Seimas sutiko reglamentuoti lauko darželių veiklą

SAM inf.
2019-09-23
Seimas po pateikimo pritarė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos siūlymui  reglamentuoti lauko darželių veiklą. Siūlomu Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymo pakeitimu būtų sudarytos sąlygos išduoti leidimą-higienos pasą veiklai, kuriai naudojamas žemės sklypas, o ne patalpos. Taip pat poįstatyminiais aktais būtų nustatyti konkretūs reikalavimai tokio tipo ugdymo įstaigoms, nes šiuo metu teisinis reguliavimas nustatytas tik ugdymo įstaigoms, kurios pagrindines veiklas vykdo patalpose.
Seimas sutiko reglamentuoti lauko darželių veiklą

Ministro A.Verygos teigimu, pasaulyje vyksta daug pokyčių, kurie pasiekia ir mus. Štai kitose Europos šalyse veikia ir kitokio tipo ugdymo įstaigos – savo veiklą vykdančios lauke.
„Tokios ugdymo įstaigos nėra naujiena užsienio šalyse, tad turime sudaryti galimybes rinktis, pagal kokią metodiką tėvai nori auklėti savo vaikus. Mūsų pareiga užtikrinti, jog visos ugdymo įstaigos turėtų tinkamas sąlygas vaikų ugdymui bei sveikatai. Juolab, kad to pageidauja ir tėveliai, ir tokią veiklą vykdantys darželių atstovai“, –  tvirtina ministras A.Veryga.

Taigi norintys atidaryti lauko darželį asmenys turėtų atitikti keliamus reikalavimus. Visų pirma, pateikti dokumentus, jog gali teisėtai naudotis žemės sklypu, o vėliau pagrįsti, jog žemės sklypas pritaikytas darželio veiklai ir užtikrins vaikų saugumą bei kokybišką ugdymą.
 
Įsigaliojus šiam pakeitimui būtų rengiami papildomi teisės aktai, kurie užtikrintų vaikų saugą, kai  ikimokyklinis ar priešmokyklinis ugdymas vykdomas lauko sąlygomis. Pavyzdžiui, poįstatyminiuose teisės aktuose būtų siūloma numatyti, kad lauko darželiuose vaikų ugdymo grupės gali būti formuojamos iš ne jaunesnių kaip 2 metų amžiaus vaikų, o vienam darbuotojui gali tekti ne daugiau kaip 5–6 vaikai.
Lauko darželyje turėtų būti sudaryta galimybė apsaugoti vaikus nuo vėjo, kritulių ir tiesioginių saulės spindulių. Taip pat įrengtas tualetas, sudaryta galimybė nusiplauti rankas tekančiu vandeniu, šaltuoju metų laiku vaikams būtų sudaryta galimybė sušilti. Jei vaikų poilsis, miegas organizuojamas lauke, kiekvienam vaikui turėtų būti skirta vieta ir individualus inventorius, atitinkantis oro sąlygas. Taip pat lauko darželiai turėtų parengti ir patvirtinti veiksmų planą vaikų saugumui užtikrinti, esant ekstremalioms oro sąlygomis ir su veiksmų planu supažindinti lauko darželį lankančių vaikų tėvus.
 
Tokių darželių veikla yra pripažinta ir vykdoma Čekijoje, Jungtinėje Karalystėje, Skandinavijos šalyse, Vokietijoje, Austrijoje. Šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos vaikų ugdymą vykdo lauke, dažniausiai miške, parke ar panašioje aplinkoje.
Buvimas gamtoje ir žaidimas lauke turi teigiamą įtaką vaikų vystymuisi, sveikatai ir pasiekimams. Pripažįstama, kad kai kuriems vaikų vystymosi aspektams yra palankesnė lauko aplinka: vaikai būdami lauke yra fiziškai aktyvesni, taip pat vaikų žaidimas lauke siejamas su teigiamu poveikiui jų bendravimo gebėjimų vystymuisi, savivertei. Vis dėlto, prieš nutardami leisti savo vaiką į lauko darželį, tėvai turėtų apgalvoti visas alternatyvas, nes toks ugdymo būdas gali tikti ir būti priimtinas ne visiems vaikams.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris