SAM: dalis mokyklų nebeprivalės turėti sporto salių

BNS
2019-05-27
Mokyklos, įsikuriančios joms nepritaikytose patalpose, nuo šiol nebeprivalės įsirengti nuosavo stadiono ar sporto salės, teigia Sveikatos apsaugos ministerija.
Tai numatyta ministro Aurelijaus Verygos įsakymu patvirtintoje higienos normoje – joje įtvirtinti nauji reikalavimai, kaip ugdymo įstaigos turi organizuoti fizinę veiklą mokiniams.
SAM: dalis mokyklų nebeprivalės turėti sporto salių

Teigiama, kad taip mokyklos turės daugiau galimybių naudotis kitų mokyklų, miestų stadionais, sporto centrais ir erdvėmis bei ten organizuoti fizinio aktyvumo pamokas, numatant įvairesnes sportines veiklas.
Pasak ministerijos, mokyklos galės sudaryti sutartį, pavyzdžiui, su gretima mokykla, kad vaikų fizinio ugdymo pamokos vyktų ten. Tokiu atveju mokykla privalės užtikrinti vaikų saugumą pakeliui ir grįžtant iš užsiėmimų. 

A.Veryga tvirtina, kad naujovės atvers platesnes galimybes mokytojams organizuoti fizinio aktyvumo pamokas taip, kad jos būtų įdomesnės, patrauklesnės ir „mokiniai noriai į jas eitų, užuot bandę išsisukti“.
 
„Jei norime, kad jaunimas noriai lankytų tokias pamokas, turime padaryti jas patraukliomis. Juk svarbu ne pliusiuką užsidėti, bet matyti realią naudą“, – teigia A.Veryga.  
Ministerija nurodo, kad šlapia ar slidi aikštynų danga nebebus kliūtis organizuoti fizinio ugdymo pamokas lauke, net ir esant nepalankioms oro sąlygoms – tokio draudimo naujoje higienos normoje nebelieka.
Kūno kultūros pamokos galės vykti ir parkuose, miškuose, esančiuose prie mokyklų ir kitose vietose.
 

Taip pat plečiamas ir fizinio ugdymo pamokų turinys, pavyzdžiui, mokytojai galės inicijuoti ėjimą greita sparta, ledo ritulį su neįprastomis priemonėmis, integruotas pamokas su orientacinio žaidimo elementais ir kitas veiklas, kurios sudomintų moksleivius.
„To prašė patys kūno kultūros mokytojai. Pasak jų, vien tik dėl šlapios stadiono dangos drausti vaikams eiti sportuoti į lauką yra neteisinga“, – teigiama pranešime.
 
Pastarąjį siūlymą, anot SAM, palaikė ir vaiko teisių specialistai, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, mokyklos, kitos institucijos. Pabrėžiama, kad mokytojai vis tiek turės atsižvelgti į  oro sąlygas, ar jos nepakenks vaikų sveikatai, t.y. vykdyti pamokas lauke bus galima esant ne žemesnei temperatūrai nei 8 laipsniai šalčio, jei jie tinkamai apsirengę ir apsiavę.
Higienos normoje taip pat numatyta ir prievolė užtikrinti patogų persirengimą moksleiviams prieš kūno kultūros pamokas: pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose bus privaloma įrengti specializuotus persirengimo kambarius, o prie jų – dušus ir tualetus.
Tuo metu pradinukai galės persirengti tose pačiose patalpose, kuriose vyksta pamokos, tačiau turės būti sudaryta galimybė berniukams ir mergaitėms persirengti atskirai.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris