Reformų spąstuose: nesupranta, kodėl juos naikina

Deimantė Gruodė
2019-09-27
„Nesuprantame, kodėl mus norima likviduoti“, - nusiminę kalbėjo įstaigų darbuotojai, kurie vienaip ar kitaip pateks į sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos užsuktą pertvarkų mėsmalę. Įstatymų projektas jau guli Seime – jei šiam parlamentarai pritars, vieni darbuotojai atsidurs gatvėje, kiti glausis po didesnių įstaigų sparnu.
Reformų spąstuose: nesupranta, kodėl juos naikina
Prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro planuojama jungti dvi įstaigas.

Bijo atsidurti antrame plane
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga dar praėjusį ketvirtadienį Seimui pateikė įstatymų pataisų paketą, kuriuo numatoma gerokai apkarpyti ministerijai pavaldžių įstaigų skaičių jas jungiant arba naikinant.
Valstybinis psichikos sveikatos centras – vienintelė įstaiga, kurią numatoma likviduoti. Jį turėtų pakeisti pačioje Sveikatos apsaugos ministerijoje įkurtas Psichikos sveikatos skyrius, jau turintis vedėją ir specialistus. Nebeliktų atskiros Lošimų priežiūros tarnybos, šiuo metu veikiančios prie Finansų ministerijos. Ją ketinama prijungti prie Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento ir naują įstaigą pavadinti Priklausomybių prevencijos ir priežiūros departamentu. Pastaroji būtų pavaldi Sveikatos apsaugos ministerijai. Nebeliktų Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro. Jis drauge su Radiacinės saugos centru būtų prijungtas prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.
 

„Sutinku, gal kai kurių institucijų funkcijos dubliuojasi ir pasakymas „kelios auklės – vaikas be galvos“ yra teisingas. Bet mūsų funkcijos su niekuo nesusidubliuoja. Visos tarptautinės organizacijų rekomendacijos tvirtina, kad reguliuojanti institucija radiacinės saugos klausimais turi būti atskira. Ne paslaptis, kai tu ateini į didelę šeimą, žaidi pagal jos taisykles. O Nacionalinis visuomenės sveikatos centras atsako ir už mokyklų higieninę būklę, ir už vaikų darželius bei kitas sritis. Todėl bijome, kad radiacinės saugos problemos gali tapti antraplanėmis“, - sako Radiacinės saugos centro laikinoji vadovė Ramunė Marija Stasiūnaitienė.

 
Anot jos, nė vienoje Europos Sąjungos šalyje nėra tokios praktikos, kad institucija, atsakinga už visuomenės sveikatą, dar reguliuotų ir radiacinės saugos sritį.
„Deklaruojama, kad mus jungia kaip atskirą departamentą. Tačiau nežinome, kaip bus iš tikrųjų. Darbuotojai reaguoja skaudžiai. Man, kaip laikinajai vadovei, irgi skaudu, nes radiacinės saugos specialistų Lietuva nerengia. Jie rengiami Tarptautinės atominės energetikos saugos inspekcijos pagalba – vedami kelių mėnesių kursai, įvairūs seminarai. Tad jie tampa patrauklūs kitoms Lietuvos institucijoms ar įmonėms. Todėl jau nuo šių metų pradžios netekome septynių specialistų, o paprastai, kokią sritį bepaimtume, išeina geriausieji“, - sako įstaigos vadovė.
 

Centre skaičiuojami 59 etatai. Šiuo metu dirba penkiasdešimt trys keturi darbuotojai.
„Galbūt įeisiu į mūsų vidinę sistemą ir rasiu dar vieno specialisto pareiškimą, kad jis norintis nuo tada ir tada išeiti iš darbo. Bet darbai nesustoja. Kitą savaitę bus didžiulės valstybinio lygio funkcinės pratybos Astravo atominės elektrinės galimoms avarijoms pasirengti, o Radiacinės saugos centras, kaip žinia, yra viena pagrindinių institucijų“, - sako šiai įstaigai laikinai vadovaujanti moteris. Pasak jos, kaip bebūtų, visuomenės sveikatos specialistas neatliks inspekcinio patikrinimo jų kuruojamuose objektuose, nes tam reikalingas itin detalus ir gilus parengimas.
 
Nesupranta, kodėl likviduoja
 

„Kas bus geriau nuo to, kad liks mažiau įstaigų? Biudžeto sutaupys? Taip, šiek tiek sutaupys. Bet kiek praras žmogiškųjų išteklių? Mūsų centre geraisiais laikais buvo trisdešimt septyni etatai, dabar limitas „uždėtas“ iki dvidešimt aštuonių – užimta dar mažiau. O ministerijos sukurtame Psichikos sveikatos skyriuje bus aštuoni devyni specialistai, ne daugiau. Vien Savižudybių prevencijos biure yra šeši etatai, dirba keturi penki darbuotojai, o ministerijoje už šią sritį bus atsakingas vienas specialistas“, - palygina Valstybinio psichikos sveikatos centro laikinai direktoriaus funkcijas vykdanti Aurelija Čepulytė.

 
Kaip pasakojo mums duris atvėrę darbuotojai, ko jau ko, bet centro likvidavimo tikrai nesitikėję. Apie tai sužinojo pasiknisę teisės aktų bazėje. Tuomet pas juos atskubėjo tuometinis ministro patarėjas Igoris Baikovksis. Jis bandė nuraminti: yra skelbiami konkursai, prašome, dalyvaukite. Ne visus paguodė patarėjo žodžiai: nelaukdami, kol bus užkaltos centro durys, įstaigą paliko ilgametė vadovė ir pavaduotojas, Psichikos sveikatos skyriaus vedėja, kai kurie specialistai. Kalbama, kad iš ministerijos netgi buvo atsiųsta jauna mergina, kuri pretendavo sėsti į tuščia likusią direktorės kėdę. Bet iš kanceliarijos išgirdusi, kad negaus pusantro tūkstančio eurų algos, o vos septynis šimtus, numojo ranka.
„Įstaiga yra stipriai nukraujavusi. Netgi vadovais dirbame mes, specialistai. Pati esu vieno skyriaus vedėja, tad man irgi reikėjo įkristi į vadovavimo sritį, kas atėmė pakankami daug jėgų ir atitraukė nuo tiesioginio darbo. Anksčiau mums sakydavo: gyvensite savaitę ar pusmetį. Dabar bent žinome mūsų skyriaus likvidavimo datą – kitų metų liepos 1-oji. Labai norisi tikėtis, kad reforma tikrai atneš gerus rezultatus, bet ją reikia darytis itin gerai apgalvojus. Lengva staiga reformuoti, bet sunku pastatyti tai, kas buvo kuriama daug metų“, - sako A.Čepulytė.
 
Savo ruožtu A.Veryga yra pasisakęs, kad psichikos sveikatos priežiūra yra vienas prioritetinių Sveikatos apsaugos ministerijos veiklos tikslų, todėl jos politika turėtų rūpintis ministerija, o ne jai pavaldi įstaiga.
„Mes gyvename šia diena. Tuos metus laiko tiesiog dirbame iš entuziazmo. Kitas gal jau seniai būtų nuleidęs rankas“, - sako centro darbuotoja Janina Utkuvienė, čia dirbanti nuo įstaigos įkūrimo pradžios – dvidešimt metų. Paklausta, ką darys, kai centro durys bus užkaltos, tiesiai šviesiai rėžia: „Eisiu į Užimtumo tarnybą.“
Kad psichologinė darbuotojų sveikata nėra gera, patvirtina ir dvylika metų šiam centrui atidavusi Danguolė Šulienė. „Kalbame žmonėms apie psichikos sveikatą, o patiems sunku nusiteikti darbui, kai visą laiką tau bandoma parodyti, kad esi nereikalingas, kuo jūsų greičiau neliks, tuo geriau. Tikrai yra nelengva gyventi nežinioje“, - atviravo moteris. Juolab kad minėtas centras anksčiau su sveikatos apsaugos ministru glaudžiai bendradarbiavo kaip su mokslininku.
„Jis mums buvo autoritetas ir galų gale sąjungininkas, nes daugeliu atveju visuomenės sveikatai tu vienas nelabai ką padarysi. Reikia turėti bendraminčių, bendražygių. Jis mums buvo tikrai didelė atrama“, - vienas per kitą sakė nelengvus laikus išgyvenantys darbuotojai.
 
ULAC likimas – ant plauko
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) likimas taip pat kabo ant plauko. Minėtą įstaigą planuojama kabinti prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro. Kaip aiškina ministerija, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras turi beveik trigubai daugiau žmonių nei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, jo specialistai dirba visose savivaldybėse, budi visą parą, atlieka užkrečiamųjų ligų atvejų ir jų protrūkių epidemiologinį ištyrimą, atvejų valdymą ir protrūkių likvidavimą, organizuoja ir koordinuoja imunoprofilaktiką, planuoja, organizuoja ir vykdo analitinius epidemiologinius tyrimus.

ULAC ilgamečiam direktoriui Sauliui Čaplinskui uždavę standartinį klausimą - ką jis manantis apie laukiančią pertvarką, - patekome į kuriozinę situaciją. Matyt, įdirgintas reformos ponas Čaplinskas atrodė kaip nesavas.
 
Jam nespėjus nė prasižioti į kabinetą įšoko viešųjų ryšių atstovas bei agresyviai nusiteikusi ponia X. Nors dirigavo visam susitikimui, moteris kategoriškai atsisakė prisistatyti. Bet kaip iš akies traukta buvo panaši į direktoriaus žmoną Irmą Čaplinskienę, kuri taip pat dirba minėtame centre.
Užtat reorganizacijai pritaria Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vadovas Robertas Petraitis:
„Reorganizacija nereiškia darbo santykių nutraukimo. Tik bendrųjų funkcijų vykdymas yra optimizuojamas: finansų valdymas, teisiniai, personalo, pirkimų bei turto valdymo klausimai. Jeigu iš tikrųjų bus priimti sprendimai dėl reorganizacijos, tada galėsime aktyviau dirbti ir kalbėtis su tais darbuotojais“, - sakė jis.
Į vieną įstaigą dar planuojama sujungti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centrą, Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centrą bei Higienos institutą.

 
Komentarai

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė liberalė Aušrinė Armonaitė:

- Nepatiko, kad viename projekte yra suplakama bent keletas sisteminių pakeitimų. Manau, kad kiekvienos institucijos likimas turi būti svarstomas atskirai. Bet reorganizaciją palaikiau: jei turime daugybę įstaigėlių, dar nereiškia adekvataus dėmesio problemai, kurią jos sprendžia. Gerai, jei Valstybinio psichikos sveikatos centro funkcijos bus keliamos į Sveikatos apsaugos ministeriją – tada sveikatos apsaugos ministro ir SAM politinė atsakomybė dėl savižudybių prevencijos, emocinės pagalbos ir kitų dalykų bus tiesioginė.
 
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas:

- Kai kurias įstaigas galima jungti. Bet jokiu būdu ne Radiacinės saugos centrą, kadangi šalimais didėja grėsmė dėl Astravo atominės elektrinės. Taip pat keista, kad ministras – psichiatras nesuvokia Nacionalinio psichikos sveikatos centro vaidmens. Jį reikia sustiprinti, o ne likviduoti, kadangi žmonių psichinė sveikata vis prastėja. Tad negerai jo likimą palikti ministro valioje. Tikrai nepalaikysiu ir teiksiu pataisas.
 

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys socdemas Algirdas Sysas:

- Jungimai kelia daug abejonių: apskaičiuota, kad liks viena buhalterė, atleis vairuotojus, aštuonis viršininkus, bet, manau, padidins pavaduotojų skaičių. Žodžiu, daugiau žalos negu naudos. Kadangi bandoma sujungti tokius dalykus, ką reikėtų kaip tik stiprinti. Pavyzdžiui, Radiacinės saugos centrą, žinant, kad šalia yra Astravo atominė elektrinė. Negerai viską suversti Nacionaliniams sveikatos centrui – jis turi savų darbų, kuriais turėtų užsiimti. Mūsų frakcija skeptiškai į tai žiūri, todėl balsavome prieš.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris