Planuojate vizitą į polikliniką? Štai ką turite žinoti

www.lsveikata.lt
2020-03-16
Tik išties neatidėliotina medicinos pagalba, rūpestingai atskirtos pacientų grupės ir pastangos įkurti mobiliąsias komandas koronaviruso tyrimams atlikti – tai sostinės asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) strategija artimiausioms savaitėms ar mėnesiams – karantino laikotarpiui. 
Visas ambulatorinėse medicinos įstaigose taikytinų darbo organizavimo priemonių (arba principų) planas vakar buvo parengtas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos ir ASPĮ vadovų pasitarime.  
Planuojate vizitą į polikliniką? Štai ką turite žinoti

Vilniaus miesto savivaldybė pagal Vyriausybės nutarimą nuo šiandien šalies mastu įvedus karantiną, siekdama sustabdyti koronaviruso plitimą, keičia sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimą. 
Jau šiandien, kovo 16 d., visi užsiregistravusieji tiek pas šeimos gydytojus, tiek pas gydytojus specialistus, sulauks SMS žinučių su įspėjimu dėl poliklinikų darbo perorganizavimo. Įvedus karantiną, operacijos, apsilankymai poliklinikoje stabdomi. Sprendimą dėl planinės konsultacijos suteikimo individualiu atveju priims gydantis gydytojas. Gyventojams nurodoma likti namuose, esant būtinybei, skambinti poliklinikų registratūrų telefonais. Informacija apie karantino sąlygas bus siunčiama ir turimais el. pašto adresais. 
 
Taip pat dėl koronaviruso galite skambinti Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 (pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju; norint pasikonsultuoti, kilus klausimų) – visą parą, visoje Lietuvoje, nemokamai. 
 
Paslaugų teikimas nuotoliniu būdu

Vienas aktualiausių karantino laikotarpio klausimų – paslaugų teikimas, kaip kad vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymas, konsultacijos, el. nedarbingumo pažymėjimų išdavimas ir tęsimas, gydytojų tarpusavio konsultacijos, būtinųjų tyrimų paskyrimas, slaugytojo konsultacijos, bus organizuojamas nuotoliniu būdu.
 
Keičiasi lankymosi pas šeimos gydytojus tvarka 
Ypatingas dėmesys bus skiriamas šeimos gydytojų priėmimų perorganizavimui, numatant pacientų srautų valdymą. Pacientai turėtų nenustebti dėl to, kad prie kiekvieno įėjimo į sveikatos priežiūros įstaigą lauks „filtras“ – darbuotojai aiškinsis paciento atvykimo priežastį, matuos temperatūrą ir skirstys pacientus – pas gydytoją, namo, gauti nuotolines sveikatos paslaugas. Atkreiptinas dėmesys, kad internetinė registracija apsilankymui pas gydytoją bus sustabdyta, bet atidaryta internetinė registracija nuotolinei sveikatos paslaugai.
 
Planuojate vizitą į polikliniką? Štai ką turite žinoti
Rūpinantis apylinkės gydytojų sveikatos apsauga, bus atskiriami pacientų srautai: karščiuojantys, nekarščiuojantys, norintys nuotolinės sveikatos priežiūros paslaugos. Diferencinei diagnostikai atlikti naudoti bus atliekami gripo greitieji testai.
Atidedamos planinės konsultacijos 
Karantino metu visuotinai nustatomas planinių konsultacijų, diagnostinių, profilaktinių ir gydomųjų paslaugų atidėjimas. Išimtis tik pagalba ir paslaugos, kurių nesuteikus, pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė. Gydytojai specialistai konsultacijas teiks pagal būtinybę. Jau užsiregistravusieji gydytojų specialistų paslaugoms pacientai artimiausiu metu turėtų sulaukti poliklinikų darbuotojų skambučių – bus siekiama individualiai išsiaiškinti konsultacijos poreikį, nebūtinosios bus atšauktos.
 
Atidedamos planinės konsultacijos 
Vilniečiai turi žinoti, kad karantino metu visuotinai nustatomas planinių konsultacijų, diagnostinių, profilaktinių ir gydomųjų paslaugų atidėjimas. Išimtis tik pagalba ir paslaugos, kurių nesuteikus pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė. Gydytojai specialistai konsultacijas teiks pagal būtinybę. Jau užsiregistravusieji gydytojų specialistų paslaugoms pacientai artimiausiu metu turėtų sulaukti poliklinikų darbuotojų skambučių – bus siekiama individualiai išsiaiškinti konsultacijos poreikį, nebūtinosios bus atšauktos.

 
Paslaugų namuose teikimo ribojimas
Asmens sveikatos priežiūros įstaigos įspėja, kad bus ribojamas ir paslaugų namuose teikimas, išskyrus ambulatorines slaugos ir paliatyviosios pagalbos paslaugas namuose. Stabdomos, tai yra atidedamos, visos ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos, išskyrus tuos atvejus, kurių nesuteikimas lemtų paciento neįgalumą.
 
Atidedami profilaktiniai ir privalomi patikrinimai
Atidedami profilaktiniai patikrinimai ir prevencinių programų vykdymas, tarp jų ir privalomieji sveikatos mokymai (pirmosios pagalbos, higienos įgūdžių, alkoholio, narkotinių ir psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo poveikio žmogaus sveikatai). Stabdomi ir privalomi sveikatos tikrinimai (vairuotojų sveikatos, norinčiųjų įsigyti ginklą, licencijavimui, įsidarbinant, dirbančių darbo aplinkoje, kurioje galima profesinė rizika ir kt.).

 
Tęsiami skiepai ir paslaugos būsimoms mamoms
Nėščiųjų priežiūra tęsiama – ji bus atliekama kaip numatyta pagal teisės aktus, srautus organizuojant tam tikromis įstaigos nurodytomis valandomis.
Nenutraukiami ir planiniai skiepijimai, bet bus rūpinamasi jų perorganizavimu.
Odontologijos paslaugos bus atidedamos, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą.
Vilniaus miesto savivaldybė sieks medikus reikiamai aprūpinti medicininėmis kaukėmis ir respiratoriais, pirštinėmis, vienkartiniais chalatais. Sostinės sveikatos priežiūros įstaigų vadovai užtikrins, kad būtų vykdoma darbuotojų rotacija, o darbuotojai, esantys rizikos grupėje dėl amžiaus ir sveikatos būklės (lėtinės ligos), neteiktų paslaugų, kurioms būtinas tiesioginis kontaktas su pacientu. 
 
Poliklinikos patalpose veikiančios vaistinės bus informuotos, kad ribotų laukiančiųjų asmenų skaičių ir susibūrimą, aptarnautų pro langelį.
Įvertinus vis augantį poreikį atlikti tyrimus dėl koronaviruso, aptarta galimybė kurti Vilniaus mieste mobiliąsias komandas koronaviruso tyrimui imti taip, kaip tai daroma kitose šalyse. Taip būtų apsaugotos ir taip didelius pacientų srautus turinčios ASPĮ. 
Numatoma, kad tam tiktų patalpos buvusios infekcinės ligoninės Birutės g. arba ligoninės Antakalnio g. 124 – jose yra atskiri įėjimai, laboratorijos patalpos, galimybė privažiuoti prie durų, kad tyrimas būtų paimtas automobilyje sėdinčiam asmeniui. Darbai įgyvendinant šį projektą pradedami jau šiandien. 
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris