Lapkritį įsigaliosiantys pokyčiai kirs ligoninių biudžetams. Dėl SAM pertvarkų artėjančios išlaidos Šilutės ligoninei gali būti per didelės. „Kol kas mūsų kišenė netempia tokių dalykų“, - teigė kalbinta dietistė Laimutė Izonienė. Iki naujųjų atitikti SAM reikalavimų ligoninei dėl finansinių sumetimų nepavyks. O paskui – kaip jau Dievas duos. Varėnos ligoninės vadovas Algirdas Miklyčius kainų išaugimą pranašauja ir savo valdose: „Iš principo mityba brangs. Visa kita įgyvendinama, bet finansai – didžiausias iššūkis.“ Su dešrelėmis atsisveikinti sunku Žinant, kad netrukus teks į maitinimą investuoti daugiau, kalbinti ligoninių atstovai pasiskirstė į dvi stovyklas. Vieni maistą gamina patys, kiti perka. Paradoksalu, bet abiejų pusių pagrindinis argumentas – „taip pigiau“. A.Miklyčius sakosi kol kas patenkintas ir maisto sveikumu, ir kainomis: „Suskaičiavome, kad gaminti patiems pigiau. Net neplanuojam paslaugų pirkti“. Tiesa, ligoninės maistas ne kurorto lygio. „Žmogus gauna tokio paties lygio maistą kaip ir kasdien maitindamasis. Yra visokių dietų, ir košės, ir ne košės“, – taip maisto įvairovę apibūdino A.Miklyčius. Teoriškai ligoninė sutaupytų, jie pavyktų išvengti produktų švaistymo – dalis pacientų nesuvalgo dalies ar net viso atnešto maisto. Švaistymą galėtų panaikinti individualus meniu, tačiau čia, kaip ir visur, susiduriama su pinigų ir išmonės stygiumi. „Vieni sriubos nevalgo, kiti – daržovių, treti - bulvių. Jei individualizuosime, ligoninė taps kaip restoranas. Atsirastų darbo jėgos sąnaudos, o pinigų nėra“, - komentavo Varėnos ligoninės vadovas. Kaip paaiškėja, ties maisto kokybe suklumpama ir skaudžiau. Štai Šilutės ligoninė gali „pasigirti“ šviežiai iškeptu skundu dėl netinkamos maisto kokybės, grubių receptūros pažeidimų. Maisto išvaizdą ir skonį pacientas prilygino jovalui, jam pritarė ir maisto kokybę vertinę ekspertai. L.Izonienė suskubo problemą neigti: „Tie skundai daug kuo nepagrįsti... reali tiesa ne tokia, viskas maišoma su purvais. Mūsų darbuotojai valgo tą patį maistą.“ Vis dėlto dietistė pripažino, kad prie SAM reikalavimų prisitaikyti nespėja. Maisto gamybai trūksta naujos įrangos. Be to, ne visas siūlomas maistas yra sveikas. Iki naujųjų metų vargiai pavyks atsisakyti rūkytų dešrelių, kurios iki šiol noriai tiekiamos pacientams. Su tiekėjais ramiau Kol Šilutė skaičiuoja pacientų skundus, kalbinti Jurbarko ir Naujosios Akmenės gydymo įstaigų atstovai patenkinti tiekėjų darbu. Nepaisant išaugsiančios kainos, didelių iššūkių sako nematantys. Naujosios Akmenės ligoninės vyriausioji slaugytoja Danutė Sutkienė tikina, kad pacientai valgo noriai, o personalas išvengia papildomo krūvio: „Mes tik prižiūrime ir kontroliuojame, kad maistas būtų geros temperatūros ir kokybiškas. Jokių skundų iš pacientų nėra, tiekėjas pasiteisina, mes labai sutaupom.“ Jurbarko ligoninės vyriausioji gydytoja Rūta Lukšienė pripažįsta, kad maistą giria toli gražu ne visi pacientai, o lapkritį skanesnių kotletų laukti irgi nereikia. „Buvo patikrinimai, pažeidimų neužfiksavo. Maistas šiuo atveju tik skonio klausimas, viskas su juo gerai“, - teigia vyr. gydytoja. SAM stumiamos permainos, pasak medikės, nieko labai nepakeis. Maistas esą jau dabar sveikas. Sutarties sąlygos su tiekėju keistis irgi neturėtų. „Liksime prie mokamos paslaugos, o į permainas žiūrime ramiai, nei išgyvenam, nei džiaugiamės“, – tikino R.Lukšienė.Pacientai Lietuvoje kaip ir anksčiau maitinami pigiai: Utenoje vienam pacientui per dieną skiriama 3,68 eurų vertės maisto davinys, Kauno klinikose - 2,46 euro, o štai Šilutėje ligoniui nukapsi viso labo 1,80 euro. Matyt, toks maistas ne iš gero gyvenimo. Ligoninės tikina, kad pinigų kol kas nėra.
Komentuoti: