Privalomo skiepijimo idėją medikė vertina skeptiškai – siūlo šviesti tėvus

Milena Andrukaitytė, BNS
2019-03-25
Lietuvoje sparčiai plintant tymams ir ieškant būdų stabdyti infekciją, Santaros klinikų Vaikų ligoninės infekcinių ligų skyriaus vedėja Inga Ivaškevičienė skeptiškai vertina privalomo skiepijimo idėją, ji siūlo šviesti tėvus.
Privalomo skiepijimo idėją medikė vertina skeptiškai – siūlo šviesti tėvus
„Mūsų tikslas nėra gąsdinti tėvų ar skleisti paniką, bet mes norime atkreipti dėmesį, kad šitos problemos nebebuvo, bet ji grįžo, kai sumažėjo skiepijimų mastas“, – pažymėjo Santaros klinikų Vaikų ligoninės infekcinių ligų skyriaus vedėja Inga Ivaškevičienė.

„Aš manau, kad labai atsakingai reikėtų pasverti privaloma-neprivaloma. Aš ne kartą sakiau: parodykit nors vieną sritį Lietuvoje, kurioje privaloma tvarka ko nors pasiekėme gero. Aš manyčiau, kad vis tiek reikėtų eiti švietimo keliu, žadinti tėvus atsakingai vertinti situaciją“, – pirmadienį žurnalistams Seime sakė I.Ivaškevičienė.
Medikė pažymėjo, kad tymai Lietuvoje jau buvo pamiršta liga, nematyta dešimtmečiais – jauni gydytojai jos net nėra matę, o šiuo metu skyriuje guli penki vaikai, kuriems įtariami tymai. Dalis jų neskiepyti tėvų sprendimu, o dalis yra per maži, kad galėtų būti skiepijami, nes skiepijami vyresni nei vienų metų vaikai. 

 
„Skiepai sukurti, kad išvengtume infekcinių ligų, ir jų nematėme labai daug metų, ir staiga vėl jie kelia galvą, yra čia. Sergančiųjų skaičius didėja, manau, kad nebereikia dar kartą lipti ant grėblio ir mokytis iš išmoktų pamokų. Jei galima išvengti įvairių infekcinių ligų, kodėl to nepadarius?“ – kalbėjo gydytoja.
Anot medikės, tymai yra pavojinga infekcinė liga: prieš pradedant skiepijimus pasauliniu mastu tai daugiausiai vaikų gyvybių nusinešusi liga pasaulyje.
„Mūsų tikslas nėra gąsdinti tėvų ar skleisti paniką, bet mes norime atkreipti dėmesį, kad šitos problemos nebebuvo, bet ji grįžo, kai sumažėjo skiepijimų mastas“, – pažymėjo Santaros klinikų vaikų gydytoja.
 
Parlamente pirmadienį konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės iniciatyva vysta diskusija „Ar skiepai Lietuvoje turėtų būti privalomi?“.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, kasmet Lietuvoje nepaskiepyti nuo tymų lieka per 5 tūkst. vaikų.
Per pastarąjį dešimtmetį tokių neskiepytų ir neatsparių tymų virusui vaikų susidarė daugiau nei 50 tūkstančių.
 
Paskiepijamų vaikų dalis mažėja nuo 2009 metų – 2009 metais siekė 97 proc., 2018 metais – 92,2 procento. ULAC pažymi, kad tai kelia realią grėsmę susirgti tymais žmonėms, kuriems skiepytis pagal amžių dar anksti, arba tiems, kuriems nesusiformavo imunitetas po skiepų. 
Nuo šių metų pradžios Lietuvoje tymais susirgo 234 žmonės. Pernai per visus metus tymais Lietuvoje susirgo 30 žmonių.
Toks tymų protrūkis stebimas pirmąkart po kelerių metų.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris