Po to, kai rašėme: iš teismo – bloga žinia ministrui

Deimantė Gruodė
2019-03-14
„Švęsiu tuomet, kai gausiu pirmą atlyginimą“, - nusijuokė palankų teismo sprendimą antradienį išgirdęs Arvydas Skorupskas. Po to, kai jis laimėjo Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo konkursą, bet sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nepanoro jo skirti į naujas pareigas, santykių aiškinimasis nusikėlė į teismą. Maža to, Sveikatos apsaugos ministerija ir vėl atšaukė net keturis gydymo įstaigų vadovų konkursus. Be jokios aiškios priežasties.
Po to, kai rašėme: iš teismo – bloga žinia ministrui
Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį priėmė sprendimą panaikinti pernai spalio 2 dienos sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymą neskirti Arvydo Skorupsko į Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pareigas. Kaip nurodoma nutarime, sprendimą priimti nedelsiant, ne vėliau kaip per keturiolika dienų nuo jo įsiteisėjimo.

Įpareigojo skirti direktoriumi
Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį priėmė sprendimą panaikinti pernai spalio 2 dienos sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymą neskirti Arvydo Skorupsko į Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pareigas. Bei įpareigojo atsakovą – SAM – konkurso laimėtoją skirti į darbą. Kaip nurodoma nutarime, sprendimą priimti nedelsiant, ne vėliau kaip per keturiolika dienų nuo jo įsiteisėjimo. Be to, teismas ministeriją įpareigoja priteisti A.Skorupskui 4800 eurų turtinę ir 2 tūkst. eurų neturtinę žalą bei atlyginti bylinėjimosi išlaidas (vieną tūkstantį keturis šimtus septynis eurus). Tiesa, A.Skorupskas dar neskuba švęsti, nes šį teismo sprendimą ministerija gali apskųsti per trisdešimt dienų.
 
„Džiaugiuosi, kad vis dėlto priimtas toks sprendimas ir mano lūkesčiai pasiteisino. Abu punktai – panaikinti ministro sprendimą ir priimti mane į darbą – patenkinami. Tik neturtinės žalos už šmeižtą prašiau penkių tūkstančių, paskyrė du tūkstančius“, - sakė A.Skorupskas.
Jau rašėme apie tai, kad A.Skorupskui dar pernai rugpjūtį laimėjus Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo konkursą, ministras A.Veryga užsispyrė jo neskirti į naująsias pareigas. Tuomet ministras savo feisbuko paskyroje aiškinosi: „Toks sprendimas priimtas remiantis mus pasiekusia informacija – tiek iš specialiųjų tarnybų, tiek iš sveikatos sistemos institucijų, tiek viešojoje erdvėje, kurioje nurodoma, jog ankstesnė jo veikla gali trukdyti skaidriai ir tinkamai atlikti gydymo įstaigos vadovo pareigas“. Įpykęs A.Skorupskas ministeriją nusitempė į teismą.
 
„Jaučiuosi laimingas vieną mūšį atlaikęs, bet tai - dar ne pabaiga“, - sakė medikas, antradienį išgirdęs jam palankų teismo sprendimą.
Tiesa, nei SAM atstovas, nei pats A.Skorupskas neatvyko į teismą išklausyti nuosprendžio.
„Geriau ramiai prie kompiuterio namuose pasidžiaugti, galima ir pašūkauti. Teisme gi nepašūkausi“, - juokavo A.Skorupskas.

Paklaustas, ar žada atšvęsti vakare, patikino, kad tikrai ne. „Jau vieną kartą padariau klaidą. Švenčiau, kai laimėjau konkursą. Dabar švęsiu tada, kai gausiu pirmą atlyginimą“, - sakė jis, besiruošdamas užimti Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo kėdę.

 
Tarp kitko
Ministerija dar nežino, ar skųs
Ministro patarėja Lina Šriubėnė:
- Kadangi teismo sprendimas priimtas tik vakar (antradienį – red.), ministerija įvertins teismo sprendime nurodytus argumentus ir motyvus ir tik tuomet bus sprendžiama, ar skųsti teismo sprendimą apeliacine tvarka.

 
Atšaukė keturis konkursus
Lyg to būtų maža, SAM dar kartą atšaukė keturių jai pavaldžių įstaigų konkursus: Respublikinės Kauno ligoninės, Respublikinio priklausomybės ligų centro, Respublikinės Klaipėdos ligoninės, Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktoriaus pareigoms užimti. Kaip oficialioje SAM svetainėje nurodoma priežastis, „nustačius konkursų organizavimo nuostatų tikslinimo būtinybę“.
Pasikapsčiusi Valstybės tarnybos departamento tinklalapyje, perskaičiau: „konkurso aprašo 24 punkte yra nustatyta galimybė motyvuotu sprendimu atšaukti konkursą ne vėliau kaip likus vienai darbo dienai iki konkurso pradžios. Apie konkurso atšaukimą įstaiga nedelsdama praneša pretendentams, norintiems dalyvauti konkurse ir pateikusiems dokumentus konkursą organizuojančiai įstaigai, taip pat per VATIS VTD.
 
Apie konkurso atšaukimą paskelbiama VTD ir konkursą organizuojančios įstaigos interneto tinklalapiuose“. Kaip toliau rašoma, „sprendimas turi būti motyvuotas, tai yra turi susiklostyti objektyvios ir svarbios aplinkybės, kad konkurso atšaukimas būtų pagrįstas. Pavyzdžiui, įstaigai sumažinamas pareigybių skaičius, todėl priimamas sprendimas naikinti laisvą pareigybę, į kurią yra paskelbtas konkursas“.
Socialiniuose tinkluose medikai diskutavo, kad šis ministras įeis į istoriją kaip per metus laiko taip ir nesugebėjęs suorganizuoti ministerijai pavaldžių įstaigų konkursų, tūkstančius medikų palikęs nežinomybėje. Kiti reiškė užuojautą pretendentams, kurie sėdi it ant parako statinės: čia juos kviečia į konkursą, čia jau atšaukia. O pasiskųsti praktiškai nėra kam.
 
VTEK: reikia žiūrėti, kas per įstaiga
Kaip sakė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkas Edmundas Sakalauskas, pirmiausiai reikia žiūrėti, kokia yra gydymo įstaiga: „Santariškėse yra steigėjas Vilniaus universitetas ir Sveikatos apsaugos ministerija. Gali būti, kad yra tik Sveikatos apsaugos ministerija, tarkime, Klaipėdos jūrininkų ligoninė arba Respublikinė Panevėžio ligoninė. Paprastai steigėjas organizuoja konkursus. Jei ministerija dėl kokių nors priežasčių nesprendžia, yra Seimas, kuris vykdo parlamentinę kontrolę. Aukščiau Seimo jau nieko nėra“.
Jis bedė pirštu į Seimo Sveikatos reikalų komitetą.
„Jei mums apskųsite, galiu tik už VTEK atsakyti: mes nagrinėsime tik pagal mūsų kompetenciją“, - sakė E.Sakalauskas.

 
Kvies ministrą pasiaiškinti
 

Seimo vicepirmininkas Remigijus Žemaitaitis dabartinę situaciją, kuri vyksta Sveikatos apsaugos ministerijoje, vadina, švelniai tariant, nenormalia.

 
„Reikėtų kviesti ministrą į plenarinių posėdžių salę pasiaiškinti. Kada kalbama apie operatyvų ir greitą darbą, tačiau vadovai nepaskiriami, konkursai atšaukiami arba paskiriami vadovai laikinai, kad įgautų praktikos, patirties ir tada pagal juos bus paskelbiamas konkursas. Gydytojų bendruomenė irgi nerimauja. Tai nėra kokia rajoninė poliklinika, bet tai - universitetinės, regioninės trečio lygio gydymo įstaigos, kurių pavaldumas yra Sveikatos apsaugos ministerijai. Įsivaizduokite, tokiame dideliame mieste kaip Panevėžys nėra gydymo įstaigos vadovo!
Prieisime prie to, kad opozicija tikrai pradės rinkti parašus, jog ministrui būtų interpeliacija“, - sakė R.Žemaitaitis.
Anot jo, turbūt bandoma desperatiškai ieškoti, kas galėtų užimti laisvas gydymo įstaigų vadovų kėdes.
„Jiems sunku šiandieną surasti žmogų, kuris sutiktų eiti. Įstaigos vadovai gal net ir nenori kandidatuoti. Aš, pavyzdžiui, jei gaučiau tokį pasiūlymą – atsisakyčiau, nes pati ministerija neaišku, kokios pozicijos laikosi ir apskritai ko nori iš gyvenimo“, - sako R.Žemaitaitis.
 
Ar jis, kaip Seimo vicepirmininkas, nebandė paprotinti ministro?

„Kad ministro nebūna. Jis tik vakar (pirmadienį – red.) iškilmingam posėdy su povo plunksna papuošta kepure atėjo ir išėjo.
Faktas, kad čia jau turi žiūrėti Vyriausybė ir Seimas, Sveikatos reikalų komitetas, kuris atlieka parlamentinę kontrolę“, - sako R.Žemaitaitis.
Jam antrina Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas. „Yra chaosas ir turi sureaguoti pirmieji valstybės asmenys. Nes kitaip turėsime siūlyti kurti laikiną komisiją ministro veiklai tirti arba rinkti parašus ir rašyti interpeliaciją. Jau dabar kenčia ne atskiri žmonės, kurie jam nepalankūs, bet visuomenė, pacientai, gydytojai“, - sako parlamentaras.

 
Komentaras 
Premjero patarėjas sveikatos klausimams Paulius Gradeckas:

- Jokių dvigubų grindų nėra. Premjerui svarbu, kad konkursus laimėtų patys kompetentingiausi asmenys ir kad viskas būtų atlikta laikantis teisės aktų ir tvarkos. Klaidos per daug kainuoja vertinat tai, ką lemtų nereikalinga skuba.

 
P.S. 
Savo ruožtu Valstybinės ligonių kasos vadovas buvo tyliai ramiai išsirinktas prieš pat ilgąjį savaitgalį. Juo tapo Gintaras Kacevičius, ilgametis šios įstaigos darbuotojas, seniau jai netgi laikinai vadovavęs, o pastaruoju metu ėjęs ministro vyr. patarėjo pareigas. Bet ir čia dar gali būti siurprizų.
„Kiek žinau, dar ir Algis Sasnauskas skundžia sprendimus. Neduok Dieve, jei jį grąžintų teismas. Kas tada vėl sumokės žalą, nes ir dabar Sasnauskas yra prisiteisęs krūvą pinigų, - nuogąstavo A.Matulas. - Atrodo, kad ne taip seniai ministerijos vadovai už valdiškus pinigus buvo apdrausti dėl jų atsakomybės. Už ministerijos lėšas, atrodo, buvo apdrausta jų civilinė atsakomybė ir dabar, jei bus padaryti kokie nors nuostoliai, galimai sumokės draudimo kompanijos, bet ne ministerijos vadovai“, - tvirtino Seimo narys A.Matulas.
 
VLK direktoriaus pareigų laimėtojas jo nė kiek nenustebino.
„Tik man keista: praeitam parlamentare, kada ponas Kacevičius laikinai ėjo pareigas, Sveikatos reikalų komitetas buvo priėmęs sprendimą jį nušalinti nuo laikinai einančio direktoriaus pareigų dėl to, kad jis neobjektyviai, nekompetentingai spręsdavo iškilusias pacientams ir įstaigoms problemas. Tai padarė buvęs ministras. Ir jį (Kacevičių – red.) nušalino. Dabar, kai jis vėl tapo ministro patarėju, dėl jo nekilo jokių abejonių“, - stebėjosi A.Matulas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris