Per dieną visų odontologijos kabinetų neatvers

Deimantė Gruodė
2020-05-15
„Kai kurie pacientai net verkia, klausia, kada atnaujinsite paslaugas“, - atviravo gydytojas odontologas. Jau nuo ateinančio pirmadienio odontologams leista teikti paslaugas, kurios buvo draudžiamos per karantiną. Nuo šiol pacientai galės gauti ne tik skubią pagalbą, bet ir visas planines procedūras. Tiesa, pirmiausia odontologai turi atlikti namų darbus...
Per dieną visų odontologijos kabinetų neatvers
Visos poliklinikos ir privatūs kabinetai planinį darbą gali atnaujinti nuo gegužės 18 d. Tačiau pirmiausia jie turi parengti bei patvirtinti paslaugų atnaujinimo planą, kurį privalo pateikti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.

Pacientų sumažės perpus
Kaip skelbiama, visos poliklinikos ir privatūs kabinetai planinį darbą gali atnaujinti nuo gegužės 18 d. Tačiau pirmiausia jie turi parengti bei patvirtinti paslaugų atnaujinimo planą, kurį privalo pateikti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui.
„Nuotaikos geros. Labai ilgai laukėme ir galų gale reikalai pajudėjo į priekį“, - džiaugėsi daugiau nei trisdešimties metų patirtį sukaupęs gydytojas odontologas Valentinas Drozd, pridurdamas, kad tokio priverstinio poilsio, kokį turėjo per karantiną, daugiau nebenorėtų.
Privačią kliniką turintis gydytojas odontologas pasakojo, kad šiuo metu bendrauja su viena firma, kuri padeda paruošti darbų tvarkos aprašą. „Man sunkoka jį parengti, kadangi yra nemažai informacijos ir daug kas buvo neaišku. O įmonė turi keletą juristų, jie paruošia dokumentus, aišku, už pinigus“, - pridūrė gydytojas odontologas.

Anot jo, pradėjus darbą išlaidos, be abejonės, padidės. Apsaugos priemonės, sako jis, juk nėra pigios, jomis nuo galvos iki kojų turi aprengti tiek odontologus, tiek jų asistentus, pasirūpinti dezinfekciniu skysčiu, tarp pacientų vizitų turi būti pertraukos.

„Pacientų galėsime priimti dvigubai trigubai mažiau. Dėl to reikės šiek tiek atleisti darbuotojų. Jeigu anksčiau mano klinikoje veikė trys kabinetai, dabar bus tik vienas, geriausiu atveju - du.
Respiratoriai kainuoja penkis eurus, vienkartinis chalatas nuo trijų iki penkiolikos, dezinfekcinio skysčio reikia dešimt kartų daugiau. Tai yra išlaidos ir jas reikia įskaičiuoti į kainą. O kur dar prarastas laikas, jeigu anksčiau galėjome per valandą priimti tris keturis žmones, dabar... vieną“, - kalbėjo V.Drozd, pridurdamas, kad jeigu ir brangs paslaugos pacientams, tai nedaug.
 
Tarp vizitų – persirengimai
„Daug sumaišties, aiškumo mažokai. Kiek žinau, Odontologų rūmai pateikė rekomendacijas SAM, o ši jas atmetė, nepateikdama jokių argumentų. Tad kyla įtampų ir abejonių, kas yra gerai, kas – ne. Juolab kai Odontologų rūmai neteko valstybės deleguojamų funkcijų, visiškai neaišku, kas toliau vykdys kontrolę: ar Sveikatos apsaugos ministerija, ar Akreditavimo tarnyba. Taigi klausimų daug, bet į juos atsakymų niekas nepateikia“, - sako gydytoja odontologė Auristida Gerliakienė.
Privatų kabinetą turinti odontologė apie darbuotojų atleidimą kol kas negalvoja, nors neišvengiamai atsiranda papildomos apsaugos priemonės, už kurias sumoka ne kas kitas, o pacientas.

„Odontologų rūmai kelis kartus kreipėsi į Vyriausybę dėl PVM apsaugos priemonėms sumažinimo, bet jokio atsakymo kol kas negavo. Manau, kad šis sprendimas galėjo būti priimtas jau seniai. Odontologų paslaugos išbrangsta dėlto, kad pagal ministro įsakymą privalome keisti apsaugos priemones po kiekvieno paciento. Kitaip negalime dirbti. Kadangi devyniasdešimt procentų įstaigų yra privačios, odontologai visas priemones turi įsigyti, nesvarbu, kiek kainuoja. Jas perkame už komercinę kainą negaudami nei nuolaidų, nei labdaros. Mes kaip visada palikti už tvoros ir niekam neįdomūs“, - pabrėžia A.Gerliakienė.


Svarbu
Kaip nurodo Sveikatos apsaugos ministerija, kiekviena poliklinika savo plane turi pagal savo infrastruktūrą apskaičiuoti maksimalų galimą priimti pacientų skaičių per dieną, konsultacijoms ir procedūroms reikalingų kabinetų skaičių, numatyti jų užimtumo ir dezinfekcijos tvarką. Taip pat plane turi būti numatyti detalūs įstaigos ir personalo veiksmai, jei gydymo įstaigoje būtų identifikuotas koronoviruso infekcijos atvejis.
Keliose gydymo įstaigose dirbantis medikas, vengiant kryžminės taršos, visur, kur turi tiesioginį kontaktą, dirba ciklais (t. y. nepertraukiamas nustatytų mėnesio valandų skaičiaus darbas vienoje įstaigoje.)

Ligoninės, teikiančios odontologijos paslaugas, galės pradėti dirbti tik susiderinusios planą su įstaigos infekcijų kontrolės specialistu, o kur jo nėra – konsultuojantis su Higienos institutu, taip pat koronavirusinės infekcijos klasteriui priklausančios ligoninės planą turės derins COVID-19 paslaugų teikimą organizuojančia regiono įstaiga. Suderintą planą turės patvirtinti įstaigos vadovas ir tuomet jį pateikti NVSC specialistams.
 
Komentarai
Lietuvos odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus:

- Sunkiausia nežinia, nes ministro planas pakankamai vėlai atsirado. Aišku, yra problemų dėl ciklų, nes daug odontologų dirba ir universitetuose, ir privačiose klinikose. Pora savaičių dirbs vienoje, pora – kitoje. Bet tą pačią dieną iš vienos klinikos į kitą vaikščioti negalės. Manau, kad ciklas yra tobulintinas dalykas. Taip pat yra klausimų, kaip bus su tais odontologais, kurie priskiriami rizikos grupei.

 

Vilniaus universiteto ligoninės Žalgirio klinikos direktorė prof. Alina Pūrienė:

- Keisis patekimas į kliniką, pacientų srautai bent iš pradžių bus daug mažesni. Svarbu, kad nebūtų kryžminių infekcijų, tad judėjimas klinikoje bus visai kitoks. Labai sunkiai vykdomas gydytojų cikliškumas, nes daug viešosios įstaigos Žalgirio klinikų darbuotojų dirba privačiose įstaigose. Darbus suderinti beveik neįmanoma. Dėl to, kad cikliškumas darbuotojams neparankus. Manau, kad prie to klausimo dar reikės sugrįžti.
Ruošiamės teikti ne tik būtinąją pagalbą, bet ir daugiau odontologinės sveikatos priežiūros paslaugų. Planą jau baigiame ruošti, nors norminis dokumentas pasirodė tik antradienį vakare. Pirmadienį, manau, būsime pasiruošę, bet tikrai be išankstinio pakvietimo nė vienas pacientas nebus priimtas į kliniką, jie bus kviečiami griežtai pagal laiką ir jokių sėdėjimų ar vaikščiojimų po kliniką nebus.
 
Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie SAM direktorė Nora Ribokienė:

- Akreditavimo tarnyba gavo vieną privačios klinikos darbuotojo elektorninį laišką su paklausimu dėl rekomendacijų teikiant odontologines paslaugas. Išsamiai atsakėme į pateiktus klausimus, nurodydami reikiamas rekomendacijas teikiant būtinąją odontologinę pagalbą, o vėliau pradedant teikti planines odontologinės priežiūros paslaugas. Informavome, kad Higienos institutas įstaigoms papildomai teikia konsultacijas ir metodinę pagalbą infekcijų kontrolės klausimais. Be to, pridėjome paruoštas VU MF Odontologijos instituto parengtas rekomendacijas dėl COVID-19 ir būtinosios odontologinės pagalbos.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris