Saugumas užsimojo burti medicinos žvalgus

Margarita Meškaitė
2020-04-30
Reaguodamas į koronaviruso sukeltą krizę Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis užsimojo sukurti medicininę žvalgybą. Savo ruožtu parlamentaras Povilas Urbšys tokį ketinimą kritikuoja, įspėdamas, kad tai gali suklaidinti medikų bendruomenę, kuri pandemijos metu ir taip stipriai įsiaudrinusi. „Gali atrodyti, kad virš medikų iškeliamas Damoklo kardas“, - nuogąstauja parlamentaras.
Saugumas užsimojo burti medicinos žvalgus
Valstybės saugumo departamentas žada stiprinti medicininės žvalgybos pajėgumus – esą to imtis paskatino pasaulyje kilusi koronaviruso pandemija.

Įvardija prioritetiniu uždaviniu
Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis pažadėjo stiprinti medicininės žvalgybos pajėgumus – esą to imtis paskatino pasaulyje kilusi koronaviruso pandemija.
„Rizika nebuvo pakankamai įvertinta. Mums reikia atkreipti daugiau dėmesio į virusologiją, rimtai galvoti apie medicininę žvalgybą“, – interviu BNS sakė D.Jauniškis, pridurdamas, kad ši užduotis yra tarp jo antrosios kadencijos prioritetų. VSD vadovas paminėjo Jungtines Amerikos Valstijas, turinčias atskirą žvalgybos tarnybą, kuri užsiima medicininės situacijos pasaulyje stebėjimu. Pastaroji, remiantis užsienio spauda, dar sausį dėl pandemijos grėsmės įspėjo šalies vadovus.
 

„Valstybės saugumo departamento vadovo siūlymą medicinine žvalgyba papildyti institucijos veiklos sritis vertinu gerai. Vakarų žvalgybos savo vyriausybes buvo įspėjusios, kad iš Kinijos gali atkeliauti virusas ir sisidursime su rimtomis pasekmėmis. Mes tokios informacijos neturėjome. Tai patvirtino ir VSD vadovas. Tad natūralu, kad šį veiklos dėmenį reikia stiprinti“, - sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Laurynas Kasčiūnas.

 

Parlamentaras su kolegomis diskutavo, kad reikės peržiūrėti nacionalinio saugumo strategiją ir šiuos reiškinius įrašyti kaip tiriamą objektą. L.Kasčiūnas taip pat pabrėžė, kad tokiais žvalgais nebūtinai būtų ruošiami medikai.
„Negalvokite, kad bus steigiama atskira struktūra, institucija. Kalbame apie VSD intelektualinį potencialią. Vakaruose virusai, epidemijos, užkrečiamosios ligos jau yra nacionalinio saugumo darbotvarkės dalis nuo tada, kai pradėjo plisti AIDS“, - sako L.Kasčiūnas.
 
Turėjo užsiimti kita institucija
„Tikrai nereikia įtraukti Valstybės saugumo departamento, kad savo darbą galėtų atlikti Sveikatos apsaugos ministerijos epidemiologai ir Visuomenės sveikatos centras“, - nusistebėjo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojas Raimundas Martinėlis.
Visgi politikas šios iniciatyvos nebrokuoja. Sako, jog Vyriausybė ir Prezidentūra negavo įspėjimų laiku, tad tikslinga turėti medicininę žvalgybą, kuri galėtų numatyti pasaulines epidemijas.
„Į Visuomenės sveikatos centro funkcijas stebėsena įtraukta. Todėl tikrai nereikia Valstybės saugumo departamento epidemijoms prognozuoti. Kai apie tai, jog Kinijoje prieš Naujuosius metus išplito virusas, įspėjo ir Pasaulio sveikatos organizacija, ką tuo metu veikė Visuomenės sveikatos centras ir visa epidemiologinė tarnyba? Štai kad ir vienkartinių priemonių rezervas: jei būtume turėję įžvalgų, galėjome anksčiau pasirūpinti priemonėmis“, - įsitikinęs parlamentaras.
 
Gali suklaidinti medikus

„Atvirai pasakius, nelabai suprantama, kodėl sveikatos apsaugą reikia išskirsti kaip vos ne atskirą administracinį vienetą VSD struktūroje. Jei kalbame apie nacionalines grėsmes, jos gali kilti net tik sveikatos apsaugos sistemoje, bet ir ekonomikoje, ir netgi kultūroje. Tad remiantis tokia logika kiekvienai sričiai reikėtų kurti vos ne specializuotus padalinius“, - sako Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys Povilas Urbšys.

 
Parlamentaras, anksčiau dirbęs specialiosiose struktūrose, sako, jog kiekvienais metais tarnybos teikdamos ataskaitas turėjo nors kartą paminėti, kad valstybei svarbu turėti veiksmingą krizių valdymo centrą, kuris galėtų prognozuoti būsimas grėsmes ir leistų joms iš anksto pasiruošti.
„Suomijos sveikatos apsaugos sistema buvo labiau pasirūpinusi medikais. O mūsų valdžia medikus plikomis rankomis metė prieš koronavirusą. Tad šiuo atveju gal reikėtų pradėti ne nuo parodomųjų viešųjų ryšių akcijų, kuriant sveikatos apsaugos žvalgybas.
Iš karto kyla klausimas, kas čia per žvalga, kuri bus infiltruojama į sveikatos apsaugos sistemą“, - svarsto P.Urbšys.
Parlamentaras sutinka, kad reikia stebėti, ką daro kitos valstybės, bet nereikia to daryti taip, jog iniciatyva būtų suprasta klaidingai.


„Man neaišku, kodėl reikia kurti specializuotą žvalgybinį padalinį, kai būtent šias funkcijas galima pavesti jau esamiems. Po kelių mėnesių kils naujas iššūkis, kuris bus susijęs su kokia nors žvėrių ar gyvulių epidemija, ką, bus kuriamas veterinarijos žvalgybos padalinys. Valstybės saugumo departamentas nesuvokia vieno dalyko, kad dabar, visuomenė, ypač sveikatos apsaugos sistemoje dirbantys žmonės, patiria įtampą ir jiems gali susidaryti įspūdis, kad virš jų galvų iškeliamas Damoklo kardas. Tai neigiamai paveiks šią visuomenės dalį. O kaip medikas gali žiūrėti į tai kitaip, jei jį, kaip minėjau, plikomis rankomis metė prieš koronavirusą ir dar pasakė, kad pats esi kaltas, jei neturi apsaugos priemonių. O dabar dar skelbiama, jog bus įsteigta žvalgyba, kuri stebės pro padidinamąjį stiklą, ar netarnauji piktam priešui. Ar dabar reikia tokiais dalykais užsiimti?“ - klausia Seimo narys.

 
Komentaras
PSO specialusis pasiuntinys Europos regionui Vytenis Povilas Andriukaitis:

- Bioterorizmas visą laiką gali būti saugumo struktūrų dėmesio centre. Tačiau jis neturi nieko bendro su natūralia virusų sklaida, kuri yra gamtos dalis. Tad turi būti tiksliai apibrėžta, dėl ko tai steigiama ir kas tai yra. Nes, ar Lietuva tikrai gali turėti specialistų bioterorizmui tirti, abejočiau, kadangi reikalinga turėti daug kompetencijų ir tam tikras laboratorijas. Jeigu tai būtų, kaip indėlis į bendrą kovos su bioterorizmu darbą Europos Sąjungos kontekste, tada matyčiau prasmę. Bet jeigu bandoma prisidengti tokiomis pandemijomis, epidemijomis... Tai visai skirtingi dalykai.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

    Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

    „Regos netekau kai man buvo 25-eri. Gal ir anksčiau jutau tam tikrus ženklus, lankiausi pas oftalmologus, pradėjau ne&scaron...
    A.Dulskas: hemorojus – nėra „small talk“ tema

    A.Dulskas: hemorojus – nėra „small talk“ tema

    „Malonu, kai kas nors patapšnoja per petį ir pasako, kad gerai ką nors padarei“, – pastebėjo šieme...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

    Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

    Pasibaigus pandemijai daugelis šalių susidūrė su vaistų trūkumu. Ir nors pamažu galima atsikvėpti, nes gamybai susireguliuo...
    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...

    razinka


    Sveika šeima


    Soliariumai – žalinga atgyvena?

    „Ruda oda nėra sveika. Tai oda, kuri gamino daug melanino, nes bandė apsisaugoti nuo daromos žalos“, – soliariumų mėgėjus perspėja gydytoja dermatovenerologė Justė Kantauskaitė. Kaip saugiai patamsinti po žiemos išblyškusią odą ir ko svarbu pasiteirauti, apsilankius soliariume, pataria specialistai.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kenijos medikų streikas tik įsibėgėja?

    „Medikas, kuris neišgali savęs išlaikyti, yra bevertis pacientams“, – nepakankamo darbo užmokesčio problemą akcentavo Kenijos medicinos praktikų, farmacininkų ir odontologų profesinės sąjungos (KMPDU) vadovas Davji Atellah. Beveik du mėnesius streikuojantys gydytojai reikalauja šalies valdžios l...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Sparnuotieji spąstai
    Henrikas Vaitiekūnas Sparnuotieji spąstai
    Kas galėtų paneigti?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas galėtų paneigti?
    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas

    Naujas numeris