Š. Narbuto išteisinimo COVID-19 reagentų pirkime liudytojas iš užsienio nebus apklausiamas

Ingrida Steniulienė, BNS
2023-11-16
Byloje dėl buvusio Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) vadovo Šarūno Narbuto išteisinimo COVID-19 reagentų byloje kaip liudytojas buvęs Ispanijos bendrovės „PMS International“ darbuotojas Laurentas Mendesas nebus apklausiamas.
Užsienietis tiesiogiai dalyvavo derybose dėl šių reagentų įsigijimo.
Š. Narbuto išteisinimo COVID-19 reagentų pirkime liudytojas iš užsienio nebus apklausiamas
Š. Narbutas

„Iš tikrųjų nepagrįstas yra prašymas apklausti žmogų, kurio anketiniai duomenys, net pilietybė, tiksli gyvenamoji vieta ir valstybė, kur dabar jis yra, nežinoma. Žinoma tik buvusi darbo vieta“, – per posėdį ketvirtadienį sakė Apeliacinio teismo teisėjas Linas Šiukšta.
Jis pridūrė, kad liudytojo paieškos pernelyg ilgai užtęstų procesą. 
Su minėta bendrove 2020 metų kovą Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija pasirašė dvi sutartis dėl reagentų pirkimo.
 
Prašymą dėl liudytojo apklausos Lietuvos apeliaciniam teismui ketvirtadienį pateikė valstybės kaltintojas baudžiamojoje byloje Gintaras Jasaitis.
Ketvirtadienį teismo trijų teisėjų kolegija pradėjo nagrinėti prokuratūros skundą dėl Š. Narbuto išteisinimo, buvo sprendžiama, ar reikia atlikti įrodymų tyrimą – apklausti liudytojus, kaltinamąjį, atlikti kitus veiksmus.

„Yra būtina atlikti Laurent Mendes apklausą ir išsireikalauti duomenis, susijusius su Šarūno Narbuto turėtomis realiomis proceso išlaidomis. Manau, kad būtina apklausti išteisintąjį Šarūną Narbutą. Apygardos teisme, nebuvo galimybės jam užduoti klausimų“, – sakė prokuroras G. Jasaitis, pridūręs, kad turės labai daug klausimų išteisintajam. 
 
Tačiau Š. Narbutas atsisakė duoti parodymus ir Lietuvos apeliaciniam teismui.
„Naudojuosi teise neduoti parodymų“, – teismui sakė išteisintasis.
Teisėjas L. Šiukšta atsakė, kad išteisintasis turi tokią teisę.
Esant tokiai situacijai, šioje byloje įrodymų tyrimas nebus atliekamas, nagrinėjimas bus tęsiamas gruodį.
 
Prokuroras liudytojo užsieniečio L. Mendeso apklausą siūlė organizuoti per Teisingumo ministeriją. Jis mano, kad šio liudytojo parodymais grindžiamas civilinis ieškinys, jo parodymai reikšmingi dėl testų kainos ir komisinio mokesčio.
Per ikiteisminį tyrimą L. Mendesas su Lietuvos teisėsaugos pareigūnais bendravo būdamas iš Ispanijos, tačiau bylą nagrinėjant Vilniaus apygardos teisme  paaiškėjo, kad šis asmuo įmonėje nedirba, o pateiktais naujais kontaktais jo pasiekti nepavyko, jo buvimo vieta nežinoma.
 
Anksčiau bylą nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas nusprendė paskelbti šio liudytojo anksčiau duotus parodymus teismo posėdyje ir jo neieškoti.
Š. Narbutas savo atsiliepime į prokuroro apeliacinį skundą prieštaravo L. Mendeso apklausai. Š. Narbuto manymu, prokuroras ketverius metus tęsia nepagrįstą jo baudžiamąjį persekiojimą ir kaltinimą grindžia ne byloje surinktais duomenimis, o savo subjektyviu vertinimu.

 
Gegužės 11 dieną Vilniaus apygardos teismas Š. Narbutą visiškai išteisino kaip nepadariusį veikų, turinčių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.
Sveikatos apsaugos ministerijos byloje pareikštas 300 tūkst. eurų civilinis ieškinys dėl turtinės žalos atlyginimo buvo paliktas nenagrinėtas, teismas išteisintajam iš valstybės priteisė per 16,8 tūkst. eurų proceso išlaidų.
Generalinės prokuratūros prokuroras G. Jasaitis mano, kad Š. Narbuto išteisinimas dėl piktnaudžiavimo ir sukčiavimo, kai tarpininkavo Lietuvai per pandemiją įsigyjant COVID-19 reagentus, buvo visiškai nepagrįstas, todėl pateikė apeliacinį skundą.
 
Prokuroras Apeliacinio teismo prašo žemesnės instancijos teismo nuosprendį panaikinti ir Š. Narbutą pripažinti kaltu dėl dviejų nusikaltimų ir skirti jam 75 tūkst. eurų baudą bei priteisti per 300 tūkst. eurų Sveikatos apsaugos ministerijai.

Š. Narbutas kaltintas, kad 2020 metų kovą–liepą gavo tuometinės sveikatos viceministrės Kristinos Garuolienės ir tuometinio premjero patarėjo Luko Savicko žodinį nurodymą derėtis dėl COVID-19 reagentų įsigijimo Vyriausybės vardu.
 
Bylos duomenimis, Š. Narbutas derėjosi su reikiamus testus tiekiančios užsienio įmonės pardavimų vadovu dėl šių testų įsigijimo kainos. Iš viso susiderėta dėl daugiau kaip 300 tūkst. COVID-19 reagentų įsigijimo.
Susitarus dėl 17 eurų kainos už vieną testo vienetą, į šią sumą įskaičiuotas ir 1 euro už testą tarpininkavimo atlygis Š. Narbutui.
Teismas pažymėjo, jog Š. Narbuto veikla ieškant trūkstamų medicinos priemonių tiekėjų, gilinantis į jų siūlomų priemonių parametrus, siūlant šiuos tiekėjus ir jų turimas medicinos priemones Lietuvos kompetentingoms institucijoms, taip pat tarpininkaujant tarp tiekėjų ir institucijų įsigijimo procese, bylai nekelia abejonių šios veiklos teisėtumo prasme.
 
Tačiau teismas konstatavo, kad byloje neįrodyta, kad Š. Narbutas bylai aktualiu laikotarpiu buvo valstybės tarnautojui prilygintas asmuo – buvo paskirtas Vyriausybės atstovu ar nešališku ekspertu.
Pasak Vilniaus apygardos teismo, taip pat byloje nėra duomenų, patvirtinančių kaltinime nurodytas aplinkybes, kad Š. Narbutas gavo Vyriausybės atstovų nurodymus dalyvauti derybose su Kinijos gamintojo „Sansure Biotech“ atstove Ispanijos įmone „PMS International dėl COVID-19 testų įsigijimo Lietuvos Vyriausybės vardu.
 
Apygardos teismas konstatavo, kad per derybas Š. Narbutas veikė kaip Ispanijos įmonės „PMS International“ atstovas pagal jų sudarytą komercinio atstovavimo sutartį. Joje Š. Narbutui buvo numatytas 1 euro už vieną testo, parduoto Lietuvai, atlygis. Jį Ispanijos įmonė jau buvo įskaičiavusi į Lietuvai pasiūlytą kainą, jis buvo sumokėtas Š. Narbutui iš „PMS International“ priklausančių lėšų.
 
Be to, teismas nusprendė, kad byloje neįrodyta, jog be tarpininkavimo mokesčio COVID-19 testų kaina Lietuvai būtų buvusi mažesnė, Š. Narbutas įgijo „PMS International“ priklausančias lėšas, be ne Lietuvos biudžeto lėšas.
Pats Š. Narbutas kaltinimus atmetė. Jis anksčiau teisme teigė, jog derėdamasis dėl COVID-19 reagentų pirkimo veikė ne kaip Sveikatos apsaugos ministerijos pasitelktas nepriklausomas ekspertas ar Vyriausybės įgaliotas asmuo.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Henrikas Vaitiekūnas Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur

    Naujas numeris