Man šiek tiek mažėja, nes yra vertinami tokie rodikliai, kaip darbuotojų darbo užmokesčio vidurkis ir dirbančiųjų įstaigoje skaičius. Bet įstatyme yra įtvirtinta nuostata, kad iki kitų metų gruodžio mėnesio pabaigos, jei kam iš vadovų sumažėja atlyginimas, jo dydis bus išlaikytas toks pats. Juk ne visada vadovas gali sutvarkyti įstaigos struktūrą ir finansų kiekį“, - sako Pakruojo ligoninei vadovaujantis Vygantas Sudaris.

 
Jo įsitikinimu, praloš ir tos gydymo įstaigos, kuriose darbuojasi itin daug rezidentų.
„Vadinasi, įstaigos darbuotojų skaičius bus didelis, o atlyginimai mokami visai iš kitur. Tad automatiškai kertama per darbuotojų atlyginimo vidurkį“, - pažymi V.Sudaris.
„Negalime skųstis. Mūsų rajonas – vidutinis, regioninis, tad mano alga bus nežymiai didesnė. Bet mažuose rajonuose, poliklinikose turbūt liūdniau, nes automatiškai jų koeficientai mažesni ir nežinau, ar jiems išvis kas didėja“, - sako Kėdainių ligoninės vadovas Stasys Skauminas.
Pasak jo, naujoji vadovų darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarka – ydinga.

„Skaičiuojama nuo sausio 1 dienos, kada atlyginimai dar nebuvo pakelti, - pernai šiuos gydytojams ir slaugytojams kėlė nuo gegužės pirmosios. Keturis mėnesius atlyginimai buvo dar maži. Tad viską sudėjus, gaunamas mažas vidurkis. O priedas irgi sudaro dvidešimt procentų, priklausomai nuo įstaigos darbo rezultatų. Konkrečiai aš gaučiau jį visą, nes pernai baigėme metus teigiamais rezultatais. Bet atvirai pasakius – motyvacijos nedaug. Aišku, dirbama ne vien dėl algos“, - sako S.Skauminas.
 
Priedai skils per pusę
Remiantis nuo rudens įsigaliojančiomis Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymo nuostatomis (pastarosios priimtos dar 2018 gruodžio mėnesį), vadovų algą iš esmės nulems keli pagrindiniai kriterijai: įstaigos dydis, taip pat joje dirbančių gydytojų bei slaugytojų atlyginimo vidurkis.
„Kadaise užprašiau „Sodros“ informacijos dėl gydymo įstaigų vadovų atlyginimų. Pamatėme, kad bent jau kelių didžiųjų ligoninių vadovai uždirbo daugiau negu valstybės vadovai. Supratome, kad reikia pradėti reguliuoti šią sritį, nes steigėjai – paprastai ministerija ar savivaldybė – susigyvenę su įstaigų vadovais, tad kai kur atlyginimas buvo ženkliai sukeltas“, - sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas.

Pasak jo, nuo šiol vadovo atlyginimas nebepriklausys nuo steigėjo malonės.
 

„Jei neatitinki tam tikrų kriterijų, pavyzdžiui, įstaiga dirba nuostolingai, rajono taryba galėdavo neskirti 40 procentų priedo prie atlyginimo. Tokiu atveju vadovo atlyginimas būdavo mažesnis negu įstaigoje dirbančių gydytojų atlyginimo vidurkis. Tai - irgi nelogiška. Juk įstaiga gali dirbti nuostolingai ir dėl aplinkybių, nepriklausančių nuo vadovo. Pavyzdžiui, rajone ženkliai mažėja gyventojų ar sumažėjo teikiamų paslaugų skaičius“, - sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas.

 
Kaip pažymima nuostatose, kintamosios dalies dydis priklauso nuo praėjusių kalendorinių metų vadovaujamos įstaigos veiklos rezultatų ir nustatomas vieneriems metams. Bet visais atvejais mėnesinio darbo užmokesčio kintamosios dalies dydis negali viršyti 20 procentų vadovaujančiajam darbuotojui nustatyto mėnesinio darbo užmokesčio pastoviosios dalies dydžio.
„Nuo šiol kriterijai sureguliuos poliklinikų vadovų atlyginimus. Nes kai kurie uždirbdavo mažiau negu gydytojai. Kaip sakiau, sumažės atlyginimai kai kuriems mažų įstaigų vadovams, kai dėl netobulos sistemos būdavo akivaizdžiai uždirbama per daug. Pavyzdžiui, kai kuriose nedidelėse ambulatorijose dirba penkiolika žmonių, bet vadovas gauna didesnį atlyginimą negu didžiosiose įstaigose“, - palygino parlamentaras.

Ar įsigaliojusi nauja tvarka, kuomet darbo užmokesčio nekintamoji dalis turėtų padidėti, o priedai, kaip minėta, sumažinti perpus, nenumuš vyr. gydytojų motyvacijos?

„Įstaigos vadovų atlyginimai, nes paprastai jie dirba dar ir antraeilėse pareigose kaip gydytojai, iš esmės didesni negu Seimo narių ar kitų valstybės pareigūnų. Tad jeigu įstaigos vadovas, gaudamas du, tris ar keturis tūkstančius eurų atlyginimą, sako, jam bus mažai motyvacijos, tegul geriau eina šėko pjaut. Jeigu jiems dar mažai, niekas nedraudžia pasiieškoti kitos darbo vietos – pelningesnės“, - sako parlamentaras.

 
Komentaras 
Premjero patarėjas sveikatos klausimams Paulius Gradeckas:

- Anksčiau, iki šio įstatymo pakeitimo, kuris įsigalioja nuo rugsėjo pirmosios, įstaigos buvo suskirstytos į grupes, priklausomai nuo darbuotojų skaičiaus ir nuo biudžeto. Vadinasi, gydytojo atlyginimas iš esmės priklausė nuo to, kokį skaičių darbuotojų ir kokį biudžetą jis valdo. Bet buvo labai dideli netolygumai. Projekto iniciatoriai turbūt pastebėjo, kad įstaigų vadovams trūksta iniciatyvos arba motyvo kelti darbuotojams atlyginimus. Susitikimuose vyr. gydytojai pasakydavo, kad keli, o gal net ir keliolika įstaigos darbuotojų uždirba daugiau už vadovą. Tad buvo nutarta atlyginimą susieti ne tik su dviem rodikliais – darbuotojų skaičiumi ir įstaigos gaunamomis pajamomis, bet ir su medicinos personalo – gydytojų ir slaugos specialistų vidutiniu atlyginimu.
Mūsų preliminariais skaičiavimais, kadangi dirbau rengiant šį įstatymo projektą, kai kurių įstaigų vadovams atlyginimai kils po šešiasdešimt septyniasdešimt procentų. Yra viena įstaiga, kur kils šimtu penkiasdešimt ar šimtu šešiasdešimt procentų.
 
Vienintelė universitetinė ligoninė, kurios vadovui nekyla atlyginimas, yra Žalgirio klinika. Bet dėl labai suprantamų priežasčių. Klinika, gydanti burnos žandikaulio ligas, nėra didelė, jos uždirbami pinigai nėra dideli, ir darbuotojų atlyginimai taip pat ne patys didžiausi. Vadinasi, tos įstaigos vadovui atlyginimas daugiau mažiau lieka toks pats.
Taip pat nustatyti kriterijai galioja ir daliai rajoninių ligoninių. Įstaigos išsiskiria tuo, kad jų atlyginimų medianos yra 20-30 procentų mažesnės už kitų rajoninių ligoninių. Palyginkime Raseinių ligoninę ir Biržų. Automatiškai Raseinių ligoninės vyr. gydytojui atlyginimas kils, Biržų ligoninės liks toks pas. Aš galvoju, kaip tik bus didelė motyvacija ligoninių vadovams, kurių atlyginimas po rugsėjo pirmosios nekils, pažiūrėti, ką jie darė blogai.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris