Sa­vi­žu­džius iš­gel­bės re­kla­ma prieš al­ko­ho­liz­mą?

Rūta Kerulytė
2020-02-24
„Mi­nist­rai kei­čia­si, o pa­tir­tis svei­ka­tos mi­nis­te­ri­jo­je ne­la­bai. An­trą kar­tą at­si­sta­ty­di­nau iš dar­bo gru­pės     dėl sa­vi­žu­dy­bių pre­ven­ci­jos veiks­mų pla­no su­kū­ri­mo. Da­ly­vau­ti bu­ta­fo­ri­nia­me pro­ce­se ne­ma­tau jo­kios pras­mės“, - Fa­ce­bo­ok pa­sky­ro­je at­vi­ra­vo Vil­niaus uni­ver­si­te­to Su­ici­do­lo­gi­jos ty­ri­mų cen­tro va­do­vas, psi­cho­lo­gas Pau­lius Skrui­bis. Jis dar­bo gru­pę pa­li­ko su trenks­mu. Psi­cho­lo­gui pri­ta­ria ir ki­ti eks­per­tai. Jie sa­ko, kad Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja (SAM) no­ri ne pa­dė­ti, o po­li­ti­kuo­ti.
Sa­vi­žu­džius iš­gel­bės re­kla­ma prieš al­ko­ho­liz­mą?

„Pa­si­mo­vė“ an­trą kar­tą
Ta pa­ti pa­ne­lė, tik ki­ta suk­ne­lė. Taip ga­li­ma api­bū­din­ti eks­per­tų da­lią SAM la­bi­rin­tuo­se. Jau kar­tą nu­de­gęs psi­cho­lo­gas P.Skrui­bis mi­nis­te­ri­jos vi­zi­ja pa­ti­kė­jo dar sy­kį. Pri­si­jun­gė prie dar­bo gru­pės dėl sa­vi­žu­dy­bių pre­ven­ci­jos veiks­mų pla­no su­kū­ri­mo.
„Jau­čiau pa­rei­gą pri­si­dė­ti spren­džiant sa­vi­žu­dy­bių pro­ble­mą. At­ro­dė, dia­lo­gas mez­ga­si, tai tei­kė vil­čių“, - taip spren­di­mą da­ly­vau­ti dar­bo gru­pės veik­lo­je api­bū­di­na P.Skrui­bys. Ta­čiau pa­aiš­kė­jo, kad sa­vo lai­ką SAM ne­mo­ka­mai ski­rian­tys psi­cho­lo­gai at­si­mu­ša į sie­ną.
 
„Iš­gir­do­me, kad tuo pat me­tu ku­ria­mas šių me­tų veiks­mų pla­nas, ku­ris su gru­pės na­riais ne­de­ri­na­mas. Jį ku­ria ne­ži­nia kas. Ne gru­pės na­riai ir ne SAM Psi­chi­kos svei­ka­tos sky­riaus žmo­nės, pri­ima to­kius jaut­rius spren­di­mus. Keis­ta si­tu­a­ci­ja, tie­sa?“ - re­to­riš­kai klau­sė spe­cia­lis­tas. Jis abe­jo­ja, ar ben­dra­dar­bia­vi­mas su SAM yra pra­smin­gas už­si­ė­mi­mas.

Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­rui pa­tvir­ti­nus ano­ni­mi­nių jė­gų ruoš­tą pla­ną „Su­kur­ti anks­ty­vo­jo sa­vi­žu­dy­bių at­pa­ži­ni­mo ir kom­plek­si­nės pa­gal­bos sa­vi­žu­dy­bių grės­mę pa­ti­rian­tiems as­me­nims sis­te­mą“, P.Skrui­bys at­si­sta­ty­di­no. Re­ak­ci­jos dėl pa­si­trau­ki­mo jis ne­su­lau­kė: dar­bo gru­pės by­ra, o kler­kams vie­no­dai. Pa­kal­bin­ti, SAM at­sto­vai var­to­si iš pa­dė­ties ir ti­ki­na, kad pats P.Skrui­bis jam su­teik­tais šan­sais ne­pa­si­nau­do­jo.

Kal­ti­na vel­nio la­šus
Ir moks­lei­vis, ir sen­jo­ras pa­sa­ky­tų, kad iš vi­so da­bar­ti­nės ka­den­ci­jos SAM dar­bo la­biau­siai įsi­mi­nė ko­va su al­ko­ho­liu. A.Ve­ry­ga taip už­si­mo­jo, kad stip­rie­ji gė­ri­mai ta­po vi­sų ne­lai­mių prie­žas­ti­mi ir kal­ti­nin­ku. Ano­ni­mai vi­sų ga­lų meist­rai pa­si­ta­rė, o mi­nist­ras nu­spren­dė: šių­me­tį sa­vi­žu­dy­bių pre­ven­ci­jos pla­ną ka­rū­nuos net 100 tūkst. eu­rų. Juos skirs an­ti­al­ko­ho­li­nei so­cia­li­nei re­kla­mai.
„Re­kla­ma su sa­vi­žu­dy­bės pre­ven­ci­ja su­si­ju­si tiek pat kiek šim­tai ki­tų da­ly­kų. Pla­ne ga­li­me nu­ma­ty­ti fi­nan­sų spor­to aikš­te­lėms, nes tu­ri­nin­gas lais­va­lai­kis juk ir­gi ati­to­li­na sa­vi­žu­dy­bę“, - pa­šai­piai re­kla­mi­nius už­mo­jus ver­ti­no P.Skrui­bis.
 
Mi­nis­te­ri­ja žars­to pi­ni­gus ir glos­to pa­ti sa­ve. O svei­ka­tos spe­cia­lis­tai įžvelgia vie­ši­ni­mą­si ken­čian­čių są­skai­ta. „Ma­tant, kad di­džiau­sia su­ma pla­ne nu­ma­ty­ta „So­cia­li­nės re­kla­mos, skir­tos al­ko­ho­lio var­to­ji­mo pre­ven­ci­jai, tu­ri­nio kū­ri­mui ir vie­ši­ni­mui“, ky­la klau­si­mas, ar tai yra ak­tu­a­liau­sia sa­vi­žu­dy­bių pre­ven­ci­jos veik­la? Ar tai tu­ri dau­giau ben­dro su rin­ki­mų me­tais pa­di­dė­jan­čiu no­ru leis­ti pi­ni­gus vie­ši­ni­mui?“ - re­to­riš­kai klau­sė iš dar­bo gru­pės su trenks­mu pa­si­trau­kęs P.Skrui­bis. Jam pri­ta­ria ko­le­gos.
 

Pa­klau­sus, kaip ver­ti­na spren­di­mą ap­va­lią su­mą skir­ti dar vie­nai an­ti­al­ko­ho­li­nei kam­pa­ni­jai, Dep­re­si­jos gy­dy­mo cen­tro va­do­vė, psi­cho­lo­gė Auš­ra Moc­ku­vie­nė ka­te­go­riš­ka. „Jo­kių ki­tų in­ter­pre­ta­ci­jų be po­li­ti­nių ne­ma­ty­ti. Pa­sa­ky­ti, kad an­ti­al­ko­ho­li­nė kam­pa­ni­ja šiuo at­ve­ju - efek­ty­viau­sia prie­mo­nė, vi­siš­ka ne­tie­sa. Ne­ati­tin­ka jo­kių mū­sų pa­ta­ri­mų ir re­ko­men­da­ci­jų. Už­tat eks­per­tas iš­nau­do­ja­mas. Ma­ni­pu­liuo­jant pri­ra­šo­ma jo pa­var­dė, net jei į tik­ruo­sius siū­ly­mus neat­si­žvelg­ta. Re­a­lių po­ky­čių to­kios idė­jos ne­duos“, - pa­brė­žė A.Moc­ku­vie­nė.


No­rė­jo pa­si­nau­do­ti
Psi­cho­lo­gė ir­gi tu­ri ne­sal­džių pa­tir­čių su SAM. „Mi­nis­te­ri­ja ruo­šė in­ter­ne­to sve­tai­nę apie psi­chi­kos li­gas. Tu­rė­jau pri­si­dė­ti prie da­lies apie dep­re­si­ją. Rei­ka­la­vi­mas skam­bė­jo taip: pa­tik­rin­ti tu­ri­nį ir pa­teik­ti eks­per­ti­nes įžval­gas“, - sa­ko A.Moc­ku­vie­nė. De­ja, grei­tai ki­lo sun­ku­mų. „Su­si­ti­ki­mų da­tas ir lai­ką nu­sta­ty­da­vo sa­vai­tę prieš. Tai ne­tin­ka spe­cia­lis­tams, ku­rių gra­fi­kai įtemp­ti. Sa­vai­tę prieš lai­ką su­de­rin­ti ne­re­a­lu, - sa­ko psi­cho­lo­gė ir pri­du­ria, kad vis­kas api­pin­ta pa­slap­ties skrais­te. - Ki­tų tos dar­bo gru­pės spe­cia­lis­tų nei ma­čiau, nei bu­vau su­ti­ku­si. Be to, jo­kios in­for­ma­ci­jos, kas vyk­da­vo gru­pės su­si­ti­ki­muo­se, ku­riuo­se ne­ga­lė­jau da­ly­vau­ti, ne­ga­vau.“

Psi­cho­lo­gę ga­liau­siai pa­sie­kė teks­tas, ku­riam tu­rė­jo pa­teik­ti įžval­gas. Ta­čiau ir čia lau­kė staig­me­na:
 
