Privatininkai varu varomi į valdišką e.sveikatą

Greta Vanagienė
2020-09-21
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siekdama susidoroti su šešėliu privačias medicinines įstaigas verčia jungtis prie e.sveikatos. Šios priešinasi tikindamos, kad prisijungus prie nuolat šlubuojančios sistemos bus sunaikintos. O toks valdžios ėjimas esą tik siekis padidinti įtaką.
Privatininkai varu varomi į valdišką e.sveikatą

Privačiu verslu nepasitiki
Kartais atrodo, kad valdančiųjų veiksmai nukreipti prieš įvairias sveikatos priežiūros įstaigas, kurios nepavaldžios SAM. Neseniai buvo kritikuojamas jų siekis steigti valstybines vaistines. O gegužę iš Odontologų rūmų buvo atimta teisė teikti licencijavimo paslaugas. Negi atėjo eilė ir privačioms medicinos įstaigoms?
Rugpjūčio pabaigoje Seime pateikta įstatymų pataisa – kiekviena įstaiga, kuri vykdo licencijuotą sveikatos priežiūros veiklą, privalomai visus duomenis turės vesti į e.sveikatą. Taip esą kovojama su šešėliu.
 
„Rodomas nepasitikėjimas privačiu verslu. Iš anksto peršama nuomonė, kad jų darbas neskaidrus. Ministras įsivaizduoja, kad valdžia išmano viską, o kiti dirbantys sveikatos sektoriuje – nieko. Viskas bandoma sutelkti į ministerijos rankas. Tai - komunistinis požiūris“, - kritiką ketinimams žeria Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

 
Nenori patirti išlaidų

Gydytojų odontologų draugijos pirmininkas Marijus Aleksiejūnas piktinasi, kad į stringančią e.sveikatos sistemą jie varomi be jokių išlygų, nors darbas su šiuo įnagiu tiesiog neįmanomas. Mat sistema odontologam yra visiškai nepritaikyta.
Nerimo privatininkams kelia ir būsimos išlaidos - kas finansuos diegimo procesus, kas padengs išlaidas, jei e.sistema užlūš?

 
SAM atsakymą turi – tokiu atveju užtikrinti pacientų sveikatos duomenų fiksavimą rašytiniu būdu privalo pati gydymo įstaiga. Pašalinus elektroninių sistemų sutrikimus, rašytine forma užfiksuoti paciento sveikatos duomenys turi būti įvedami į elektroninę erdvę.
Taigi tai, kad gydymo įstaigos dėl užstrigusios sistemos gali patirti finansinių nuostolių, kalbos nėra. Čia veikia principas: „mes košę virsime – jūs srėbsite“.
 
Bijo prarasti licenciją
Privačių gydymo įstaigų atstovams nerimą kelia ir tai, kad prisijungus prie nuolat stringančios e.sveikatos, jie dėl menkiausio pažeidimo rizikuos prarasti licenciją.
„Įsivaizduokite, užstrigo pati e.sveikata ir dėl to liko nesuvesti pacientų duomenys. Iš ryto ateina FNTT ar SST patikrinti, ar yra visi duomenys: nėra - bus naikinama licencija. Pastaruoju metu matome, kokios vykdomos akcijos prieš privačias medicinos įstaigas. Kai pirmą kartą pamačiau šį įstatymą, pamaniau čia - nesusipratimas“, - stebisi gydytojas odontologas Vytautas Tamošiūnas.
 
Dar vienas argumentas, kodėl privačių įstaigų gydytojai pasisako prieš priverstinį e. sveikatos diegimą – ši esą neužtikrina asmens duomenų apsaugos.
„Naudojuosi e.sveikata: pildau pažymas į ugdymo įstaigas, rašau receptus. Prisijungęs prie sistemos, net giliai niekur nenaršydamas, matau visus duomenis, kurie kartais yra jautrūs ir man nereikėtų to matyti. Taigi atsiranda rizika šių duomenų nutekinimui. Duomenų apsauga visiškai nesutvarkyta ir nepatikima“, - kritikos negaili V.Tamošiūnas.

 
Didės paslaugų įkainiai
Nors privačios gydymo įstaigos dažnai dar naudojasi korteline sistema, o pacientų duomenis pildo ranka, skaitmenizacijos procesui pritaria. Tiesa, ne valstybiniam.
„Turime ir kitų puikių komercinių produktų analogiškų e.sveikatai, o norima visus prijungi į lėtą sistemą. Tai tik didins pacientų eiles, taip pat lems paslaugų kainų didėjimą. Pacientai jau dabar skundžiasi aukštais įkainiais“, - kalba V.Tamošiūnas.
Anot jo, gydymo įstaigose dėl pandemijos ir taip nusidriekusios ilgos pacientų eilės pas specialistus.


 
Komentaras
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė:
- Elektroninė sistema, manyčiau, turėtų būti vieninga. Neseniai Čekijoje mačiau pavyzdį, kai suvedus asmens kodą galima matyti viską apie žmogų - ne tik apie jo sveikatą, bet ir jo turtą.
SAM bandymas sutelkti viską į savo rankas, pavyzdžiui, įkurti valstybinę vaistinę, be abejo, yra nuostolis verslui, tačiau tai sumažina vaistų kainas.
Ko baiminasi privatus verslas prisijungęs prie e.sveikatos? Skaidrumo. Ypač kai kurios odontologinės įstaigos. Jau ne kartą žiniasklaidoje teko skaityti apie FNTT tyrimus.
 
Palaikau bandymą kovoti su šešėliu. Dabar bus aišku, kiek ir kokių paslaugų privačiose gydymo įstaigose buvo suteikta.
Opozicija gi palaikydama privatų medicinos sektorių, manau, tik bando įnešti negatyvo, prieš rinkimus pasireklamuoti. Labai smagu, jei ką nors bando išgelbėti, bet ką „gelbėti“ reikėtų pasirinkti.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

      Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris