Šarūnas Narbutas: „Iš visų onkologinių ligų Hodžkino limfoma gydymui pasiduoda lengviausiai“

Eimantas Šaulitis
2019-08-29
Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį paskelbė, kad serga vėžiu. Ministro pirmininko teigimu, jam buvo diagnozuota limfoma. Liga nustatyta pirminės stadijos, atlikus operaciją, o dabar jam taikomas gydymas – chemoterapija ir imunoterapija.
Šarūnas Narbutas: „Iš visų onkologinių ligų Hodžkino limfoma gydymui pasiduoda lengviausiai“
„Jau dvidešimt metų vien chemoterapijos pagalba Hodžkino limfomą galima visiškai kontroliuoti. Iš visų onkologinių ligų ji gydymui pasiduoda lengviausiai“, - sako POLA prezidentas Šarūnas Narbutas.

Apie ligą
Limfoma – tai limfinės sistemos vėžys, atsirandantis sutrikus normaliai limfocitų gamybai, kai nesustabdomai ima gamintis pakitę limfocitai. Jie kaupiasi limfmazgiuose, dėl to jie padidėja. Specialistai teigia, kad limfoma gali pasireikšti ir kituose organuose – blužnyje, kaulų čiulpuose, smegenyse. Turintys šį negalavimą asmenys gali jausti ne tik limfmazgių padidėjimą, karščiavimą, naktinį prakaitavimą, tačiau ir nuovargį ar svorio kritimą.


Apie limfomą L.S. kalbina Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos prezidentą Šarūną Narbutą.

- Kokie simptomai išduoda apie tai, kad žmogus gali sirgti limfoma?
- Tai nėra tylus žudikas. Liga turi aiškius požymius. Kaip ir kitų kraujo vėžių limfomos simptomai yra gana bendri. Jie dažniausiai panašūs į gripo: naktinis karščiavimas, prakaitavimas, svorio netekimas. Pasitaiko, kad sustreikuoja atmintis, sutrinka koordinacija. Jeigu simptomai nėra ignoruojami, liga anksti pastebima. Premjero atveju buvo galima gana aiškiai pastebėti nukritusį svorį. Galima manyti, kad žmogus patiria daug streso, aktyviai sportuoja, bet dažnai tai būna ligos požymis.
 
- Kiek Lietuvoje šiuo metu yra sergančiųjų limfoma?
- Onkologinėmis ligomis sergančių yra per šimtą tūkstančių. Kalbama, kad limfoma serga apie tris tūkstančius žmonių, bet mes tikslios statistikos, kiek yra sergančiųjų konkrečia onkologine liga, neturime. Gydytojai teigia, kad kasmet nustatoma apie penkis šimtus naujų atvejų.
 
- Koks yra mirtingumas nuo limfomos?
- Yra šešiasdešimt skirtingų šios ligos tipų. Išskirti derėtų Hodžkino limfomą. Aš iš to, kas viešojoje erdvėje buvo pasakyta: buvo operacija, po operacijos chemoterapijos ir imunoterapijos procedūros, sakyčiau, kad premjerui Hodžkino limfoma, nes kitų limfomų atvejais pacientai dažnai būna rengiami transplantacijoms. Ji dažniau pasitaiko jaunesniems, iki šešiasdešimties metų amžiaus žmonėms. Jau dvidešimt metų vien chemoterapijos pagalba Hodžkino limfomą galima visiškai kontroliuoti. Iš visų onkologinių ligų ji gydymui pasiduoda lengviausiai. Labai plačiai kalbėta buvo apie Stano (Stanislovas Stavickis - red. past.)atvejį. Jo diagnozė buvo būtent tokia. Lietuvoje nuo Hodžkino ligos 9 iš 10 pacientų pasveiksta. Liga nei sudėtinga, nei klastinga, daug metų žinoma. Jeigu kalbėtume apie ne Hodžkino limfomas, jų labai įvairių yra ir gydymai skiriasi.

 
- Ši liga linkusi atsinaujinti?
- Kaip ir su visomis onkologinėmis ligomis pasiekiama remisija. Vadinasi, ligos organizme neaptinkama, bet tu niekad nežinai, ar liga nepradės progresuoti. Paprastai Hodžkino limfoma neatsinaujina. Kitų tipų limfomos dažnai progresuoja net ir po kaulų čiulpų transplantacijos. Premjerui liga nustatyta pirmos stadijos, nėra ligos progresavimo plitimo. Tai skamba kaip geras scenarijus. Statistiškai žiūrint, tai tas atvejis, kuris turėtų reikšti visišką pasveikimą po kelių chemoterapijos kursų. Premjeras ir akcentavo, kad planuojamas dviejų mėnesių chemoterapijos taikymas.
 
- Iš to, ką kalbėjote, suprantu, kad labai svarbu reguliariai pasitikrinti savo sveikata?
- Pagrindinė žinutė turėtų tokia ir būti. Nepriklausomai nuo amžiaus, kiekvienam derėtų pasitikrinti sveikatą bent kartą per metus. Tik vienetiniai atvejai, kai vėžys suprogresuoja per mėnesį.

 
Tarp kitko
2018 m. tarptautinės organizacijos „Limfomos koalicija“ atlikta pacientų apklausa parodė, kad daugumai limfoma sergančiųjų kyla sudėtingų klausimų, jie susiduria su neaiškumu ir nerimu dėl sveikatos ir ateities. Apklausoje dalyvavo daugiau nei 6600 limfomos pacientų iš pasaulio. Apklaustieji nurodė patiriantys įvairių sunkumų – nuo fizinių negalavimų, tokių kaip nuovargis, iki emocinių problemų, tokių kaip ligos atsinaujinimo baimė. Apklausa atskleidė, kad visus sunkumus sieja vienas dalykas – per retai apie juos kalba tiek pacientai, tiek sveikatos priežiūros specialistai ar pacientų organizacijos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris