Po biudžeto korekcijos ir vėl liks alkani

Margarita Meškaitė
2019-12-09
„Kad būtų patenkinti medikų lūkesčiai dėl didesnių atlyginimų, reikia 81 milijonų eurų. Tad jau iš karto aišku, kad papildomai skiriamų lėšų nepakaks“, - sako premjero patarėjas sveikatos klausimams Paulius Gradeckas. Anot jo, ar bus laikomasi medikams duotų pažadų, dabar viskas yra finansų ministro Viliaus Šapokos rankose: jis leis ar ne iš PSDF rezervo iškrapštyti gydytojų ir slaugytojų algoms trūkstamų lėšų.
Po biudžeto korekcijos ir vėl liks alkani
Vyriausybė kitų metų biudžete numatė daugiau skirti medikų (beje, kaip ir pedagogų bei kultūrininkų) algoms.

Lems finansų ministras
Prieš savaitę Seimui pateiktas patobulintas 2020 m. biudžeto projektas. Vyriausybė kitų metų biudžete numatė daugiau skirti medikų (beje, kaip ir pedagogų bei kultūrininkų) algoms. Medikų atlyginimams didinti papildomai, lyginant su pirminiu biudžeto projektu, skiriama 40 mln. eurų (lyginant su 2019 m. pab. papildomai 122 mln. eurų). 

„Jei kalbėtume tik apie tas išlaidas, kurios yra suplanuotos biudžete, bet neliestume PSDF rezervo, papildomai skirtų pinigų neužteks medikų algoms didinti. Įsipareigojimui įvykdyti reikalinga suma yra 81 milijonas eurų. Jei finansų ministras leis paimti dar papildomai 41 milijoną iš PSDF rezervo, kuris yra sukauptas, tada įsipareigojimai medikams yra įvykdomi. Bet tai priklauso nuo dviejų esminių momentų: kada finansų ministras leidžia tai padaryti – iki liepos pirmosios ar ne; ar Lietuvos finansinė padėtis apskritai leidžia jam žengti tokį žingsnį. Bet šis klausimas turėtų būti skirtas finansų ministrui, kuris pagal makroekonominius rodiklius planuoja, kiek Lietuva bus pajėgi papildomai išleisti“, - sakė premjero patarėjas sveikatos klausimams P.Gradeckas.
Savo ruožtu premjeras Saulius Skvernelis tikino, kad kitąmet bus pasiekta, jog vidutinis gydytojo atlyginimas sieks 3250 eurų, slaugytojos – 1625 eurus. Paklaustas, ar Vyriausybės korekcijos sveikatos biudžete patenkins didesnių algų laukiančių medikų apetitą, premjero patarėjas P.Gradeckas pašmaikštavo, kad padidinus atlyginimus darbuotojai prisimena tris mėnesius, o paskui pamiršta.
 
Nuimta nuo vaistų

„Tai vertinu kaip didelę melagystę. Todėl, kad tie milijonai yra nuimti nuo vaistų eilutės. Bendras sveikatos biudžetas yra toks pats, koks ir buvo, ten yra nupiešti keli milijonai, bet ne 40 milijonų! Vadinasi, nuo vaistų eilutės, buvusios pirminiame biudžeto projekte, yra numažinti 35 milijonai ir ministras atsistojęs tribūnoje aiškina, kad jis didina biudžetą nuo šių metų. Bet mes gi žinome, kad jam šiais metais trūksta pinigų vaistų eilutėje ir iš rezervo, jei neklystu, jau paprašyta apie trisdešimt milijonų, kad būtų galima kompensuoti visas išlaidas“, - piktinosi parlamentarė Ingrida Šimonytė.

 
Parlamentarė abejoja, kad sveikatos apsaugos ministrui pavyks ką sutaupyti. Juolab kad vaistai, jos žodžiais tariant, yra tokia sritis, kur visąlaik jaučiamas didelis spaudimas dėl naujų inovatyvių vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų sąrašą.
„Ministras sako: ne, aš sutaupysiu. Nieko jis nesutaupys, tai yra apskaitinė manipuliacija. Aišku, viskas, kas bus, pritrūks pinigų metų eigoje ir paprašys iš PSDF rezervo. Tai yra tiesiog melagystė“, - piktinosi I.Šimonytė.
 
Rezervas būtinas

Medikams baksnojant pirštu į didžiulį PSDF rezervą, P.Gradeckas sako, kad 2008-2009 metų istorija parodė, jog jį apskritai verta turėti. Kokio dydžio šis galėtų būti, jo žodžiais tariant, vėlgi sprendimas ne sveikatos apsaugos, bet finansų ministro rankose.
„V.Šapoka tikrai nepasakė, ar leis išimti iš PSDF rezervo ir aplinkybės bus aiškios tik kitais metais, jau matant koks yra mokesčių rinkimas, kokie yra makroekonominiai rodikliai, ar ekonomika auga taip kaip yra suplanuota.
Galiu pastebėti, kad Finansų ministerija visą laiką pasirenka labai konservatyvius planavimo būdus. Nežinau, ar pas juos metodika netinkama, bet jie dažniausiai labai konservatyviai planuoja ekonomikos augimus viršydami prognozes. Tikėkimės,  kad jie ir kitais metais bus neteisūs ir tuomet sprendimas (dėl lėšų išėmimo iš PDSF rezervo – red.) bus teigiamas“, - sakė P.Gradeckas.

 
Komentaras 
Seimo narys liberalas Eugenijus Gentvilas:

- Mums svarbiausias pajamų ir išlaidų balandas, ko šiame biudžete kol kas nėra. Gal valdantiesiems pavyks priimti mokestinius įstatymus, tuomet bendras balansas pagerės. O kalbant dėl medikus, akivaizdu, kad yra neįgyvendinami valdžios pažadai spręsti atlyginimų klausimus. Suprantu, kad įsipareigojimai medikams yra didesni ir jiems reikėtų dar daugiau –apie 90 milijonų eurų, kurių nėra. Ta proga valdžia nutarė įvesti naujus mokesčius, kad padengtų savo įsipareigojimus, lengva ranka pažadėtus. Blogiausia, kad valdžia neliečia savo valdymo išlaidų, tai yra nėra mažinami asignavimai ministerijoms, kur būtų tikrai rimtas rezervas. O tiesiog elementariai įveda padidintus arba naujus mokesčius, o savo valdymo išlaidų sąskaita taupyti net neplanuoja.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris