Slauga artimųjų akimis: skaudina abejingumas

Vytautas Paulius Rasokaitis
2022-03-21
„Tai, ką radau šį šeštadienį ir šiandien, – žemiau kritikos. Net nežinau, kaip komentuoti, jei slaugytoja net nemoka pastatyti lašelinės. Čia kaip? Normalu? Kad „užleisti“ pragulą, kai yra specialūs pleistrai?“ – taip apie slaugos ir globos įstaigoje teikiamas paslaugas atsiliepia Danguolė Nekrašienė, penkiolikti metai slauganti pasiligojusią 94 metų mamą.
Slauga artimųjų akimis: skaudina abejingumas
„Labai skaudina abejingumas ir net nemandagumas. Dažnai esu patyrusi, kad man tiesiog sako netiesą. Tai ypač skaudina, nes tai visiška nepagarba besirūpinantiesiems artimuoju“, – sako taip apie slaugos ir globos įstaigoje teikiamas paslaugas atsiliepia Danguolė Nekrašienė.

Trūksta slaugytojų
Moteris akis į akį susidūrusi su slaugos paslaugų kokybės trūkumu, apimta beviltiškumo jausmo, sako: „Tarytum esi kaltas, jog artimąjį čia patalpinai. Bet kokia paslauga teikiama su nepasitenkinimu.“Slaugos namuose iki pandemijos jautėsi daugiau žmogiškumo slaugomiems senoliams, tačiau pandemija išryškino didelę medicinos problemą – slaugytojų trūkumą ir nepakeliamą jų darbo krūvį.
 
„Slaugytojų padėjėjos išvargusiais veidais, slaugytoja rūpinasi šešiasdešimčia slaugomųjų, o naktį visuose namuose, o tai – 240 žmonių, lieka viena. Visada atrodė, jog tie darbuotojai tiesiog pervargę ir apie šypsenas veide net negali svajoti“, – menką slaugytojų etatų skaičių apibūdina Danguolė Nekrašienė.
 

Lankydama mamą matematikos mokslų magistro išsilavinimą turinti moteris tikina, kad COVID-19 pandemija situaciją dar paaštrino: „Darbuotojos pasikeitusios, atėjusios naujos, bet jos tokios gerokai vyresnės ir tingesnės. Buvo pikta ir skaudu, net tokia neviltis apėmė, kad norėjosi šaukti.“
 
Kaip pasakojo D.Nekrašienė, padėtis į gerąją pusę pasikeitė tik po jos kreipimosi į slaugos namų administraciją. Šiuo metu senolei skiriamas didesnis dėmesys ir užtikrinama reikalinga priežiūra.
 
Komforto nedaug
Pašnekovė pastebi ir nepakankamą buities sąlygų užtikrinimą: „Kambaryje, kuriame gyvena mano mama, nėra vandens, nei kriauklės – net nusiplauti rankas reikia eiti į bendrą WC, kuris yra gal už kokių 50 metrų, tikrai toli. Jis ten vienas. Jei kas nors užima, tenka lūkuriuoti. Prie WC yra kambarėlis su maža kriaukle, kuri gan dažnai užsikimšusi, žodžiu, ne itin ten smagu.“
 
Tiesa, pats kambarys įrengtas pakankamai jaukiai, tik ruletės ant buvo be galo senos ir sugedusios, todėl vasaros sezono metu būdavo karšta. Tad moteris savo lėšomis pati jas pakeitė.
„Bendros poilsio zonos įrengtos puikiai, tik kad man ir dažniau ant patalo gulinčiai mamai jų nereikia. Tačiau gyventojai, kurie juda, turi puikią galimybę tiek viduje, tiek lauke rasti jaukių poilsio vietų“, – teigia D.Nekrašienė.
 
Moteris tęsia pasakojimą vardindama slaugos personalo teikiamas paslaugas: „Paduodamas maistas, sauskelnių keitimas, ir visa tai – kuo greičiau, nes dar ir pacientų maudymas laukia. Kiekvienas stipresnės sveikatos slaugos namų gyventojas maudomas vieną kartą per savaitę.
 

Tad pasak pašnekovės, problemų tikrai daug: „Pati pirmoji – per mažai personalo. Vyresnio amžiaus darbuotojai – nuo metų naštos pavargę, ir sunkiai teikiantys paslaugas. Kalbant apie slaugytojų padėjėjus, manau, reikia kurti savanorių – jaunimo sistemą, kuri pagelbėtų slaugytojų padėjėjams. Būtina peržiūrėti ir normatyvus: kiek slaugytojų padėjėjų turi aptarnauti pacientų ir, be abejonės, koks atlygis už šį darbą būtų adekvatus. Ne mažiau svarbu mokyti šiuos darbuotojus komunikacijos tiek su slaugomaisiais, tiek su jų artimaisiais“, – pasiūlymus, kaip konstruktyviai optimizuoti slaugos paslaugų teikimą vardija D.Nekrašienė.
 
„Tiesiog sako netiesą“
Moteris sako pastebėjusi, kad slaugos ir globos namuose juntamas slaugytojo profesijai būtinų profesinių ir asmeninių savybių trūkumas: „Labai skaudina abejingumas ir net nemandagumas. Dažnai esu patyrusi, kad man tiesiog sako netiesą. Tai ypač skaudina, nes tai visiška nepagarba besirūpinantiesiems artimuoju.“
 

Tiesa, moteris sako sutikusi ir atsakingų, darbščių, puikiai pareigas atliekančių, taipogi įstaigos prestižą keliančių darbuotojų. „Svarbiausia, kad taisydami negeroves nesugadintumėme tai, kas gera“, – sako ji.
 
Ilgą laiką mamą slauganti Danguolė slaugytojų personalui linki išmokti atjaučiančios ir rūpestingos slaugos. O būsimiems gydytojams pataria bent tris mėnesius atlikti privalomąją praktiką slaugos namuose ir būtinai slaugytojų pareigose: „To šiaip sau neišmokstama, tam reikia rimtų mokymų su praktikomis. Būtų abipusė nauda ir būsimieji gydytojai gautų supratimą, o ir slaugos namų personalas – pajustų poreikį pasitempti.“

 
Komentaras
Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorė Nora Ribokienė:

- Prieš keletą dienų Akreditavimo tarnyba kartu su Sveikatos apsaugos ministerijos ir atstovais aptarė bendrą situaciją slaugos sektoriuje ir nutarė ieškoti galimų sprendimo būdų, siekiant pagerinti slaugos paslaugų kokybę pacientams. Akreditavimo tarnyba šiuo metu rengia apibendrintą informaciją dėl pacientų skundų, susijusių su slaugos paslaugomis ir jų pagrindu atliktų patikrinimų išvadomis bei radiniais.
 
Taip pat Akreditavimo tarnyba pagal kompetenciją pateiks įžvalgas apie nekokybiškų paslaugų priežastis bei pasiūlys rekomendacijas paslaugų kokybei tobulinti. Šia informacija, kai ji bus parengta, Akreditavimo tarnyba galės pasidalinti ir su „Lietuvos sveikata“.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris