Pandemijos metu darbas laboratorijoje verda iki išnaktų

Deimantė Gruodė
2020-04-30
Vaizdingoje Antakalnio vietoje įsikūrusi Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) pandemijos metu yra vienas svarbiausių sveikatos sistemos taškų, kur iš gydymo įstaigų, mobiliųjų patikros punktų ar karščiavimo klinikų suplaukia galimai koronavirusu užsikrėtusiųjų mėginiai – jie nedelsiant ištiriami aukštos kvalifikacijos specialistų. Pasak įstaigos darbuotojų, esant dideliems krūviams, laboratorijos darbas tęsiasi ir po darbo valandų, kartais nesustoja ir nakties metu.
Pandemijos metu darbas laboratorijoje verda iki išnaktų
Turėjome išskirtinę galimybę užmesti akį (tiesa, per stiklą) į pagrindinę laboratoriją, kur yra ištiriami ėminiai dėl COVID-19 infekcijos.

Startavo pirmieji

„Ilgą laiką buvome vienintelė koronaviruso tyrimus atliekanti laboratorija ir, pagal epidemiologinę situaciją šalyje, su esamais iššūkiais susitvarkėme tikrai gerai. Kai susirgimų skaičius pradėjo sparčiai augti, buvo priimtas sprendimas dėl laboratorijų tinklo plėtimo. Iš pradžių pasitelktos dar keturios laboratorijos, esančios prie didžiųjų ligoninių, kur gydomi užsikrėtusieji koronavirusu“, - sako Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas Vytautas Vidmantas Zimnickas.

 
„Matant, kad likusių neištirtų ėminių skaičius vis dar nepakankamas, prijungti Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, Nacionalinis vėžio institutas, VU gyvybės mokslų centras bei penkios privačios laboratorijos. Tad šiuo metu ištyrimų pajėgumai šalyje pakankami“, – pasakojo V.V.Zimnickas.
Pandemijos metu NVSPL buvo skirtas dar vienas svarbus uždavinys – rinkti tyrimų duomenis iš kitų laboratorijų ir juos susisteminus teikti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei Vyriausybės atstovams. Tiesa, šiomis dienomis pradeda veikti speciali elektroninė sistema, į kurią duomenis laboratorijų atstovai įves tiesiogiai. 
Pasak V.Zimnicko, reikėjo laiko sukurti tinkamai funkcionuojančią, patikimą sistemą, o kol jos nebuvo, dalį duomenų teko sisteminti jų įstaigos darbuotojams, kas irgi buvo nemažas iššūkis.


Pasak Visuomenės informavimo grupės vadovo Giedriaus Surplio, šiuo metu Europos Sąjungoje Lietuva užima pirmaujančias pozicijas pagal tūkstančiui gyventojų tenkantį COVID-19 tyrimų skaičių.
„Kuo daugiau gyventojų testuojama, tuo objektyvesnę informaciją galima valdyti ir įvertinti, kokios yra kovos su koronavirusu tendencijos. Šiandien tikrai galime pasidžiaugti tais sprendimais, kurie buvo priimti mūsų valstybėje. Kaip matome, didelių koronaviruso židinių nėra, o pastaruoju metu nustatomas mažėjantis užsikrėtusiųjų skaičius.
Laisvinamos karantino sąlygos ir žmonėms suteikiama galimybė laisviau judėti, verslui –veikti, vadinasi, situacija yra kontroliuojama.Kaip mums pavyks ją suvaldyti, priklauso nuo kiekvieno mūsų. Kaip elgsimės, tokį rezultatą ir turėsime“, – sakė V. Zimnickas.
 
Jei reikia, dirba ir naktį

„Ėminiai gaunami 24 valandas per parą 7 dienas per savaitę. Baigus tirti vieną ėminių partiją, nedelsiant pradedami tirti kiti. Atliekame tiek tyrimų, kiek leidžia mūsų pajėgumai – tiek įrangos, tiek darbuotojų. Šiuo metu per parą  mūsų laboratorija atlieka apie penkis šimtus tyrimų“, – sakė NVSPL Klinikinių tyrimų skyriaus vedėja Ilona Kušlevičiūtė.

 
Vedėjos teigimu, viena tyrimų partija ištiriama ne greičiau kaip per šešias valandas. Jeigu kažkurioje fazėje tyrimas neįvyktų, jį reikėtų kartoti, tad rezultatai pacientų ėminius siuntusias įstaigas pasiektų ir po aštuonių ar daugiau valandų.
„Stengiamės, kad ėminiai būtų ištirti tą pačią dieną. Tačiau viskas priklauso nuo laboratorijos apkrovimo, nes būna dienų, kai gauname labai daug ėminių ir rezultato gali tekti palaukti dvi dienas“, – paaiškino NVSPL Klinikinių tyrimų skyriaus vedėjos pavaduotoja Svajūnė Muralytė.
Siekiant sužinoti, ar žmogus susirgo koronavirusu, dažniausiai yra imamas tepinėlis iš nosiaryklės ir vežamas į laboratoriją, kur molekuliniais metodais nustatoma, ar ėminyje yra viruso kopijų. „Kaip rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija, tyrimai atliekami PGR (polimerazės grandininės reakcijos) metodu, tai tikrai patikimas tyrimo metodas“, – sako I.Kušlevičiūtė.

 
Pamainos metu laboratorijoje sukasi maždaug penki darbuotojai, kurie, be abejo, yra aprūpinti visomis apsaugos priemonėmis (naudojamos apsauginės veido kaukės, kepuraitės, apsauginiai akiniai, vienkartinės pirštinės ir t. t.).
„Atliekant COVID-19 tyrimus, sutelkti visi įstaigos pajėgumai. Laboratorijos darbuotojams, kurie atlieka tyrimus, sudarytas slenkantis darbo grafikas, šiuos tyrimus atlikti apmokyti ir kitų skyrių darbuotojai“, – pasakojo vedėja, pridurdama, kad pandemijos metu reikėjo perorganizuoti arba perskirstyti darbus.
 

Reagentų atsargos pakankamos

„Stengiamės, kad ėminiai būtų ištirti tą pačią dieną. Tačiau viskas priklauso nuo laboratorijos apkrovimo, nes būna dienų, kai gauname labai daug ėminių ir rezultato gali tekti palaukti dvi dienas“, – paaiškino NVSPL Klinikinių tyrimų skyriaus vedėjos pavaduotoja Svajūnė Muralytė. 

 
„Buvo apie 12 valanda nakties. Gavau iš laboratorijos darbuotojų informaciją apie teigiamą tyrimo atsakymą ir atitinkamai apie tai buvo informuotas sveikatos apsaugos ministras, viceministrai, premjeras,“ – paprašytas prisiminti tą atvejį, kada buvo nustatytas pirmasis teigiamas koronaviruso atsakymas, pasakojo V.V.Zimnickas.
„Šiuo metu reagentų turime bent artimiausiems dviems mėnesiams, vertinant tai, kad tyrimų apimtys nemažės. Juos esame įpareigoti išdalinti ir kitoms laboratorijoms, kad šios irgi tęstų COVID-19 tyrimus“, – sakė vadovas.

NVSPL yra aprūpinta naujausia modernia įranga, pandemijos metu jos buvo įsigyta papildomai, kad būtų padidintas ištirtų ėminių skaičius. Žinoma, įranga bevertė be šiam darbui apmokytos komandos, kuri, pasak vadovo, yra pagrindinis variklis. Darbuotojams buvo organizuojamos vaizdo konferencijos tiek su Pasaulio sveikatos organizacijos, tiek su Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro atstovais. Specialistai konsultavosi, keitėsi duomenimis, metodologijomis, buvo gautos rekomendacijos, kaip tyrimą atlikti teisingai.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga yra numatęs Lietuvoje atlikti populiacijos tyrimą: siekiama išsiaiškinti, kiek žmonių gali būti įgiję imunitetą koronavirusui. Tad darbo krūvis laboratorijoms gali dar labiau išaugti, tačiau NVSPL komanda įsitikinusi, kad šalies pajėgumai yra pakankami, tad šis tikslas bus įgyvendinamas be kliūčių.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris