R.Tamašunienė: „Ministras Veryga tikrai nusipelnė atostogų“

Deimantė Gruodė
2020-07-24
„Ministras ir operacijų vadovas Aurelijus Veryga tikrai nusipelnė atostogų, nes dirbo įtemptu režimu. Nemanome, kad galėtų kilti kokių nors keblumų, ypač įvertinus šios dienos situaciją“, - sakė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė (46 m.), kurią kalbinome po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio.
R.Tamašunienė: „Ministras Veryga tikrai nusipelnė atostogų“

- Ministre, ar reikia nerimauti dėl antrosios, kaip prognozuojama, koronaviruso bangos – jai esame pasiruošę?
- Nerimauti visada reikia, kadangi neaišku, kaip toliau klostysis situacija. Bet pagal tai, kokia yra sukaupta patirtis, kaip institucijos sąveikauja tarpusavyje ir kaip sukurtos informacinės sistemos bei pasirūpinta apsaugos priemonės, vertiname, kad pasirengimas tikrai geras. Tikimės, kad žmonės ir toliau išliks sąmoningi, įsiklausys į operacijų vadovo rekomendacijas. Jau esame pripratę gyventi kitokioje realybėje ir, kol nėra išrasta vakcina, reikia pasistengti laikytis saugaus atstumo, higienos reikalavimų, esant poreikiui ir matant, kad aplink yra daug žmonių, galbūt ir nešioti veido kaukę. Ypač žmonėms, kurie yra didesnės rizikos grupėje.

- Jūs pati, eidama į parduotuvę, laikotės rekomendacijos nešioti apsauginę veido kaukę?
- Paskutiniu metu jau buvau be kaukės. Atvirai kalbant, nesilankau didelėse parduotuvėse, stengiuosi tai daryti kuo minimaliau. Įpratome, kad parduotuvėje apsilanko vienas šeimos narys.

- Kokia situacija su apsaugos priemonių ir dezinfekcinio skysčio atsargomis – nepritrūksime jų?
- Jau yra pasirūpinta, ir visos tarnybos, kurios dalyvauja šioje ekstremalioje situacijoje, pirmiausiai, be abejo, mūsų medikai, socialinės įstaigos, stacionarai, taip pat pareigūnai, policija, pasieniečiai, ugniagesiai yra sukaupę reikalingų apsauginių priemonių rezervą. Kalbame apie pasirengimą dviems mėnesiams.
Bet taip pat sukauptas ir valstybės rezervas. Žinome, Sveikatos apsaugos ministerija teikia paraišką ir dėl medicininių apsaugos priemonių sandėlio įkūrimo Lietuvoje. Tikimės, kad visos tos priemonės suplanuotos ir vykdomos jau dabar, suveiks, ir mūsų pasirengimas bus geras ne tik šiai pandemijai, bet ir kitiems iššūkiams.

- Kaip vertinate skandalus, kurie lydi įvairių priemonių viešuosius pirkimus, pradedant greitaisiais testais, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatais, o dabar - ir reagentai?
- Reikia suvokti, kad dirbame ekstremaliomis sąlygomis ir turėjome apsirūpinti apsaugos priemonėmis bei reagentais, idant atliktume kuo daugiau tyrimų. Rinkoje vyko daug įvairių dalykų. Buvo tokių, kurie pasinaudojo esama situacija ir veikė gal ne visai teisėtais metodais. Manau, kad pareigūnai išsiaiškins. Bet šiuo atveju, kaip jau minėjau, reikia įvertinti, kad siekėme kuo greičiau pateikti visas reikalingas priemones, idant pandemija būtų suvaldyta, infekcija nepasklistų ir neužlūžtų mūsų medicinos sistema ar neiškristų kuri nors pareigūnų tarnyba.

- Sveikatos apsaugos ministras ir operacijų vadovas Aurelijus Veryga „susiveikė“ karališkas atostogas. Žmonėms neramu, nes ministras atostogaus net penkias savaites. Nepaisant koronaviruso, netgi planuoja vykti ilsėtis į kitą šalį. Jūs taip rizikuotumėte?
- Nuo kito pirmadienio turiu dviejų savaičių atostogas. Numatyta, kad ministrą pavaduojantis kolega perima taip pat ir pareigas, susijusias ir su COVID-19 situacijos valdymu. Ministras Aurelijus Veryga tikrai nusipelnė atostogų, nes dirbo labai įtemptu režimu. Nemanau, kad susidarytų kokių nors keblumų, nes visi, kalbant apie Vyriausybės COVID-19 valdymo komiteto veiklą, ministrai dalyvauja ir žino situaciją, algoritmus, kaip turime dirbti, tad sudėtingesnių situacijų neturėtų iškilti. O taip pat žinome, kad labai toli negalime nukeliauti, nes privalėtume grįžti, jeigu kartais atsitiktų kas nors nenumatyto ar dar labiau ekstremalaus negu šiuo metu.

- Betgi galima atostogauti ir sodyboje, ar būtina vykti į užsienį, kai epidemiologai ragina to nedaryti?
- Kiekvienas žmogus pasirenka, kaip atostogauti. Aš kol kas neplanuoju vykti į užsienį. Galbūt nuvyksime į pajūrį, bet nuvykus į Šventąją galima trumpam aplankyti ir kaimyninės šalies pajūrį.

- Ar buvo protinga ir operacijų vadovo pareigas patikėti susisiekimo ministrui Jaroslavui Narkevičiui?

- Sveikatos apsaugos ministerijos komanda dirba ir ministrui pristato situaciją, sprendimus. Kolegos ministrai yra pasiekiami telefonu, galima pasikonsultuoti. Juolab kad aktyvuotas operacijų centras, kuriame yra sutelkta daugiau pajėgumų. Jam vadovauja sveikatos apsaugos viceministras, kuris yra ir Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos narys. Nemanome, kad galėtų kilti kokių nors keblumų, ypač įvertinus šios dienos situaciją.

- Jau aiškėja, kada galėtų būti antroji viruso banga, kokia tikimybė, jog vėl sugrįšime į karantiną?
- Reikia klausyti epidemiologų. O jie sako, kad dar neišbridome iš pirmosios infekcijos bangos.
Bet pagal kitų valstybių duomenis matome, kai vyriausybei priėmus sprendimus dėl priemonių atlaisvinimo, žmonėms leidus būriuotis arba daugiau organizuoti masinių renginių, nustatoma ir daugiau atvejų. Šiuo metu ir kelionių sezonas paaktyvėjęs. Tikimės, kad vis dėlto mūsų sistema suveiks ir visus atvejus atseksime bei nustatysime kontaktinius asmenis.
Blogiausia situacija, kai jau nėra nustatoma, iš kur galėjo žmogus užsikrėsti. Tokių atvejų turime nedaug ir tikimės, kad jų gal ir nebus. Kad žmonės atsimins, kur jie būna, su kuo ir kada, o visą reikalingą informaciją pateiks Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams.

Dosjė:

 
1994 m. baigė Vilniaus konservatoriją ir įgijo etninės kultūros pedagogės specialybę.
1994 m. Karvio pagrindinės mokyklos mokytoja.
Nuo 1998 m. – Lietuvos lenkų sąjungos narė.
2002 m. baigė Vilniaus pedagoginio universiteto Pedagogikos ir psichologijos fakultetą ir įgijo edukologijos bakalauro kvalifikacinį laipsnį, 2003 m. šiame universitete baigė vokiečių filologiją.
2004 m. Pikeliškių pagrindinės mokyklos direktorė.
2006 m. Mykolo Romerio universitete įgijo viešojo administravimo magistro kvalifikacinį laipsnį.
2006 m. Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Kultūros, sporto ir turizmo skyriaus vedėjo pavaduotoja.
2007–2012 m. Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.
Nuo 2007 m. Vilniaus rajono vietos veiklos grupės narė, nuo 2009 m. – šios grupės valdybos narė.
Nuo 2008 m. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narė, vyriausiosios tarybos narė.
Nuo 2012 m. Lietuvos Respublikos Seimo narė, o nuo 2019 m. – vidaus reikalų ministrė.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris