Santaros klinikose duris atvėrė modernus Infekcinių ligų korpusas

Deimantė Gruodė
2019-12-19
Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikose istorinės įkurtuvės: darbą pradėjo ilgai lauktas naujas Infekcinių ligų L korpusas, kur nuo šiol bus gydomi ir konsultuojami tuberkulioze bei kitomis užkrečiamosiomis ligomis sergantys pacientai. Specialistai džiaugėsi, kad tai – viena naujausių stacionarinių infekcinių ligų gydymo padalinių visoje Rytų Europoje. Čia bus teikiamos aukščiausio lygio infekcinių ligų ir pulmonologijos stacionarinės bei ambulatorinės paslaugos.
Santaros klinikose duris atvėrė modernus Infekcinių ligų korpusas
„Simboliška, kad šiuo žingsniu mes iš 19 amžiaus persikeliame į 21-ąjį. Liga nesirenka nei pagal amžių, nei pagal socialinį statusą – todėl visi turi gauti orias gydymo sąlygas. Tikimės, kad naujai atidaryta ligoninė jas užtikrins“, – tardamas sveikinamąją kalbą sakė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Įkurtuvių juostelę premjeras perkirpo su (iš kairės): sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, Santaros klinikų generaliniu direktoriumi prof. Feliksu Jankevičiumi ir Vilniaus universiteto rektoriumi prof. Artūru Žukausku.

Faktas
Naujojo korpuso statybos kainavo 14,5 mln. eurų.
Dar 2 mln. eurų kainavo visa būtina įranga.
60 proc. reikiamos sumos finansavo Europos Sąjungos struktūriniai fondai, 40 proc.  lėšų gauta per valstybės investicijų programas.

 
Pasiruošę pavojingoms infekcijoms
„Pirmiausia naujasis korpusas atitinka aukščiausius tarptautinius modernios infekcinės ligoninės standartus. Jis įrengtas taip, kad galėtume hospitalizuoti ypač pavojingomis infekcijomis sergančius pacientus, taip pat sergančiuosius tuberkulioze. Tam buvo įrengti atskiri boksai, kurie yra vienviečiai ir dviviečiai su ypatingomis izoliacijos priemonėmis, tai yra skirtingi įėjimai. Pirmas dalykas, atskiras išėjimas į kiemą, kad greitoji pagalba, atvežusi pacientą, iš karto jį galėtų pristatyti tiesiai į boksą. Dar yra papildomi išėjimai, kad maksimaliai būtų galima izoliuoti pacientus, sergančius ypač sunkia infekcija.
Be to, ligoninė aprūpinta laboratorinės ir radiologinės diagnostikos įranga, kuri leidžia atlikti visas svarbias paslaugas ir paciento ištyrimą vienoje vietoje. Netgi yra maža operacinė, kur, esant reikalui, galima atlikti minimalias chirurgines intervencijas sergantiesiems infekcinėmis ligomis.
Ir, žinoma, tai yra naujas erdvus bei šiuolaikiškas pastatas, kas irgi pagerina personalo nuotaikas, ir skatina progresą gydomajame klinikiniame ir moksliniame darbe“, -privalumus vardijo VUL Santaros klinikų generalinis direktorius prof. Feliksas Jankevičius.



 
Pasak jo, tokia moderni ir šiuolaikiška infekcinė ligoninė buvo reikalinga dėl kelių priežasčių. Pirmoji, kad seną ir nušiurusią Žvėryno infekcinę ligoninę jau seniai perkelti į naują pastatą. Be to, kaip pažymėjo Santaros klinikų generalinis direktorius, gyvename globaliame pasaulyje, kur vartai atverti į pačias įvairiausias šalis. Tad šiuolaikiniame gyvenime, suprantama, galime neišvengti užsikrėtimo įprastomis ar retomis ir ypač pavojingomis infekcijomis.
„Santaros klinikos yra pasiruošusios įvairioms sudėtingoms medicininėms situacijoms. Esant būtinybei, susidarius atitinkamai epidemiologinei situacijai, pasirūpintų pacientų, įtariamų susirgus pavojinga užkrečiamąja liga, priėmimu, diagnostika ir gydymu. Klinikose dirba kompetentinga profesionalų komanda, tam specialiai įrengtos patalpos, yra reikiamos techninės, organizacinės priemonės“, – teigė prof. F.Jankevičius. Juolab kad šiandien Lietuvoje, profesoriaus žodžiais, sergančiųjų tuberkulioze pacientų skaičiai beveik keturis kartus viršijantys Europos vidurkį.
 
Tuberkuliozės skaičiai gąsdinantys

„Lietuva išskirtinė tuo, kad, palyginti su kitomis šalimis, didelė dalis - maždaug apie dvidešimt procentų - sergančiųjų tuberkulioze diagnozuota vaistams atspari jos
forma. Tokie ligoniai turi gana ilgai gydytis stacionare, idant užtikrintume jų vaistų vartojimo kontrolę ir ligos neplatinimą. Kiekvienais metais diagnozuojama per tūkstantį naujų tuberkuliozės atvejų Lietuvoje. O jeigu norime užkirsti kelią infekcijos plitimui, tokį žmogų turime paguldyti į stacionarą, izoliuoti ir gydyti tol, kol jis nebeiškirs tuberkuliozės bakterijų“, - pasakojo Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas prof. Edvardas Danila.

 

Naujos patalpos, kuriose įsikūrė Vaistams jautrios tuberkuliozės skyrius (50 lovų) ir Vaistams atsparios tuberkuliozės skyrius (50 lovų), visiškai pritaikytos šios ligos gydymui, atitinka šiuolaikinius infekcijos kontrolės reikalavimus.
„Būtent infekcijos kontrolė buvo viena priežasčių, kodėl taip nepakankamai gerai sekėsi kovoti su tuberkulioze. Dabar naujame pastate yra įrengtos erdvios, reikiamomis priemonėmis aprūpintos palatos, dauguma jų – vienvietės ir dvivietės. Jose yra užtikrinamas vadinamasis neigiamas slėgis, kai visas oras yra iš karto ištraukiamas ir nėra galimybės platinti užkratą, kuriuo pacientai užsikrečia vienas nuo kito. Kiekviena palata turės ir atskirą dušą, tualetą, ir kur nusiplauti rankas. Pacientus galės lankyti artimieji, yra specialiai įrengti keli specialūs kambariai, idant nebūtų pernešamas tuberkuliozės užkratas. Įrengtas uždaras kiemelis pasivaikščioti“, – pasakoja prof. E.Danila.
 
Ligoninės L korpuso stacionaro skyriuose numatytos 50 lovų infekcinėmis ligomis sergantiems pacientams. Kaip pasakojo specialistai, infekcinių ligų korpuse bus tiekiamos ne tik stacionarinės, bet ir ambulatorinės paslaugos. Čia konsultuos ir gydys aukščiausios kvalifikacijos infekcinių bei kvėpavimo organų ligų specialistai, moderniose laboratorijose bus atliekami laboratoriniai ir radiologiniai tyrimai, tęsiamas lėtinėmis infekcinėmis bei plaučių ligomis sergančių pacientų ilgalaikis ambulatorinis stebėjimas bei gydymas, kai kuriais atvejais galintis trukti netgi iki kelerių metų. 
 


Geresnės sąlygos darbuotojams
Anot Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovės prof. Ligitos Jančorienės, tai - istorinė akimirka, kurios laukė tiek sostinės, tiek Lietuvos pacientai. Infekcinių ligų centras iš Žvėryno perkeltas į Santaros medicinos miestelį. 2017 metų pabaigoje pradėtos statybos baigtos, naujame korpuse infekcinėmis ligomis sergantiems pacientas sukurtos saugios, higienos ir biologinės saugos reikalavimus atitinkančios gydymo sąlygos ir kokybiškos darbo sąlygos personalui.

 

„Džiaugiamės, kad įsikėlėme į naujas patalpas. Labai ilgai to laukėme. Kai pradėjau dirbti tik baigusi medicinos studijas, man sakė, kad mes tuoj kelsimės į naujas patalpas. Praėjo dvidešimt keleri metai. Bet turiu pasakyti, kad ir senosiose patalpose stengėmės dirbti sąžiningai ir netgi daug nuveikėme mokslinėje srityje. Centre turime tris infekcinių ligų profesorius ir stiprią komandą infekcinių ligų klinikoje, čia yra universiteto bazė. Stengėmės, nors ir skurdžiomis sąlygomis, išlaikyti gana aukštą mokslo lygį ir studijų galimybę“, - teigė Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė prof. Ligita Jančorienė.

 
Jai antrino ir jaunasis kolega, kuris yra Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vedėjas Linas Svetikas.
„Dar nesitiki. Tiek metų dirbome senose patalpose ir staiga toks didelis pasikeitimas. Jei galima taip pasakyti, kultūrinis šokas, nes prie tokių gerų sąlygų nesame pripratę. (Šypsosi.) Šis korpusas išskirtinis tuo, kad ankstesnės patalpos iš esmės nebuvo pritaikytos šiandieniam supratimui apie paslaugų teikimo tvarką. Tai buvo senas pastatas, jo neperstumdysi, neperdarysi, lieka tik prisitaikyti. O dabar viskas suplanuota taip, kaip turėtų būti modernioje ligoninėje teikiamos paslaugos, kaip turėtų atrodyti palatos. Jos įrengtos taip, kad pacientas jaustųsi patogiai.
Pas mus ligoninėje pacientai skirstomi pagal tai, kokia liga serga. Negalime maišyti tam tikrų patologijų: sergantieji lakia infekcija ar, tarkim, Ebolos virusu, palatoje gali gulėti tik po vieną“, - sakė L.Svetikas.
 
Profesorė L.Jančorienė pridūrė, kad Infekcinių ligų centre bus išplėsta dar viena visuomenei svarbi ir aktuli paslauga – specifinė imunoprofilaktika. Čia tiek suaugusiems, tiek vaikams bus teikiamos konsultacijos dėl skiepų ir atliekami profilaktiniai skiepijimai įvairiomis komercinėmis ir valstybės lėšomis kompensuojamomis vakcinomis. Pacientai prieš egzotines keliones bus kviečiami atvykti konsultacijos dėl skiepų ir maliarijos profilaktikos paskyrimo. Taip pat bus konsultuojami ir skiepijami įvairioms rizikos grupėms priklausantys asmenys: lėtinėmis ligomis sergantys asmenys, asmenys su nusilpusiu imunitetu, nėščiosios ir kt.



 

Komentarai
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga:

- Lūkesčiai naujajai ligonei – tinkamai gydyti pacientus. Iš tikrųjų įstaiga taip suprojektuota ir pastatyta, kad atitiktų aukščiausius infekcijų kontrolės standartus. Viskas jau yra padaryta, ko reikia, dabar tiesiog reikia dirbti. Svarbiausia, kad mūsų pacientai bus tikrai gydomi geromis sąlygomis ir Lietuva yra pasiruošusi šioje ligoninėje priimti ypač pavojingomis infekcijomis sergančiuosius bei tinkamai jais pasirūpinti. Kaip ir sakiau, mes tikrai galime jaustis saugūs ir orūs. Nes tai, kas buvo prieš tai, tikrai buvo gėda Lietuvai kaip šaliai.
Pagaliau galime pacientams pasiūlyti tai, ko jie nusipelnė. Naujasis Infekcinių ligų korpusas atitinka pasaulinio lygio standartus, reikalingus gydant infekcines ligas.

Gydytojas infektologas profesorius Arvydas Ambrozaitis:

- Ši diena yra istorinis įvykis. Galų gale po daugiau negu dvidešimties metų laukimo ir įvairių pažadų perkelti mus į tam tikslui pritaikytas patalpas, kurios būtų skirtos infekciniams ligoniams gydyti, įvyko ilgai lauktas momentas. Džiaugiamės, kad šįkart pažadas buvo ištesėtas. Mūsų ligoninė turėjo šimtametes tradicijas Birutės gatvėje, ligoninėje buvo įkurta 1911 metais carinės Rusijos laikais. Tie mediniai barakai tikrai darė gėdą ir prieš užsienio kolegas, kurie atvažiuodavo bendradarbiavimo tikslu, taip pat ligoniai kentėjo ir mes gydytojai sulaukdavome labai daug nepelnytų priekaištų, žiūrėkite, nėra pakankamai tualetų, reikia eiti per lauką, žiema, šalta, stovi mediniai barakai. Bet tai ne nuo mūsų priklausė, o  nuo sveikatos politikų. Pagaliau tai išspręsta. Prisimename istoriją ir šiandien džiaugiamės, kad pagaliau turime šiuolaikiškas modernias patalpas, kuriose pacientai jausis labai gerai, jie yra izoliuoti, iš tikrųjų yra visos naujoviškos technologijos įdiegtos, be abejo, ir personalui bus žymiai geriau atlikti savo funkcijas.

 
Tarp kitko 
Klinikų Infekcinių ligų centre per metus buvo gydoma beveik 3000 pacientų.
Konsultacijų ir imunoprofilaktikos skyriuje per metus apsilankydavo per 4 tūkst. 600 pacientų, taip pat būdavo atliekama beveik 7 tūkst. konsultacijų. 
Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centre dėl įvairių kvėpavimo organų, alerginių bei imuninių ligų ir tuberkuliozės kasmet konsultuojama apie 15 tūkst. pacientų, stacionariniuose skyriuose gydoma beveik 3000 pacientų per metus, dar kiek daugiau nei 3000 asmenų gydoma dienos stacionaruose.
Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centre dėl įvairių kvėpavimo organų, alerginių bei imuninių ligų ir tuberkuliozės per metus konsultuojama apie 15 000 pacientų, stacionariniuose skyriuose gydoma beveik 3000 ligonių, o dienos stacionaruose – daugiau kaip 3000 asmenų per metus.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris