Prostitutes ar lovas – ką keisti?

Eimantas Šaulitis
2019-10-15
„Ką reikia daryti, kad gerai viešnamis dirbtų? Perstumdyti lovas ar pakeisti prostitutes?“ – retoriškai klausė Seimo narys Algimantas Salamakinas išgirdęs klaipėdiečių skundus dėl smarvės. Šie reikalauja kuo skubiau sutvarkyti įstatyminę bazę, bet tuo pat metu visą kaltę verčia vietiniams aplinkosaugininkams. Tampa nebeaišku: ydingi įstatymai ar valdininkai?
Prostitutes ar lovas – ką keisti?
Kol po Vyriausybės koridorius tąsomas įstatymo pataisos projektas, kuris padidintų taršos mokesčius, sugriežtintų įmonėms keliamus reikalavimus, smarvės jau nebeapsikenčiantys klaipėdiečiai nepalenkiami. Įstatymas jiems būtinas kuo greičiau, tad netolimoje ateityje, ko gero, išvysime ir daugiau mitingų.

Susipyko dėl tempo
Po Vyriausybės koridorius tąsomas įstatymo pataisos projektas, kuris padidintų taršos mokesčius, sugriežtintų įmonėms keliamus reikalavimus, palengvintų galimybę laikinai sustabdyti ar apskritai atimti iš įmonės taršos leidimą. Klausimas platus, tad potėpį prie ruošiamo šedevro turi pridėti ne vienos ir ne dviejų ministerijų klerkai. O tu prisilietimų vis negana. Įstatymų paketas jau atsidūrė Seimo Kaimo reikalų komiteto darbotvarkėje, į sostinę pasibėdavoti autostrada atidardėjo ir išganymo laukiantys klaipėdiečiai. Tekšt! Projekto teikimą paskutinę minutę atidėjo iki lapkričio.
 

„Komitetas atsakingas, paskui ir Seimas, kuris priims vienokį ar kitokį sprendimą. Todėl forsuoti ir šiandien priimti įstatymą negalima. Mes ir taip kepame daug įstatymų. Ar visi jie dėl skubos yra tobuli? Sutikit, po kurio laiko jį reikia vėl tobulinti, nes idėjos buvo geros, bet jis neveikia. Šiandien norisi, kad įstatymas būtų geras ir tobulas. Keletą savaičių ar mėnesį luktelėjus niekas Lietuvoje nesugrius“, – įvykių posūkį aiškino Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas „valstietis“ Andriejus Stančikas.
 
Tačiau smarvėje gyvenantiems klaipėdiškiams gaišatis įkyrėjo. O ir įstatymas, pasak jų, suderintas it puikiausias pianinas. „Bėda, kad šito įstatymo laukėm ne metus ar pusantrų. Jo reikia jau dešimt metų. Tas įstatymo paketas nėra iškritęs iš medžio, mūsų kažkokių radikalų, visuomenininkų sugalvotas. Kalbate, kad viena ar kita ministerija pateikė pastabų, bet šitas įstatymų paketas per pusmetį išdiskutuotas Vyriausybėje, suderintas su visomis ministerijomis“, – skundėsi Ketvergių bendruomenės atstovė Raimonda Zaborė.
 
Kalti įstatymai ar personalija?
Klaipėdiečiai tulžį lieja ir ant Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentui dešimtmetį vadovavusio Andriaus Kairio. Esą jam pavaldūs inspektoriai maklinėjo it aklą vištą žaidžiantys vaikai ir grubių pažeidimų nepastebėjo. „Taršos leidime pasakyta, kad įmonė dirba už pusantro kilometro nuo gyvenvietės, kur nėra gyvenamųjų namų, viešųjų įstaigų, mokyklų. Realybėje ten nėra nei šimto metrų nuo seniausios mokyklos rajone. Kam kalbėti apie netobulus įstatymus, jeigu nesusitvarkome su politikais, protekcijomis, korupcija“, – piktinosi R.Zaborė. Tai paaiškina, kodėl visuomenininkai netrykšta džiaugsmu dėl savo kraštiečio karjeros šuolio. Pajūrio bendruomenių atstovų linksniuojamas A.Kairys tapo Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pavaduotoju. Mobiliuoju su pačiu A.Kairiu šiomis dienomis susisiekti nepavyksta. Aplinkos apsaugos departamento atstovė paaiškino, kad jis šiuo metu serga.

 
Dėl problemos šaknų abejoti ėmė ir Seimo kaimo reikalų komiteto narys A.Salamakinas. „Jūs mane baigiate įtikinti, kad kokį įstatymą bepriimtume, jis nebus vykdomas, nes Klaipėdoje sėdi kažkas ne tas. Tai kam darkyti įstatymą? Jūs žinote tą pasaką apie viešnamį... Ką reikia daryti, kad jis gerai dirbtų? Perstumdyti lovas ar pakeisti prostitutes? Gal pakeiskim prostitutes ir pradės veikti įstatymas Klaipėdoje“, – suglumęs kalbėjo socialdemokratas. Vis dėlto klaipėdiečiai lieka nepalenkiami. Įstatymų paketas jiems būtinas kuo greičiau, tad netolimoje ateityje, ko gero, išvysime ir daugiau mitingų.

 
Komentaras
Aplinkos vadybos ir audito instituto direktorius Rimantas Budrys:

- Klaipėdos mero prašymu atlikau auditą Dumpiuose. Daug svieto esu matęs, bet šį kartą buvau sujaudintas iki širdies gelmių. Visuomenė dar tik vieną dalyką supranta dėl kvapų, bet darosi žymiai sudėtingesni dalykai. Ten iš vienos tonos dumblo garais išleidžia aštuonis šimtus kilogramų vandens. Jau turime šiokią tokią smarvę. Tas dumblas pervežamas keturis šimtus metrų ir vėl sulaistomas vandeniu, nes kitaip dulkės... Niekas patikėt negali, kad tokie dalykai vyksta. Jau prikrauta penki tūkstančiai tonų smirdančio dumblo. Deginimui jis netinkamas. Ką su juo darysim? Į Vokietiją išvešim? Už kokius pinigus? Padėtis absoliučiai netvarkoma. Tokių dalykų nei Azijoje, nei Užkaukazėje matęs nesu.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris