R.Budbergytė: žmonės turi gauti geras paslaugas iš valstybės

Sima Kazarian
2024-10-18
Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotoja, frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė teigia, kad vienas esminių klausimų, derantis su koalicijos partneriais, bus viešojo sektoriaus – tiek švietimo, tiek sveikatos – stiprinimas. „Ir jis bus aptartas dar prieš pasirašant koalicinę sutartį“, – teigė ji pabrėždama: geriausiai tai įgyvendinti pavyktų sudarius stiprią kairės koaliciją.
R.Budbergytė: žmonės turi gauti geras paslaugas iš valstybės
„Mes tikrai stengsimės stiprinti žmonių pasitikėjimą valstybe. Valstybės turi būti daug, o ne mažai, ne taip kaip dabar, kai viskas privatizuota, ar tai būtų sveikata, ar švietimas“, - sakė Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotoja, frakcijos Seime seniūnė Rasa Budbergytė.

- Kaip vertinate savo pasirodymą per rinkimus?
 
- Rezultatas tikrai labai geras: daugiamandatinėse apygardose gavome ketvirčio milijonų rinkėjų pasitikėjimą, daugiau nei dvigubai palyginti su 2020-aisiais. Vienmandatėse daugiausiai mūsų kandidatų išėjo pirmi. Taigi parodytas rinkėjų pasitikėjimas yra tikrai geras. Nepaprastai tuo džiaugiamės.
 
Dar rinkimų naktį kalbėjote, kad jūsų vertybės nesutampa su „Nemuno aušra“. Kokios būtų pagrindinės raudonosios linijos, brėžiančios ribą tarp jūsų ir šios partijos?
 
- Suprantate, jei einame į valdžią kaip Vyriausybę formuojanti valdanti dauguma, mums be galo svarbus klausimas, kaip į Lietuvą žiūrės mūsų strateginiai partneriai iš NATO, ES dėl šios partijos lyderio pademonstruotų antisemitizmo apraiškų.
Tai – rimti dalykai ir jų negalima nurašyti į buitinį antisemitizmą. Ta raudona linija – rimta. Mano supratimu, Remigijus (R.Žemaitaitis – red. past.) bando sakyti, kad tai yra tik prieš vieną asmenį, bet jis nesako atsiprašau dėl to, kad taip pasielgė. Tai – pirma skirtis.
 
Yra ir antra?

 
- Antras dalykas – neaiški šios partijos programa ir nuostatos. Jie faktiškai be programos, tik su keliomis tezėmis ėjo į rinkimus.
Neaiškūs yra ir jo komandos žmonės, kiek jie turi gebėjimą veikti dėl valstybės, daryti kompromisus, ieškoti bendrų sąlyčio taškų. Juk politika yra kompromisų menas ir nori nenori kartais tenka susitarti dėl visko.
Tokios, mano supratimu, yra raudonos linijos. Nors iš tiesų „Nemuno aušra“ pasiekė įspūdingą pergalę. Nes nusivylę konservatoriais žmonės išreiškė pasitikėjimą Remigijumi kaip naujuoju mesiju.
Tačiau šis naujas darinys neturi valstybinio mąstymo. Ir daugiau nenorėčiau kalbėti apie „Nemuno aušrą“.
 
Kalbant apie valstybinį mąstymą – daug metų pati dirbote valstybinį darbą. Ar jums bus svarbu viešojo sektoriaus stiprinimas?
 
- Labai svarbu. Labai! Viešosios paslaugos, viešasis administravimas, valstybės tarnyba tikrai yra be galo svarbu socialdemokratams. Mes tikrai stengsimės stiprinti žmonių pasitikėjimą valstybe, jie turi gauti geras paslaugas iš valstybės ir valstybės turi būti daug, o ne mažai, ne taip kaip dabar, kai viskas privatizuota, ar tai būtų sveikata, ar švietimas.
 
Ar jau vyksta derybos, pokalbiai su galimais koalicijos partneriais? Visus domina, kam kokios ministerijos teks, kokie bus paskirti ministrai....
 
- Nė į vieną išvardintų kausimų šiuo metu nebus atsakyta, nes tam paprasčiausiai per anksti. Dabar tik tariamės dėl paramos antruose turuose. Derybos prasidės, kai turėsime konkrečiai sutarę paramą, kas ką paremia ir kas su kuo eina.
Šiandien, patikėkite, mes dar jokių derybų nevedame. Dar per daug šviežia viskas. Vakar (pirmadienį – red. past.) visą dieną tik kažkur vaikščiojome, dalyvavome debatuose.
Dabar dirba štabai, žiūri, kur kokios paramos reikės. O kiek skundų VRK gavusi dėl vienmandačių! Trimis tūkstančiais atsiliekantis nuo mūsų Vaidos Aleknavičienės „Nemuno aušros“ kandidatas apskundė mus VRK. Jūs tik įsivaizduokite... Net nežinau, kaip tai pavadinti.
 
Kurios ministerijos, jūsų nuomone, pačios sudėtingiausios?
 
- Manau, kad tikrai sudėtinga ministerija – Švietimo, mokslo ir sporto. Ten pridaryta tiek bėdų sukūrus Nacionalinę švietimo agentūrą ir nesugebėjus suvaldyti visos tos kebeknės. Manau, kad situacija šioje ministerijoje dabar tikrai yra sudėtingiausia, nors ji ir yra viena pačių svarbiausių.
 
Visi laukia sprendimų švietime. Plius, šiuo metu privačios mokyklos gyvena iš valstybės finansuojamo mokinio krepšelio ir ima priemokas, kas iškreipia konkurenciją su viešosiomis. Galvojate tai spręsti?

 
- Taip, tikrai galvojame. Negaliu dabar duoti recepto, kaip tai darysime, bet yra būtina tai spręsti. Negali būti privačių įstaigų, finansuojamų iš dalies per krepšelius ir kad būtų pelno siekiančios organizacijos. Negali. Tai nepriimtina visur, kur greta veikia privatus ir valstybinis sektorius.
Jei privatus sektorius švietime gauna subsidijas iš valstybės biudžeto, tada turi neimti priemokų iš tėvų. Mes tikrai manome, kad pusiausvyra čia stipriai pažeista. Pažiūrėkite, kokie milijonai uždirbami privačiose mokyklose...
 
- Bus labai sunku jums šitai pakeisti, sulauksite daug pasipriešinimo.
 
- Žinoma, kad sulauksime! Derantis su koalicijos partneriais šis klausimas bus vienas esminių. Ir jis bus aptartas dar prieš pasirašant koalicinę sutartį. Jei tam nepritars patys koalicijos partneriai, žinoma, kad to nepadarysime. Nebūsime tie, kurie eis su siūlymu, kurio palaikymo nebus net tarp pačių valdančiųjų partnerių, kai juo labiau jo nėra opozicijoje. Šis klausimas tikrai yra labai sudėtingas ir reikia turėti į jį aiškų atsakymą. Taigi, teisingai sakote, šitai bus tikrai sunku padaryti.
 
Liberalų sąjūdis, jei bus koalicijoje, tikrai nepalaikys.
 

- Jei bus koalicija su liberalais, tai tikrai nepadarysime.
 
Ar rimtai svarstote apie Regionų ministeriją? Gal kalbėjote apie tai su demokratais?
 
- Patikėkite, tikrai neturėjome laiko. Jei matysime, kad galime susitarti su koalicijos partneriais, jog gali būti tokia ministerija steigiama, padarysime tą reorganizaciją sujungdami Energetikos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijas, įsteigiant Regionų. Mes, socialdemokratai, tikrai matome tokį poreikį.

 
Dosjė
1983-1985 m. – Marijampolės miesto valdybos Bendrojo skyriaus vedėja.
1985-1992 m. – Socialinės apsaugos ministerijos Neįgaliųjų reikalų skyriaus vadovaujančioji inspektorė; Įstatymų rengimo skyriaus vyresnioji konsultantė.
1992-1993 m. – Tarptautinių ekonominių santykių ministerijos Teisės ir sutarčių skyriaus patarėja.
1993 m. – premjero patarėja.
1995-1997 m. – AB „Lelija“ teisės patarėja.
1998-2000 m. – teisingumo viceministrė.
2001-2005 m. – Vidaus reikalų ministerijoje dirbo ministerijos sekretoriaus pavaduotoja, paskui sekretore.
2005–2010 m. – valstybės kontrolierė.
2010-2016 m. – Europos audito rūmų narė.
2016 m. – finansų ministrė
Lietuvos socialdemokratų partijos narė nuo 2015 m.
2016-2024 m. – Seimo narė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur
    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji

    Naujas numeris