Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

Miglė Petkutė
2024-10-18
„Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir klientas.
Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų
Tatuiruotė paprastai užgyja per 2–4 savaites, priklausomai nuo jos dydžio, detalių sudėtingumo, kūno vietos ir individualių odos savybių.

Gali kilti infekcija

Tatuiravimo ir ilgalaikio makiažo paslaugos priskiriamos A kategorijos paslaugoms, tai yra tokioms, kurias teikiant pažeidžiama oda arba gleivinė ir instrumentas užteršiamas krauju arba kitais kūno skysčiais. Šias paslaugas teikiantys asmenys turi itin atsakingai naudoti instrumentus.
 
Teikiant tatuiravimo ir ilgalaikio makiažo paslaugas nesteriliais instrumentais, nesilaikant rankų, patalpų, inventoriaus higienos reikalavimų, rizikuojama žmogaus sveikata, kadangi galima užkrėsti ir užsikrėsti hepatitais B ir C, žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), odos virusu (karpomis), odos grybelinėmis ar kitomis ligomis. Be to, tatuiruočių dažai ir ilgalaikio makiažo preparatai pagal prigimtį yra kelių cheminių medžiagų mišinys, kuriame gali būti pavojingų cheminių medžiagų, sukeliančių ne tik smarkų odos sudirginimą, alergiją, bet ir kur kas sunkesnių negrįžtamų padarinių sveikatai.

 
Pasak A.Krušnienės, gavus paslaugą kokybiškame salone šalutinių efektų galima nesunkiai išvengti.
 
„Kruopščiai ir higieniškai padaryta tatuiruotė užtikrina lengvą ir sklandų gijimo procesą bei geriausią įmanomą rezultatą. Visų higienos standartų besilaikančiuose tatuiruočių salonuose daromos tatuiruotės turi mažesnę supūliavimo, alerginių reakcijų, patinimo bei kitų komplikacijų riziką. Darantis šią procedūrą nehigieniškoje aplinkoje kyla nemenka infekcijos rizika – tatuiruotė gali patinti, parausti, supūliuoti. Taip pat gali pasireikšti alerginės reakcijos naudojamiems dažams. Jei procedūros metu naudojami nesterilūs, pasenę ar savadarbiai įrankiai, nemenkai padidėja tikimybė užsikrėsti virusinėmis ligomis. Retais atvejais, netinkamai prižiūrint tatuiruotę gali prasidėti sepsis – skubios medicininės pagalbos reikalaujanti būklė, dar vadinama kraujo užkrėtimu“, – kalbėjo vaistininkė.
 
Pamiršta apie pavojų
 
Vaistininkė komentavo, kad tatuiruočių meistrų atsakomybė yra užtikrinti, jog procedūra vyktų kokybiškai ir nekeltų rizikos kliento sveikatai.
 
„Tatuiruočių meistrai turėtų užtikrinti, kad jie dirba su steriliais įrankiais ir priemonėmis, naudoja nepasenusius bei kokybiškus dažus. Taip pat kiekvienam klientui privaloma naudoti skirtingas, naujas adatas, sterilius tvarsčius ar specialius perregimus pleistrus, antiseptines priemones, jei reikia – vienkartinį, naują skustuvą. Prieš atliekant procedūrą, būtina išsiaiškinti apie asmens sveikatos būklę, alergijas ir kitas galimas kontraindikacijas. Tatuiruočių meistrai turėtų užtikrinti aukščiausius higienos standartus, saugią aplinką ir tikslingą informacijos apie tatuiruotės priežiūrą bei gijimą suteikimą“, – aiškino A.Krušnienė.
 
Jos teigimu, žmonės dažnai pamiršta, kaip stipriai procedūros metu yra pažeidžiama oda ir numoja ranka į apsaugos metodus – taip gali kilti grėsmė sveikatai.

 

„Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija. Tuomet oda parausta, patinsta, pabrinksta, gali atsirasti sekreto ar pūlių. Kai kuriais atvejais pakyla kūno temperatūra, pasireiškia skausmas ir šaltkrėtis. Tokiu atveju būtina pasirodyti medicinos priežiūros specialistui, kad šis atliktų apžiūrą ir paskirtų reikalingą infekcijos gydymą“, – priminė vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė.

 
Tatuiravimo ir ilgalaikio makiažo paslaugos turi būti teikiamos tik vyresniems nei 18 metų asmenims, o nepilnamečiai privalo turėti raštišką tėvų ar globėjų sutikimą. Tatuiruotei, ilgalaikiam makiažui atlikti naudojamas adatas ir kitus instrumentus reikia naudoti tik sterilius, juos išpakuoti klientui matant. Procedūros metu meistrai privalo vilkėkite švarius darbo drabužius ir avalynę, nusiplauti rankas prieš pradėdami ir baigę teikti grožio paslaugą, prieš užsimaudami ir nusimovę pirštines dezinfekuoti rankas.
 
Reikia tinkamai pasirūpinti
 
A.Krušnienė kvietė neužmiršti, kad pirmas kelias dienas po procedūros tatuiruotę reikėtų laikyti uždengtą pagal meistro rekomendacijas.

 
„Vėliau, kai nuimamas tvarstis, patariama švelniai nuplauti tatuiruotę po šiltu vandeniu, naudojant švelnų muilą. Tada leiskite jai išdžiūti natūraliai arba naudokite švarų popierinį rankšluostį, kuriuo reikėtų švelniai tapšnoti tatuiruotę. Visu tatuiruotės gijimo laikotarpiu naudokite specialius kremus ar losjonus. Pastarieji padeda odai išlikti pamaitintai, drėgnai ir elastingai, tačiau persistengti nepatartina – priemonių nereikėtų tepti storu sluoksniu, svarbu, kad oda galėtų kvėpuoti“, – patarė pašnekovė.
 
Vaistininkė priminė, kad pasidarius tatuiruotę yra rekomenduojama bent porą savaičių po procedūros vengti tiesioginių saulės spindulių, baseinų, ežerų ar jūros vandens, taip pat pirčių. Svarbu pažeistos vietos nekasyti, nekrapštyti susidariusio šašo ir nespausti tatuiruotės plutos, kad nebūtų sukelta infekcija. Tatuiruotė paprastai užgyja per 2–4 savaites, priklausomai nuo jos dydžio, detalių sudėtingumo, kūno vietos ir individualių odos savybių.
 
Vaistininkė taip pat atkreipė dėmesį, kad pradinis rezultatas niekada nebus galutinis, nes tatuiruotė keičiasi kartu su žmogaus oda. „Kadangi bėgant laikui žmogaus oda keičiasi, tatuiruotės taip pat gali pakeisti išvaizdą, išblukti, išsilieti, surandėti. Negana to, kai kuriais atvejais didelės tatuiruotės gali užmaskuoti odos vėžinius pakitimus, todėl ištatuiruotas vietas reikia atidžiai stebėti.“
 
A.Krušnienė pasakojo, kad tatuiruotės ir pačios nėra visiškai nekaltas malonumas, nors rizika yra maža, jos gali neigiamai paveikti organizmo imuninę sistemą.
 
„Darytis tatuiruočių nerekomenduojama besilaukiančioms ir maitinančioms moterims, taip pat turintiems alergijų, pavyzdžiui, nikeliui ar dažams, sergant įvairiomis odos ligomis, tokiomis kaip psoriazė, melanoma, taip pat susiduriant su autoimuninėmis, vėžinėmis ligomis, vartojant imuniteto atsaką slopinančius bei kraujo krešėjimą paveikiančius vaistus. Tatuiruotėms naudojamas rašalas nėra tas pats rašalas kaip rašikliuose. Jis specialus, tačiau jo komponentai taip pat gali sukelti alerginių reakcijų ar net padidinti tam tikrų vėžinių ligų atsiradimo riziką. Rašalo dalelių galima aptikti ne tik odoje, bet ir kraujyje bei limfoje“, – sakė vaistininkė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur
    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji

    Naujas numeris