Šauktinių psichinė sveikata: diržas per stipriai suveržtas?

Emilis Jakštys
2024-04-15
„Girdžiu ir jaunuolius, kurie sako: nebegalime vaikščioti pas psichiatrą, jeigu norime tarnauti“, – teigia Seimo Sveikatos reikalų komiteto Psichikos sveikatos pakomitečio pirmininkas Linas Slušnys. Dalis jaunuolių pripažįstami netinkamais karo tarnybai dėl praeities įrašų jų ligos istorijoje. Pirmininkas svarsto, kad dabartiniai reikalavimai šauktiniams – galimai per griežti. Psichologas psichoterapeutas profesorius Gediminas Navaitis mano, kad kariuomenė gali padėti žmogui psichologiškai sustiprėti.  
Šauktinių psichinė sveikata: diržas per stipriai suveržtas?
Šauktinių psichinės sveikatos reikalavimai tampa itin aktualūs visuotinio šaukimo klausimo kontekste.

Visuotinio šaukimo klausimas
 
Šauktinių psichinės sveikatos reikalavimai tapo itin aktualūs visuotinio šaukimo klausimo kontekste. „Dabar pradedama kalbėti, kad šauktinių nebeužtenka. Kyla klausimas, kodėl? Kodėl jie atkrenta? Visuotinio šaukimo kontekste turime žinoti, kur susidursime su problema. Manyčiau, kad šį klausimą turėjome iškelti prieš dešimt metų. Kai tuo metu neskauda, didelio poreikio nėra – niekas per daug ir neužsimena. Kita vertus, galbūt kaip visuomenė subrendome ir pamatėme, jog psichiatrai nėra specializuotas dalinys sveikatos sistemoje, kur nueiti yra grėsmė“, – teigia L.Slušnys.  
 

Psichikos sveikatos pakomitečio posėdžio metu pirmininkas pastebėjo, kad kelias į tarnybą gali būti užkirstas pasveikusiems jaunuoliams, kuriems paauglystėje buvo diagnozuota, pavyzdžiui, depresija. Praeityje buvusi liga neturėtų pakišti kojos dabarties jaunuolio perspektyvoms. „Galbūt paauglys kelis mėnesius gėrė antidepresantus ir todėl galėjo netekti teisės būti šauktiniu, nors jis norėjo tarnauti“, – savaitraščiui sakė parlamentaras.
 
Tiesa, L.Slušnys pastebi, jog dėl dalies psichinės sveikatos sutrikimų žmogui kariuomenėje tikrai nėra vieta. „Yra tam tikri psichozinio lauko sutrikimai. Jie tikrai negali būti suderinami su tarnyba. Drįsčiau sakyti, kad pauzė tarnyboje turėtų būti, jeigu turime nustatytą alkoholio arba narkotikų vartojimo problemą. Žmogus tampa sunkiai prognozuojamas. Kita vertus, pasaulyje net gi alkoholikai grąžinami į tarnybą, jeigu susitvarko su problema. Psichiatras parašo, kad žmogus praėjo tam tikrą programą. Ir jis normaliai grįžta. Negriaunama žmogaus ateitis“, – sako pašnekovas. Psichinės sveikatos reikalavimai šauktiniams kartu su kitų institucijų ekspertais bus svarstomi pavasario sesijos metu. 
 
Keičiasi požiūris 
 

„Psichinės sveikatos sistema Lietuvoje visada buvo perteklinė. Ir kas kartą su Sveikatos apsaugos ministerija peržiūrėdavome, kokius barjerus mažinti. Taikant individualų požiūrį, jie po truputį švelnėjo. Jeigu žmogui vieną kartą buvo depresija, nereiškia, kad jis nieko gyvenime nebegalės daryti. Reikia vertinti, ar žmogus dabar gerai jaučiasi, kokia jo būklė? Kokia atkryčio rizika? Individualus požiūris medicinoje ir psichikos sveikatoje stiprėja“, – komentuoja Psichikos sveikatos pakomitečio narė Morgana Danielė. 

 
Anot parlamentarės, psichinės sveikatos sistema tobulinama šioje ir praėjusioje Seimo kadencijoje. Vis labiau įsigali individualizuotas požiūris paciento pusės link. Tiesa, dar yra kur pasitempti. „Mitai dar gajūs: kad geriau nesigydyti, kad geriau nepatekti į kokias nors registrų sistemas, nors tokių sistemų nėra“, – teigia M.Danielė.  
 
Pasak pakomitečio pirmininko, dabartiniai šauktinių psichinės sveikatos reikalavimai galimai prisideda prie psichinės sveikatos ir gydytojų psichiatrų profesijos stigmatizavimo. Žmonės gali vengti kreiptis į psichiatrus dėl nepalankaus medicininio įrašo jų ligos istorijoje. „Vis dėlto girdžiu ir jaunuolius, kurie sako: nebegalime vaikščioti pas psichiatrą, jeigu norime tarnauti, nes psichiatrai padaro tokį žingsnį (diagnozuoja psichinę ligą ar sutrikimą – red. past)“, – sako L.Slušnys.   
 

Tiesa, šis džiaugiasi, kad vis daugiau jaunosios kartos atstovų įkūnija atviresnį požiūrį gydytojų psichiatrų pusės link. „Koks tėtis jaunuoliui sako: kas čia per nesąmonė, kodėl eini pas tą psichiatrą? Jaunuolis ramiai išaiškina, kad tėtis jau nepadės šioje situacijoje. Jis sako: galbūt padės psichiatras, kurio man reikia“, – situaciją modeliuoja pakomitečio pirmininkas. 
 
Ugdyti atsparumą
 
„Mūsų visuomenė, įskaitant ir kariuomenę, galėtų būti viena tų institucijų, kuri ugdo gebėjimą valdyti stresą. Pastarasis valdomas ir fiziškai, ir psichologiškai. Pavyzdžiui, kariai pratinami prie šūvio garso, fizinio krūvio. Tikiuosi, kad skiriame dėmesio ir dvasiniam psichologiniam ugdymui, bet visada norėtųsi, jog jo būtų daugiau“, – sako profesorius psichologas-psichoterapeutas Gediminas Navaitis.

 
Jis akcentuoja, kad dabartinėje Lietuvos kariuomenėje dirba profesionalūs karininkai ir psichologai: „Tai nėra sovietinė kariuomenė, kurioje buvo siekiama psichologiškai palaužti žmones. Tai yra modernios vakarietiškos valstybės kariuomenė. Jeigu iškyla problemos, manau, kad kariuomenės medicinos sistema į jas sureaguoja. Žinoma, pasitaiko atvejų, kada kokios nors žinios iš civilinio gyvenimo gali paveikti jauną karį. Vargu ar visiems atvejams įmanoma pasiruošti.“   
 
Šis negaili kritikos dabartinei švietimo sistemai. Dalis jaunuolių tiesiog, pasak profesoriaus, nėra atsparūs arba tik iš dalies atsparūs stresui, mat švietimo sistema jų neparuošia. Gyvenimo įgūdžių programoje didelis dėmesys turėtų būti skiriamas stresui valdyti. Daugiau kaip dešimt metų apie streso valdymą kalbantis lektorius pastebi, kad norinčiųjų mokytis šio įgūdžio – netrūksta. Poreikis yra, sako pašnekovas.  
 
„Jeigu „Lietuvos sveikatos“ skaitytojas įsijungtų kompiuterį ir paieškotų įvairių mokymų, jų rastų daug. Pavyzdžiui, autotreningo, streso valdymo, jogos, koučingo, asmenybės tobulinimo. Visi šie mokymai yra neformalaus ugdymo srityje. Kodėl jų nėra formalaus ugdymo įstaigose: bendro lavinimo mokyklose, universitetuose?“ – klausia G.Navaitis. 
 
Jis teigia, kad dalis ligų ar sutrikimų, pavyzdžiui, depresija ar nemiga, išgydomi. Jaunuolis prieš kelerius metus gali būti įvertintas kaip netinkamas tarnybai, tačiau vėliau atitikti reikalavimus. Paciento ligos istorijoje turėtų būti aiškiai nurodyta dabartinė būklė. „Tvarka turi atitikti realybę. Kažkada turi atsirasti įrašas (paciento ligos istorijoje – red.past.), kad buvusi liga nebedaro įtakos. Tiesa, dalis ligų įtaką daro. Grubiai pajuokausiu: jeigu krokodilas nukando koją, nėra prasmės kiekvienais metais atnaujinti neįgalumą. Vargu ar koja ataugs“, – įprastai vaizdžiai komentuoja profesorius.  

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

      Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris