SAM: koroanviruso testai bus atliekami visiems grįžtantiems, jie bus paleidžiami į namus

Ignas Jačauskas, Augustas Stankevičius, BNS
2020-03-26
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pakeitė priverstinio karantino grįžtantiems iš užsienio tvarką – nuo šiol visi grįžtantieji iš užsienio bus tikrinami dėl koronaviruso, žmonės bus paleidžiami izoliuotis į namus.
SAM: koroanviruso testai bus atliekami visiems grįžtantiems, jie bus paleidžiami į namus

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, nauji Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo A.Verygos sprendimai numato, kad patikrinimai grįžtantiems bus atliekami tiek oro uostuose ir jūrų uoste, tiek ir pasienyje – mobilios brigados paims jų nosiaryklės tepinėlius bei vėliau juos informuos apie turimų rezultatus. 
„Į Lietuvą grįžtantys žmonės, turintys tam sąlygas ir sutinkantys su keliamais reikalavimais, galės izoliuotis savo pasirinktose patalpose. Tie, kurie nesutiks pasirašyti, jog laikysis izoliavimo reikalavimų, nėra Lietuvos piliečiai ar neturės tinkamų patalų, 14 dienų izoliaciją praleis savivaldybių parengtose patalpose“, – praneša SAM.
 
Pasak pranešimo, tiek transporto neturinčius iš užsienio grįžusius žmones, kuriems leista izoliuotis jų pasirinktoje vietoje, tiek tuos, kurie bus izoliuoti savivaldybės patalpose, į izoliacijos vietas turės parvežti savivaldybės transportas.

Pabrėžiama, jog savivaldybių izoliavimo vietos turi būti įrengiamos viešbučių, poilsio, socialinės „ir kitos paskirties patalpose, kuriose galima užtikrinti kiekvienam asmeniui atskirą gyvenamąją patalpą su atskiru sanitariniu mazgu“, o nesant galimybių – vienas sanitarinis mazgas gali tekti dviem kambariams.
 
Nurodoma, kad žmonės kambariuose bus izoliuojami po vieną, šeimos galės apsistoti vienoje patalpoje. Patalpos turi būti aprūpintos baldais, indais, valymo ir dezinfekcijos priemonėmis, buitinių atliekų surinkimo konteineriais, patalynės bei suterštų drabužių surinkimo talpomis, jei nebus galimybės juos skalbti.
Taip pat savivaldybėms nurodyta pasirūpinti izoliuojamų žmonių „kokybišku ir tinkamu maitinimu“, taip pat ir alergiškiems žmonėms, ar sergantiems cukriniu diabetu, užtikrinti vaistų, higienos reikmenų, drabužių pristatymą ar perdavimą iš artimųjų. Norintys geresnių sąlygų, nei gali pasiūlyti savivaldybė, galės jas gauti susimokėję, jei savivaldybė bus sudarius sutartį su viešbučiu ar kita apgyvendinimo įstaiga.
 
Namuose liks tik nepažeidę izoliacijos sąlygų
Ministerija pabrėžia, kad gyventojams, kurie izoliavosi namuose, bus leidžiama ir toliau ją tęsti, „jei patalpos yra tam tinkamos ir žmonės yra pakankamai atskirti nuo kitų“.
„Tam jie taip pat turės pasirašyti, kad sutinka izoliuotis ir laikytis reikalavimų, priešingu atveju jiems grės piniginė bauda. Savo pasirinktoje vietoje izoliavimą tęsti galės tik tie, kurie iki tol nebus pažeidę izoliavimo reikalavimų ir viešosios tvarkos“, – tvirtina ministerija.
Prieš žmonėms tęsiant izoliavimą jų pačių pasirinktoje vietoje, bus paimti jų tepinėliai tyrimams dėl koronaviruso infekcijos.
 

Dvi paras galiojusi tvarka, kuomet visi iš užsienio grįžtantys gyventojai buvo priverstinai dviem savaitėms izoliuojami savivaldybių patalpose, sulaukė merų kritikos. Savivaldybių vadovai tvirtino, kad tai apsunkina kovą su COVID-19, žmonės linkę nebesitirti dėl koronaviruso, eikvojami administraciniai ir gydytojų ištekliai, jų mažiau liks sunkiems ligoniams, o tai kainuos gyvybes.
Dar iki oficialiai pakeičiant tvarką, ji trečiadienio pavakare jau buvo taikoma Vilniaus oro uoste – čia atskridę keleiviai po patikrinimų dėl koronaviruso jau buvo paleidžiami namo. 
 
Merai: sprendimai keičiami chaotiškai
Vilniaus meras Remigijus Šimašius BNS patvirtino, kad atskridusieji į Vilnių jau trečiadienio pavakarę buvo išleidžiami į namus. Jis sakė, kad ministrui nuolat keičiant sprendimus yra sunku suspėti juos tinkamai vykdyti.

„Situacija yra visiškai chaotiška. Mums sunku suprasti, kokie yra sprendimai ir kuo reikėtų vadovautis, nes sprendimai lyg keičiami, jie lyg ir formuluojami“, – tvirtino R. Šimašius.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas BNS sakė, kad trečiadienio vakarą keltu iš Kylio parplaukę žmonės namo paleidžiami dar nebuvo – jie arba karantinuoti Klaipėdoje, arba pervežti į kitas savivaldybes.
„Čia yra geriausias įrodymas, kokia yra koordinacija ir komunikacija. (...) Belieka gūžtelėti pečiais ir geriau nebesakyti nieko“, – BNS teigė V.Grubliauskas.
 Pasak mero, kasdien keičiant sprendimus švaistomi tiek pinigai, tiek žmogiškieji resursai.

 Šalia Kauno esančiame Karmėlavos oro uoste trečiadienį leidosi du lėktuvai iš Norvegijos ir Švedijos su maždaug 150 keleivių. Jais rūpinasi Kauno rajono savivaldybė, kadangi oro uostas yra jos teritorijoje.
Kauno rajono meras Valerjus Makūnas sako buvęs informuotas apie pasikeitimus, todėl visi keleiviai, galėję pasirūpinti saviizoliacija namuose, buvo išleisti. Meras taip pat patvirtino, kad mėginiai paimti tik iš vieno lėktuvo keleivių, tuo metu kito lėktuvo keleiviams liepta izoliuotis ir specialistai žadėjo atvykti paimti mėginių į namus.
Jis, kaip ir kiti merai, kritikavo visuotinę izoliaciją ir pasisakė už liberalesnes karantino sąlygas šeimoms ir kitiems, turintiems galimybes saugiai likti namuose.
„Bet bet kokiu atveju, aš palaikau tą nuostatą, kad ta saviizoliacija savivaldybės privalo būti vykdoma nustatytose vietose. Kur žmonės neturi sąlygų, savivaldybė yra visiškai paruošusi užtikrinti tas sąlygas“, – teigė meras.
Jis sako, kad teigiamai reikėtų vertinti ir tai, kad iš visų atvykusiųjų imami mėginiai, kontaktinė informacija.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris