Probiotikų pasirinkimas: gidas ir patarimai

www.lsveikata.lt
2024-10-23
Renkantis probiotikus (kitaip gerosios bakterijos) – svarbu atsižvelgti į keletą esminių aspektų, kad užtikrintumėte, jog gaunate tinkamą produktą savo individualiems poreikiams. Šiuo metu pasirinkimas tikrai gana platus, tad renkantis reikia neskubėti.
Taip pat prioritetas turi būti tokie probiotikai, kurie yra kuo natūralesni. Dėl to reikia atsakingai rinktis ne tik juos, tačiau ir gamintojus, kurie siūlo šiuos kasdienai taip reikalingus maisto papildus.
Probiotikų pasirinkimas: gidas ir patarimai

Renkantis gerąsias bakterijas įvertinkite savo sveikatos problemas

Pirmiausia gerosios bakterijos turėtų būti pasirenkamos įvertinus problemas su kuriomis kasdien susiduria Jūsų virškinimo sistema.
Kokius virškinimo sutrikimus patiriate? Jus kankina viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, dujų kaupimasis? Ar turite kitų sveikatos sutrikimų (alergija, odos ligos, silpna imuninė sistema)? Kai kurie žmonės tikrai gali rinktis iš mažesnės gerųjų bakterijų pasiūlos.
Tiesa, yra ir universalių papildų. Pavyzdžiui, Gut Prime gerosios bakterijos, kurios tinka daugeliui žmonių, kad praturtinti savo žarnyno mikroflorą.
 
Apie probiotikų rūšis


Renkantis probiotikus taip pat reikia detaliau susipažinti ir su jų rūšimis. Skirtingos probiotikų rūšys turi skirtingą poveikį sveikatai. Pasirinkite rūšį, kuri atitinka jūsų poreikius. Pavyzdžiui, Lactobacillus ir Bifidobacterium yra populiarios virškinimo sutrikimams gydyti, o Saccharomyces boulardii gali būti naudingas viduriuojant vartojant antibiotikus.
Kai kurie probiotikai sudaro kelias bakterijų rūšis, vadinamas sinbiotikais. Tyrimai rodo, kad sinbiotikai gali būti naudingesni už vienos rūšies probiotikus.
Atminkite, kad moksliniai tyrimai apie probiotikų naudą vis dar atliekami. Todėl sunku tiksliai pasakyti – kam ir kokiais atvejais jie yra naudingiausi.


 
Skaitykite apie dozavimą – jis skiriasi

Kiekvieno probiotiko rekomenduojama dozė skiriasi. Atidžiai perskaitykite produkto etiketę ir laikykitės nurodymų. Jei nesate tikri dėl dozės – pasitarkite su gydytoju ar vaistininku. Niekada nevartokite didesnių dozių nei yra nurodyta ant pakuotės.
Tenka išgirsti, kad kai kurie vartoja didesnes dozes, kadangi tikisi, kad tuomet efektas bus geresnis, didesnis. Taip tikrai nebus. Priešingai, galite susidurti su šalutiniais poveikiais.
 
Apie pačią papildų formą ir pateikimą

Gerosios bakterijos yra įvairių formų: kapsulės, milteliai, lašai, kramtomi produktai. Pasirinkite jums patogią formą. Kapsulės ir milteliai yra lengvai dozuojami, tačiau lašai ir kramtomi produktai gali būti patrauklesni vaikams.
Svarbu, kad nepamirštumėte papildų vartoti kasdien. Tam pirmiausia reikia rasti jums labiausiai priimtiną jų pateikimo formą.
 
Skaitykite atsiliepimus apie probiotikus

Rinkitės probiotikus iš patikimos įmonės, kuri turi gerą reputaciją. Pasidomėkite atsiliepimais internete ar pasitarkite su žmonėmis vartojusiais tą patį produktą.
Kuo daugiau žinosite – tuo tikresnis galite būti, kad radote Jums labiausiai tinkamą variantą. Taip pat atminkite, kad domėtis reikia ne tik konkrečiais gaminiais, tačiau ir gamintojais.



 
O galbūt jums tiktų natūralūs probiotikai?

Jeigu norote greitesnio ir didesnio efekto – reikia ne dvigubinti papildų kiekius, tačiau greta jų kasdien vartoti ir tam tikrus maisto produktus, kuriuose yra gerųjų bakterijų. Tai yra įvairūs rauginti produktai: jogurtas, kefyras, raugai kopūstai, rauginti agurkai, rūgštinio raugo duona, kombucha, tam tikri vaisiai ir daržovės: bananai, česnakai, svogūnai, artišokai.

Ypač vertinamas jogurtas. Tai yra puikus probiotikų šaltinis, ypač tie, kuriuose yra gyvų ir aktyvių kultūrų. Ieškokite jogurtų, kuriuose yra Lactobacillus ir Bifidobacterium bakterijų. Jūsų organizmui labai pasitarnaus ir kefyras.
Tai yra fermentuotas pieno gėrimas, panašus į jogurtą, tačiau jame yra įvairesnių probiotikų štamų. Tai geras kalcio, baltymų ir vitamino B12 šaltinis. Rauginti kopūstai yra fermentuotas kopūstas, kuris yra puikus probiotikų, vitamino C ir skaidulų šaltinis.
Tai populiarus garnyras, tačiau jį galima mėgautis ir kaip atskiru patiekalu. Arba kombucha. Tai yra fermentuota arbata, kurioje gausu probiotikų, antioksidantų ir B vitaminų. Tai gaivus ir sveikas gėrimas, kurį galima mėgautis karštą ar šaltą. Rauginti agurkai yra fermentuoti, geras probiotikų, vitamino K ir skaidulų šaltinis. Tai populiarus garnyras daugelyje pasaulio šalių.

Tai tik keli iš daugelio natūralių probiotikų šaltinių. Įtraukus šiuos maisto produktus į savo racioną, galite pagerinti savo žarnyno sveikatą ir bendrą savijautą.
Prieš vartodami probiotikus – pasitarkite su gydytoju ar vaistininku. Ypač jei turite silpną imuninę sistemą, vartojate tam tikrus vaistus ar sergate lėtine liga. Gydytojas gali padėti jums pasirinkti tinkamą probiotiko rūšį, dozę ir formą, atsižvelgiant į jūsų individualius poreikius.
 
 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Henrikas Vaitiekūnas Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur

    Naujas numeris