„Me­džia­ga bu­vo ne­ko­ky­biš­ka, ne­iš­baig­ta. Ne­bu­vo ką ko­men­tuo­ti, rei­kė­jo per­ra­šy­ti. Teks­tą ruo­šė ne svei­ka­tos spe­cia­lis­tai, o SAM at­sto­vai. Į ma­no ko­men­ta­rą re­ak­ci­jos iš mi­nis­te­ri­jos bu­vo ke­lios. At­sto­vė pa­reiš­kė, kad ji šo­ke, nie­kas jai nė­ra taip sa­kęs. An­tra re­ak­ci­ja bu­vo ta, kad vi­si ki­ti at­si­sė­da ir per­ra­šo.“ Aki­vaiz­du: SAM ti­kė­jo­si, kad juo­dą dar­bą at­liks pa­tys eks­per­tai. „Lū­kes­tis bu­vo, kad ne­mo­ka­mai pa­ruo­ši­me ko­ky­biš­ką teks­tą. O juk pir­mi­nis su­si­ta­ri­mas skam­bė­jo ki­taip“, - sa­ko A.Moc­ku­vie­nė. Ji nu­trau­kė da­ly­va­vi­mą šio­je dar­bo gru­pė­je ir at­si­sa­kė, kad ten bū­tų jos pa­var­dė. - „Ši tak­ti­ka pri­me­na ne ben­dra­dar­bia­vi­mą, o iš­nau­do­ji­mą. Kai pa­siū­lė jung­tis prie gru­pės, daug gal­vo­jau, įta­riau, kad pa­bai­ga bus ne­gra­ži. Bū­tent taip ir nu­ti­ko.“
To­kie vi­ra­žai at­ne­šė sa­vo. SAM kra­to­si švie­siau­si pro­tai, o ne­šva­rių žai­di­mų re­zul­ta­tą skau­džiai jaus pa­žei­džia­mos vi­suo­me­nės gru­pės.

 

Komentaras
Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ro pa­ta­rė­ja Li­na Bu­šins­kai­tė:

- Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ras A.Ve­ry­ga ka­den­ci­jos pra­džio­je gerb. P.Skrui­biui siū­lė at­ei­ti į ko­man­dą dirb­ti vi­ce­mi­nist­ru ir re­a­liai pri­si­dė­ti prie po­ky­čių bei juos įgy­ven­din­ti. Gai­la, jis at­si­sa­kė ir pa­si­rin­ko ki­tą ke­lią.
Sei­mas šiuos me­tus pa­skel­bė Vai­kų emo­ci­nės ge­ro­vės me­tais, įver­ti­nęs SAM siū­ly­mus, ku­riems pri­ta­rė ir Mi­nist­rų ka­bi­ne­tas. Sie­kia­ma ne tik at­kreip­ti vi­suo­me­nės dė­me­sį į vai­kų emo­ci­nės ge­ro­vės svar­bą. No­ri­me at­kreip­ti dė­me­sį, kad ge­ra vai­ko emo­ci­nė svei­ka­ta pra­si­de­da dar ne­gi­mus. Svar­bu, kad bū­si­mą vai­ke­lį abu tė­vai pra­dė­tų at­si­sa­kę ža­lin­gų įpro­čių. De­ja, yra ne­ma­žai pa­vyz­džių, kai nau­ja­gi­miai gims­ta su vai­siaus al­ko­ho­lio sin­dro­mu, vai­siaus al­ko­ho­li­nio spek­tro su­tri­ki­mais. Pas­ta­rie­ji ga­li pa­si­reikš­ti el­ge­sio, adap­ta­ci­jos, mo­ky­mo­si pro­ble­mo­mis ir di­di­na sa­vi­žu­dy­bės ri­zi­ką. Tai – vie­na pa­grin­di­nių SAM ži­nu­čių bū­si­miems tė­ve­liams, ku­rią sklei­si­me so­cia­li­nės ak­ci­jos me­tu.
Šiam tiks­lui skir­tos prie­mo­nės de­ri­na­mos tar­pins­ti­tu­ci­niu ly­giu. Su Vy­riau­sy­be, Švie­ti­mo, moks­lo ir spor­to mi­nis­te­ri­ja, Lie­tu­vos Res­pub­li­kos so­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja. Bai­gia­mas reng­ti prie­mo­nių  pla­nas, nu­ma­ty­ti kon­kre­tūs už­da­vi­niai.
Prie­mo­nės vai­kų emo­ci­nei ge­ro­vei stip­rin­ti per­si­den­gia su kai ku­rio­mis Na­cio­na­li­nio sa­vi­žu­dy­bių pre­ven­ci­jos veiks­mų pla­no prie­mo­nė­mis. Ne pa­slap­tis, kad pi­ni­gų yra tiek, kiek yra. Bū­ti­nas ra­cio­na­lus pla­na­vi­mas, kad pa­siek­tu­me mak­si­ma­lų re­zul­ta­tą. 
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris