Seimo komitete išbarti sveikatos sistemos naujokai

Greta Vanagienė
2024-09-27
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ir Higienos instituto (HI), kurių galioje atsidūrusi bene visa visuomenės sveikatos priežiūra, pasak valdžios atstovų, viešojoje erdvėje nei girdėti, nei matyti. Kad su vienų didžiausių sveikatos organizacijų vadovais pagaliau susipažintų gyvai, šie pakviesti į Seimo Sveikatos reikalų komitetą, kur paaiškėjo, kad direktoriai visa galva sulindę į įstaigų struktūros reorganizaciją.
Seimo komitete išbarti sveikatos sistemos naujokai
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir Higienos instituto vadovai Seimo Sveikatos reikalų komitete gavo pylos už prastą komunikaciją su visuomene.

Vadovų nei matė, nei girdėjo
 
„Bandėme komiteto narių apklausti, ar žino, ar matė, kas yra Nacionalinės visuomenės sveikatos centro ir Higienos instituto vadovai. Iš dešimties komiteto narių teisingą atsakymą žinojo vos trys“, – iškalbinga žinute pasidalino Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas, į posėdį pasikalbėti gyvai pakvietęs minėtų įstaigų vadovus.
 
Pristatome: už NVSC vairo – daugiau nei prieš metus stojo konkursą laimėję Vaidotas Gruodys, o už Higienos instituto vairo nuo metų pradžios – direktorius dr. Šarūnas Alasauskas.
 
Iškelti NVSC klausimą Seimo posėdyje A.Matulą paskatino didėjantis sergamumas vaikų infekcinėms ligomis, skiepijimo apimčių mažėjimo tendencijos.
 
„Man atrodo, kad Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, įskaitant ir Higienos institutą pastaruoju metu trūksta lyderystės. Tiek pandemijos metu, tiek kitais periodais girdėdavome pateiktą informaciją, žinias. Dabar gi komiteto nariai sako, kad nelabai ir žino, kas vadovauja centrui. Tos dvi institucijos turėtų efektyviau dirbti, garsiau prisidėti prie problemos sprendimo, kurią dabar kelia medikai, žiniasklaida, visuomenė. Norisi pasižiūrėti, ką šios dvi ministerijai pavaldžios institucijos veikia sprendžiant minėtas problemas“, – iniciatyvą patyrinėti ministerijai pavaldžių įstaigų veiklą paaiškina politikas.
 
Iš institucijų parlamente reikalauta veiklos perspektyvų, darbo planų.
Buvęs Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas, Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos ir sporto reikalų komiteto narys prof. Saulius Čaplinskas dėl prastėjančių sergamumo rodiklių taip pat pakrovė malkų NVSC ir HI atstovams.

 

„Kalbėkime atvirai: sujungus institucijas pasigendama lyderystės. Nėra ir komunikacijos visuomenei suprantama kalba. Pabandykite gatvėje paklausti Visuomenės sveikatos departamento vadovo pavardės – kaži ar kas žinos. Savaime aišku, kad žinomumas ir žmonių pasitikėjimas pats neateis“, – ironizavo Vilniaus miesto savivaldybės Sveikatos ir sporto reikalų komiteto narys prof. Saulius Čaplinskas.

 
Be to, jis informavo, kad NVSC ir Higienos instituto darbu jam dažnai skundžiasi savivaldybių visuomenės sveikatos biurai. Mat pastarieji iš šių dviejų institucijų dažnai negauna informacijos arba ji dubliuojasi. Negaunant metodinės medžiagos biurams sunku dirbti su visuomene.
 
Užpirks daug reklamos
 
Kalbėdamas apie sergamumo rodiklius NVSC vadovas V.Gruodys ėmėsi pristatyti platų institucijų veikimo spektrą. Tikino, kad pinigų pabirs ir viešinimo paslaugoms. Tam, pasirodo, numatytas solidus finansinis paketas. Pavyzdžiui, skiepijimų nuo užkrečiamųjų ligų aktyvumui skatinti ir supratimui didinti skirti kone 64 tūkst. eurų, o socialinei informacinei kampanijai apie užrenčiamųjų ligų prevenciją – 300 tūkst. eurų.
 
„Didinti jūsų institucijos žinomumą irgi menas. Reikalinga intensyviai ieškoti tų, kurie gali pasiūlyti, kalbėti, girdėti ir padėti skleisti informaciją. Laukti atsisėdus arba žinoti, kur, į kokį įstaigos tinklalapį įeiti, neužtenka. Dar reikia žinoti, kur informacijos ieškoti“, – karščiavosi A.Matulas, pasiūlęs imti pavyzdį iš buvusios NVSC vadovės Rolandos Lingienės, šiuo metu atsakingos už Vilniaus regioną, kuri pandemijos metu neišeidavo nei iš spaudos, nei iš televizijos ekranų ir taip tapo labiau atpažįstama visuomenės nei sveikatos apsaugos ministras.
 
„Kiti nauji vadovai pasiprašė į komitetą jau po trijų dienų pristatyti įstaigas, padėti, patarti, užduoti klausimų. O jūs sėdit ir laukiat metus, kol kas nors jums ką nors pasiūlys. Tik planuojat, kad darysit, bet kur rezultatas dabar?“ – neatlyžo auklėti naujokų Seimo narys, vis dėlto pripažinęs ir Vyriausybės klaidas. Mat visuomenės sveikatos sritį kuruojančių ir kontroliuojančių viceministrų daugelį metų nebuvo.
 
„Laba diena, puiki proga visiems susipažinti“, – kalbą pradėjo Higienos instituto direktorius Šarūnas Alasauskas, į komitetą atsinešęs skaidrių paketą įstaigos veiklai pristatyti. „Šiuo metu esame padalinti į centrus“, – trumpai tarstelėjo.
 
Direktoriaus dirigavimo akiratyje – Kompetencijų centras, Profesinės sveikatos centras, Psichikos sveikatos centras, Sveikatos informacijos centras, Sveikatos stiprinimo centras bei Visuomenės sveikatos technologijų centras.
 
Postūmį mato
 
Komiteto narė Morgana Danielė pasidžiaugė: NVSC postūmis dėl vakcinacijos ir užkrečiamųjų ligų klausimo sprendimo per pastaruosius mėnesius yra.
 
„Birželį buvau susitikusi su NVSC vadovu ir pasiteiravau apie situaciją. Tada vadovas dar negalėjo įvardinti konkrečių priemonių, ką darysime su susiklosčiusia situacija. Šiandien jau pamačiau aiškų planą“, – gyrė parlamentarė.
 
Skendi pertvarkoje
 
NVSC ir Higienos instituto atstovai tikino visa galva esantys sulindę į įstaigos reorganizacijos klausimus. Mat neseniai apaugo kitomis Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžiomis institucijomis. Prie Higienos instituto neseniai prijungtas Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centras, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, Valstybinis psichikos sveikatos centras. Prie NVSC – Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, skandalų purtyta Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.
 
„Įstaigos vidinė struktūra yra tokia didelė, kad ją reikėtų parodyti, matyt, kino teatre ant didžiulio ekrano ir tai nežinia, ar visa išsitektų“, – L.S. anksčiau juokavo buvęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Taigi ir stipri lyderystė tokio masto organizacijoje būtina.

 
Panašu, kad pertvarką išgyvenančios įstaigos labiau susirūpinusios ne komunikacija, o su reorganizacija susijusiais darbais. Dar vasarą Darbo birža paskelbė, kad nuo kitų metų sausio 1 d., perorganizuojant įstaigos žmogiškuosius, materialinius ir finansinius išteklius, NVSC optimizuoja veiklą atleisdama 37 darbuotojus.
 
L.S. duomenimis, ministerija pusė NVSC restruktūrizacijos plano jau patvirtino. Higienos instituto plano dalies ministro darbo kabinetas dar laukia. Prisiskambinti L.S. žurnalistams instituto vadovui Š.Alasauskui nepavyko. „Vadovo kabinetas užrakintas. Jo nėra“, – patikino įstaigos referentė.

 
Mini interviu

NVSC vadovas Vaidotas Gruodys:
 
- Kaip reaguojate į kritiką, kad esate nematomas vadovas visuomenėje?
 
- Kadangi dirbu pirmus metus, o NVSC yra daug sričių, į kurias norėtųsi įsigilinti, – nuo projektų analizės kontrolės iki užkrečiamųjų ligų tyrimų, viską sunku suvaldyti. Bet mano užduotis pirmais metais įsigilinti į įstaigos veiklą, pažiūrėti, kas negerai, kad galėtume paskui dirbti. Viešumo nevengiu ir jo nebijau. Norisi į eterį su konkrečiomis žiniomis išeiti tada, kai yra įgyta patirtis. Šiandien prioritetą teikiu žinių ir patirties įgavimui, o ne viešumui. Kai kurie veidai per daugelį darbo metų jau yra atpažįstami, todėl jų nešama žinutė giliau pasiekia tam tikras žmonių grupes, kurioms reikalinga informacija.

 
- Turbūt nesitikėjote, kad bus toks sudėtingas darbas? Nesigailite, kad tapote tokios įstaigos vadovu? Nebaisu dirbti tokioje didelėje organizacijoje?
 
- Baisu kažkiek. Reikia sustruktūruoti ir aiškiai sudėlioti, kas svarbiausia. Reikia susitaikyti, kad visko neišspręsime. Čia viskas daug plačiau, nei įsivaizdavau. Komunikacija – sritis, kurioje reikia dirbti. Šiandien neturiu atstovo, kuris sudėliotų, kaip ir ką turiu pasakyti. Turime Komunikacijų skyrių, bet tai – planinė komunikacija, žurnalistų klausimų valdymas. Dariau apžvalgą, vadovai paprastai turi asmeninius komunikacijos specialistus spaudai, kurie užsiima jų įvaizdžiu – valdo kokius dalykus komentuoti. Turiu vieną patarėją užkrečiamųjų ligų klausimais ir darbo organizavimo klausimais.
Eiti pačiam į visus pasisakymus būtų sudėtinga. Juolab čia daug sričių, į kurias reikia įsigilinti...
 
- Na, tarkime, GMP tarnybos vadovas pats be komunikacijos specialisto kiekvieną įvykį komentuodavo, keldavo ragelį bet kokiu klausimu...
 
- Jo buvo toks stilius. Be to, jo sritis buvo kur kas siauresnė. GMP tarnyba – siaura sritis, nesulyginsi su mūsų pločiu. O, tarkime, policijos komisarą retai matome. Už tai matome tik atstovą A.Matonį, kuris komentuoja visus įvykius.

 
Komentarai

Sveikatos apsaugos ministras Aurimas Pečkauskas:
 
- Vaidotas Gruodys sąžiningai laimėjo konkursą penkerių metų kadencijai, kuriame konkurencija buvo ganėtinai didelė. Jis – naujas sveikatos sistemoje vadovas, tačiau matau jo progresyvumą ir veiklumą imantis procesų įstaigų viduje. Nesutikčiau su išsakyta kritika, kad NVSC komunikacija viešojoje erdvėje nematoma. Gal ne paties direktoriaus veidu. Bet jo funkcija ir nėra stovėti viešojoje erdvėje – tam yra komunikacijos specialistai ir kiti ekspertai, kurie puikiai išmano savo sritį.

 

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento pareigas laikinai einantis Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis dar būdamas sveikatos apsaugos viceministru kuravo visuomenės sveikatą:
 
- Nematoma galia yra gerokai didesnė, nei kad NVSC išorėje rodosi. Visos įstaigos, kurios nori teikti sveikatos priežiūros paslaugas, užsiimti švietimu, kultūra, kitais klausimai, visos be išimties turi sąsają su NVSC. Šioje vietoje norėtųsi ryškesnio jų bendravimo.
 
Viešų pasisakymų dėl galimų grėsmių ar kitų dalykų paskutiniu metu nesu užfiksavęs. Gal tai susiję su tuo, jog šiuo metu vyksta pertvarka, gal dėl to, kad vyko bylos dėl buvusio NVSC vadovo?
 
Kai pats ministerijoje kuravau visuomenės sveikatą, vidinių problemų dėl komunikacijos stokos su padalinių vadovais nemačiau. Net kovido metu bendrą kalbą regionuose daugiau mažiau surasdavome. Dabar pastebėjimų ar nusiskundimų iš savivaldybių atstovų dėl NVSC vykdomos pertvarkos taip pat nesulaukiame.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Depresija bus gydoma grybais

    „Matome, kad rinkoje egzistuojantys vaistai nėra tokie terapiškai efektyvūs kaip norėtųsi,“ – sako farmacininkė ir viena įmonės „Psylink“ įkūrėjų Laura Korsakova. Tikslą plėtoti naujus junginius, padėsiančius žmonėms, kurie serga sunkiais neurologiniais sutrikimais, kelia Lietuvos startuolis &bdqu...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Už pasaulio taršą gyvybėmis moka afrikiečiai

    79-ojoje Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje pirmą kartą pagrindine Klimato savaitės tema tapo sveikata. Malavio sveikatos apsaugos ministrė pasaulį ragina veikti nedelsiant: kol turtingos, išsivysčiusios šalys teršia planetą ir spartina klimato krizę, žūsta labiausiai pažeidžiamos bendruomenės.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris