Šlamštmaisčiui ligoninės taria ilgą „sudie“

Rūta Kerulytė
2019-08-29
Ligonių maistas – amžinai jautri tema. Vienam maitinimo skandalui keičiant kitą, šį kartą – gal jau visam? – skelbiama, kad pacientai lėkštėse nebeišvys gruzdintų, riebaluose virtų ir šiaip taukuotų patiekalų. Atsisveikinti teks ir su rūkytomis dešrelėmis, šaldytais pusfabrikačiais. Tiesa, smulkmenėlė: kur gaus pinigų kokybiškam maistui, žino ne visos ligoninės.
Šlamštmaisčiui ligoninės taria ilgą „sudie“
Vienos ligoninės maistą gamina pačios, kitos perka. Paradoksalu, bet abiejų pusių pagrindinis argumentas – „taip pigiau“.

Koją kiša piniginė
Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) pašnekėta smagiai ir, regis, į temą – nuo lapkričio griežtės mitybos organizavimo taisyklės. Pigių kamšalų pacientų skrandžiams turės nelikti, teks ieškoti sveikesnių maisto alternatyvų. Tačiau ar ligoninės į permainas žiūri džiugiai? Nuo žodžių prie darbų keliauti bus sunku, neabejoja regioninių gydymo įstaigų atstovai. Visi kaip susitarę baksnoja į tą pačią bėdą. Tiek savarankiškai besitvarkančios, tiek tiekėjus samdančios ligoninės nepatenkintos dėl būsimų maitinimo kaštų. Juk kokybiškam maistui reikia ir pinigų, ir papildomų darbuotojų apmokymų.
 

Pacientai Lietuvoje kaip ir anksčiau maitinami pigiai: Utenoje vienam pacientui per dieną skiriama 3,68 eurų vertės maisto davinys, Kauno klinikose - 2,46 euro, o štai Šilutėje ligoniui nukapsi viso labo 1,80 euro. Matyt, toks maistas ne iš gero gyvenimo. Ligoninės tikina, kad pinigų kol kas nėra.

 
Lapkritį įsigaliosiantys pokyčiai kirs ligoninių biudžetams. Dėl SAM pertvarkų artėjančios išlaidos Šilutės ligoninei gali būti per didelės. „Kol kas mūsų kišenė netempia tokių dalykų“, - teigė kalbinta dietistė Laimutė Izonienė. Iki naujųjų atitikti SAM reikalavimų ligoninei dėl finansinių sumetimų nepavyks. O paskui – kaip jau Dievas duos. Varėnos ligoninės vadovas Algirdas Miklyčius kainų išaugimą pranašauja ir savo valdose: „Iš principo mityba brangs. Visa kita įgyvendinama, bet finansai – didžiausias iššūkis.“

 
Su dešrelėmis atsisveikinti sunku
Žinant, kad netrukus teks į maitinimą investuoti daugiau, kalbinti ligoninių atstovai pasiskirstė į dvi stovyklas. Vieni maistą gamina patys, kiti perka. Paradoksalu, bet abiejų pusių pagrindinis argumentas – „taip pigiau“. A.Miklyčius sakosi kol kas patenkintas ir maisto sveikumu, ir kainomis: „Suskaičiavome, kad gaminti patiems pigiau. Net neplanuojam paslaugų pirkti“. Tiesa, ligoninės maistas ne kurorto lygio. „Žmogus gauna tokio paties lygio maistą kaip ir kasdien maitindamasis. Yra visokių dietų, ir košės, ir ne košės“, – taip maisto įvairovę apibūdino A.Miklyčius. Teoriškai ligoninė sutaupytų, jie pavyktų išvengti produktų švaistymo – dalis pacientų nesuvalgo dalies ar net viso atnešto maisto. Švaistymą galėtų panaikinti individualus meniu, tačiau čia, kaip ir visur, susiduriama su pinigų ir išmonės stygiumi. „Vieni sriubos nevalgo, kiti – daržovių, treti - bulvių. Jei individualizuosime, ligoninė taps kaip restoranas. Atsirastų darbo jėgos sąnaudos, o pinigų nėra“, - komentavo Varėnos ligoninės vadovas.
 
Kaip paaiškėja, ties maisto kokybe suklumpama ir skaudžiau. Štai Šilutės ligoninė gali „pasigirti“ šviežiai iškeptu skundu dėl netinkamos maisto kokybės, grubių receptūros pažeidimų. Maisto išvaizdą ir skonį pacientas prilygino jovalui, jam pritarė ir maisto kokybę vertinę ekspertai.
L.Izonienė suskubo problemą neigti: „Tie skundai daug kuo nepagrįsti... reali tiesa ne tokia, viskas maišoma su purvais. Mūsų darbuotojai valgo tą patį maistą.“ Vis dėlto dietistė pripažino, kad prie SAM reikalavimų prisitaikyti nespėja. Maisto gamybai trūksta naujos įrangos. Be to, ne visas siūlomas maistas yra sveikas. Iki naujųjų metų vargiai pavyks atsisakyti rūkytų dešrelių, kurios iki šiol noriai tiekiamos pacientams.
 
Su tiekėjais ramiau

Kol Šilutė skaičiuoja pacientų skundus, kalbinti Jurbarko ir Naujosios Akmenės gydymo įstaigų atstovai patenkinti tiekėjų darbu. Nepaisant išaugsiančios kainos, didelių iššūkių sako nematantys. Naujosios Akmenės ligoninės vyriausioji slaugytoja Danutė Sutkienė tikina, kad pacientai valgo noriai, o personalas išvengia papildomo krūvio: „Mes tik prižiūrime ir kontroliuojame, kad maistas būtų geros temperatūros ir kokybiškas. Jokių skundų iš pacientų nėra, tiekėjas pasiteisina, mes labai sutaupom.“
 
Jurbarko ligoninės vyriausioji gydytoja Rūta Lukšienė pripažįsta, kad maistą giria toli gražu ne visi pacientai, o lapkritį skanesnių kotletų laukti irgi nereikia. „Buvo patikrinimai, pažeidimų neužfiksavo. Maistas šiuo atveju tik skonio klausimas, viskas su juo gerai“, - teigia vyr. gydytoja. SAM stumiamos permainos, pasak medikės, nieko labai nepakeis. Maistas esą jau dabar sveikas. Sutarties sąlygos su tiekėju keistis irgi neturėtų. „Liksime prie mokamos paslaugos, o į permainas žiūrime ramiai, nei išgyvenam, nei džiaugiamės“, – tikino R.Lukšienė.

 

Tarp kitko
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienio konferencijoje su fanfaromis pareiškė: ligonių maitinimo taisyklės keičiasi. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kartu skelbė pasenusią naujieną: ligonių maistas dažnai nesubalansuotas, skurdus, kartais ir atšalęs. Išvaizda apetito nekelia. Pasirodo, viskas paprasta. Anot ministro, ligoninių maistas panašus į pravėsusią pliurzę, mat iki šiol niekas nekėlė „aiškių reikalavimų“. SAM žada: jau lapkritį viskas keisis, ligoninės atsikratys paskutinių riebalų pėdsakų, ryžtingai pro langą išmes šaldytus produktus ir pridėtinį cukrų.
 
Šį sprendimą itin novatorišku vadinti liežuvis neapsiverčia. Juk skundus dėl maisto kokybės galima pamatyti vos ne kasdien, o ligoninių maisto tiekėjai spėjo pabuvoti ir teisiamųjų suole. Bet tebūnie, kad tik pasisektų.
Pokyčius jaus visi, tačiau, pasak SAM, yra nemažas skirtumas tarp ligoninių, samdančių tiekėjus ir maistą gaminančių savarankiškai. Ministras negailėjo karčių žodžių ligoninių maisto tiekėjams: tinkamų darbui yra mažai, maitinimo sektorius – monopolizuotas stambių ir ne visai švarių veikėjų. „Reikia Konkurencijos tarybos klausti, kodėl leista oligopolizuoti maitinimo sektorių. Yra labai nedaug likę įmonių, kurios gali didelius užsakymus įvykdyti“, – sakė A.Veryga.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris