POLA: kaip karantino sąlygomis teikiama pagalba onkologiniams ligoniams

POLA inf.
2020-03-17
Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija feisbuke skelbia, kaip karantino sąlygomis teikiamos sveikatos priežiūros paslaugos onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams.
POLA: kaip karantino sąlygomis teikiama pagalba onkologiniams ligoniams

Pateikiame tekstą:

Šiandien susisiekėme su visų 6 Lietuvoje onkologinius pacientus gydančių ligoninių vadovais ir žemiau pateikiame šiuo metu turimą informaciją.
Chemoterapijos procedūros įprastine tvarka teikiamos: Kauno klinikose (KK), Santaros klinikose (SK), Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL), Respublikinėje Šiaulių ligoninėje (RŠL), Panevėžio Respublikinėje ligoninėje (PRL).
Nacionaliniame vėžio institute (NVI) atsižvelgiant į tai, kad gydoma daugiau nei pusė visų Lietuvos pacientų srautai mažinami. Chemoterapijos procedūros teikiamos apie 50% pacientų. Gydantis gydytojas įvertinęs Jūsų būklę sprendžia, ar Jums chemoterapiją galima nukelti 2 savaičių laikotarpiui, ar turėtumėte ją gauti įprastiniu būdu.
 

Biologinės terapijos procedūros įprastine tvarka teikiamos: KK, SK, KUL, RŠL, PRL.
NVI pacientų srautai mažinami, todėl biologinės terapijos procedūros teikiamos apie 50% pacientų. Gydantis gydytojas įvertinęs Jūsų būklę sprendžia, ar Jums biologinę terapiją galima nukelti 2 savaičių laikotarpiui, ar turėtumėte ją gauti įprastiniu būdu.
Spindulinės terapijos (radioterapijos) procedūros įprastine tvarka teikiamos: KK, KUL, RŠL. Santaros klinikose ir Panevėžio Respublikinėje ligoninėje spindulinės terapijos procedūros nebuvo teikiamos ir anksčiau.
NVI pacientų srautai mažinami, todėl spindulinės terapijos procedūros teikiamos apie 50% pacientų. Gydantis gydytojas įvertinęs Jūsų būklę sprendžia, ar Jums biologinę terapiją galima nukelti 2 savaičių laikotarpiui, ar turėtumėte ją gauti įprastiniu būdu.

Planinės operacijos įprastine tvarka teikiamos: KK, SK, KUL, RŠL, PRL laikantis papildomų saugos priemonių.
NVI atliekamos tik būtinos operacijos, keliančios grėsmę paciento gyvybei. Kitos operacijos nukeliamos vėlesniam laikotarpiui. Sprendžia gydytojų konsiliumas. NVI operacijų apimtis mažina tam, kad laikantis karantino reikalavimų galėtų užtikrinti pacientų saviizoliaciją po operacijos palatoje.
Naujų atvejų diagnozavimas per „žalią koridorių“ (tyrimų ir konsultacijų atlikimas be eilės) vyksta įprastai visose gydymo įstaigose: NVI, KK, SK, KUL, RŠL, PRL.
Skubūs tyrimai - kompiuterinė tomografija, magnetinis rezonansas, genetiniai tyrimai, molekuliniai tyrimai atliekami įprastai visose gydymo įstaigose: NVI, KK, SK, KUL, RŠL, PRL. 
Paliatyvūs pacientai gali būti lankomi KK, KUL, RŠL, PRL. 
Planinės konsultacijos turint šeimos gydytojo siuntimą ar antrinio lygmens specialisto siuntimą karantino sąlygomis nevyksta nė vienoje gydymo įstaigoje.

Jei į gydymo įstaigą planavote vykti vizitui, kad gautumėte receptą vaistams ar atliktumėte tyrimus ilgalaikei stebėsenai - žinokite, kad receptą ir konsultaciją gausite nuotoliniu būdu - skambinkite Jus gydančiam gydytojui.
Visų gydymo įstaigų gydytojai patys stengiasi susisiekti su kiekvienu pacientu, kuriam buvo paskirtas vizitas šiandien ar rytoj - ir paaiškina, ar konsultacijai, tyrimui, gydymui reikės atvykti, ar ne. Ir taip susisieks su visais, kas turėtų atvykti iki kovo pabaigos. Jei su Jumis nesusiekė - patys susisiekite su Jus gydančiu gydytoju.
KK, KUL, RŠL, PRL nuolat budi onkologinių pacientų koordinatorius, kuris pasitinka kiekvieną pacientą ir užduoda būtinus klausimus dėl karantino (ar buvote išvykęs per 2 sav., ar turėjote kontaktą su asmeniu, kuriam patvirtintas COVID-19). Atsakius į klausimus Jums bus matuojama temperatūra. Neišsigąskite - tai standartinė procedūra.
 
Į NVI patekti galite per 4 punktus, kiekviename iš jų tikrinant Jūsų sveikatos būklę. Supraskime, kad NVI gydoma daugiau nei pusę visos Lietuvos onkologinių pacientų. Todėl tam, kad būtų galima įgyvendinti karantino reikalavimus - užtikrinti 1 metro atstumą, saugos priemones ir t.t. NVI siekia pacientų srautą sumažinti 50 proc. NVI per šiandien paskelbs praktinius patarimus pacientams - jais nedelsiant pasidalysime.
Atkreipiame dėmesį, kad SMS, kuriuos gavote šiandien kalbama tik apie NVI teikiamų paslaugų apribojimą.

Bendra žinutė - skambinkite įstaigoje nurodytais telefonais arba savo gydytojui ir klauskite - ar Jums atvykti suplanuotam vizitui.
Supraskite, kad gydytojai tik įvertinę Jūsų konkretų atvejį gali atsakyti, ar Jums gydymą galima sustabdyti dviems savaitėms ar ne. Nes onkologinės ligos progresavimo riziką būtina lyginti su COVID-19 rizika.

Statistika niūri - 50% aktyviame gydyme buvusių onkologinių pacientų susirgusių COVID-19 mirė (dėl silpno imuniteto ir organizmo išsekimo). Todėl visų onkologinių pacientų ir jų artimųjų pirmas prioritetas - saugoti save (6 nurodymai žemiau):‼️
1. Pasirūpinkite atsargomis, ypač vaistų (bet paprašykite, kad kiti asmenys juos nupirktų).
2. Laikykitės 1-2 m. atstumo nuo kitų asmenų.
3. Nebendraukite su jokiomis užkrečiamomis ligomis sergančiais asmenimis (gripu, tuberkulioze ir pan.).
4. Bent kas 2 val. plaukite rankas.
5. Nebūkite minioje (daugiau nei 10 žmonių).
6. Jei tik įmanoma, likite namuose.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris