Pandemija koreguoja rinkimų maratoną

Deimantė Gruodė
2020-05-11
„Pandemijos metu negalėsime vaikščioti nuo durų prie durų“, - sako politikai sukdami galvas, kaip per rinkiminę kampaniją užkariauti rinkėjų širdis. Žengiantieji į naujus Seimo rinkimus pasakoja, kad pandemija verčia koreguoti net ir partijų programas - pastarosiose itin daug dėmesio yra skiriama būtent medikams.
Pandemija koreguoja rinkimų maratoną
Spalio mėnesį vyksiančių Seimo rinkimų metu svarstoma ilginti balsavimo laiką namuose ir rinkimų dieną, o rinkimų komisijas aprūpinti apsaugos priemonėmis, jeigu koronaviruso plitimo grėsmė išliktų panaši kaip dabar. Parlamento rinkimai Lietuvoje vyks spalio 11-ąją.

Papirkinėjimo galimybė išlieka
 

„Per koronaviruso pandemiją reikia elgtis priešingai, negu visada elgėsi politikai: nevaikščioti į renginius ir jų neorganizuoti, vengti masinių susibūrimo vietų, nevaikščioti nuo durų prie durų, neprieiti prie žmonių gatvėse... Tad politikai turi persiorientuoti ir, man atrodo, mes, Laisvės partija, visai gerai padarėme: ir vidinius, ir išorinius renginius iš karto perkėlėme į elektroninę erdvę. Kaip matome, geografinis kriterijus netgi išnyksta, vadinasi, galime žmones pasiekti bet kur Lietuvoje ir netgi pasaulyje“, - daugiau pliusų nei minusų įžvelgia Laisvės partijos pirmininkė parlamentarė Aušrinė Armonaitė.

 
Pasak jos, šiuo metu svarbiausia, kad žmonės liktų sveiki ir turėtų darbus, o per rinkiminę kampaniją su jais galima bendrauti įvairiomis formomis. Visgi, pasak politikės, galimybė papirkinėti rinkėjus visada išlieka, nepriklausomai nuo to, ar yra koronavirusas.
„Įkišti tušinuką su politiko atvaizdu būtų rinkėjų papirkinėjimas, bet numesti senjorams du šimtus eurų, kaip buvo pateiktas premjero ir Vyriausybės projektas – jau nebe“, - stebisi A.Armonaitė.
Paklausta, koks dėmesys partijos programoje skiriamas medikams, A.Armonaitė patikrina, kad jie turintys itin stiprią sveikatos programą, kurią rašė įvairių sričių specialistai, ne tik medikai, bet ir pacientų atstovai.
 

„Jei nebus nuoseklaus atlyginimų kilimo, nežinau, kas ir bedirbs medikais, ypač jaunesni žmonės, po kurių kojomis yra visas pasaulis.
Jei didiname atlyginimus visiems medikams, pamirštame rezidentus. Svarbu stiprinti jaunų medicinos specialistų darbo užmokestį. Apskritai, kiek tenka bendrauti su jaunaisiais medikais, jie supranta, kad valstybės galimybės ribotos ir nesame labai turtinga šalis, tačiau jiems svarbu matyti perspektyvą, kaip augs darbo užmokestis penkerių metų laikotarpiu, ar bus galimybė dirbti geroje įstaigoje, kur vadovas neturės favoritų, o visus vertins vienodai“, - sako Laisvės partijos pirmininkė parlamentarė Aušrinė Armonaitė.
 
Pagalbos instrumentus naudoja saviems tikslams
„Pandemija lemia tokią psichologinę ir politinę aplinką, kuria valdantieji mielai naudojasi kurdami įvairius socialinės-ekonominės pagalbos instrumentus, nukreiptus ne į efektyviausius kovos su šios krizės pasekmėmis būdus, o galimai į atitinkamas rinkėjų grupes. Tai nėra gražu ir malonu“, - kritikos valdantiesiems pažėrė Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.
Paklaustas, kas programoje žadama medikams, G.Paluckas pabrėžė, jog dabar svarbiausia tinkamai susitvarkyti su šia pandemijos banga:
„Turime sistemiškai, tvarkingai puoselėti mūsų sveikatos priežiūros tinklą, neuždarinėti sveikatos priežiūros įstaigų. Džiaugiuosi, kad pavyko sustabdyti gydymo įstaigų pertvarkos reformą, kurią taip stūmė valdantieji. Dabar jie net nebešneka apie tai, suprato, kokias pasekmes turėtume, jeigu visos gydymo įstaigos būtų paverstos slaugos ligoninėmis.
Be to, ligoninės, pasirodo, neturėjo apsaugos priemonių, vadinasi, tai jau yra sisteminė problema, kurią išryškino ši krizė.“


„Povirusinis laikotarpis bus skirtas visos sistemos resursams atkurti. Lygiai taip pat svarbu laikytis įsipareigojimų dėl darbo užmokesčio kėlimo medikams. Reikia prisiminti, kad ir po COVID-19 atlyginimų klausimas bus lyginamas su Europos šalių atlyginimais medicinos sektoriuje. Jeigu nesusitvarkysime čia, slaugytojai ir gydytojai toliau kels sparnus“, - įspėja Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

 
Korekcijų bus daug
Pasak politikės Ingridos Šimonytės, sveikatos sritis bus ta, kurioje, be tradicinių mėgiamų rinkimuose pažadų medikams apie didesnius atlyginimus, reikės kalbėti apie kitus dalykus, kurie išryšėjo pandemijos situacijoje, pavyzdžiui, elementarias darbo sąlygas žmonių, kurie stojo į pirmąsias fronto linijas.
 

„Jei visi galime namuose saugotis bei apsaugoti kitus, medikai to negali. Jų darbo sąlygos ir gydymo įstaigų valdymo ypatumai taip pat gana negražiai išryškėjo šioje krizėje, kai kolektyvas situaciją mato vienaip, o vadovai, deja, kitaip. Pastarieji dažnai nelinkę pripažinti problemų, kurios egzistuoja jų valdomoje įstaigoje. Manau, kad visa tai turės rasti vietą partijų programose. Turbūt nepakaks medikams tik pažadėti daugiau procentų nuo VDU. Reikės kalbėti, kaip esame pasiruošę tokioms situacijoms kaip ši“, - sako I.Šimonytė, sutikusi vesti Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos sąrašą Seimo rinkimuose.

 
Anot politikės, dėl pandemijos keisis ir partijų programos. Juk vienaip atrodė ruduo ir ateinantys ketveri penkeri ar net dešimt metų praėjusiųjų pabaigoje ir visai kitaip jie atrodys dabar. „Korekcijų tikrai bus daug“, - pridūrė Seimo narė. Paklausta, ar lengviau bendrauti akis į akį su rinkėjais, ar pasitelkus informacines technologijas, I.Šimonytė sako, kad abu būdai jai yra priimtini.

„Daug žmonių mane pasiekia tiesiog per feisbuko paskyrą ar elektroniniu paštu. Daugelis sutinka gatvėje, kai einu pėsčiomis. Žmonių tikrai nebijau, kaip ir dalyvauti susitikimuose su jais.
Tik miestuose žmonės paprastai turi mažiau laiko, labiau bėga, dalyvauja įvairiuose šeimų, vaikų užsiėmimuose, būreliuose, galbūt jie į tradicinius susitikimus nelabai turi polinkio vaikščioti. Daugiau ateina vyresnieji, bet dabar juos turime saugoti. Tad viskas koreguosis, atsižvelgiant į tai, ką sakys medikai, epidemiologai. Manau, visi jų klausysime ir pagal tai dėliosime rinkiminius veiksmus“, - sako I.Šimonytė.
 
Aiškesnis darbo užmokesčio mechanizmas
 

Pasak Liberalų sąjūdžio pirmininkės Viktorijos Čmilytės- Nielsen, akivaizdu, kad kampanijos nebevyks taip kaip anksčiau. Prieš rinkimus bus kur kas mažiau galimybių susitikti su žmonėmis, dalyvauti gyvose diskusijose. Pasak V.Čmilytės- Nielsen, šiek tiek koreguojama ir partijos programa, siekiant labiau atliepti šiandienos aktualijas, ypač kas susiję su sveikatos apsauga.

 
„Akivaizdu, kad sveikatos apsauga yra viena iš penkių pagrindinių temų politinių partijų darbotvarkėje, bet šiandiena ji išėjo į lyderiaujančias pozicijas. Vienas pagrindinių tikslų – numatyti kur kas aiškesnį kylančio medikų darbo užmokesčio mechanizmą, nes šiandien medikai vis dar yra maitinami pažadais, kad algos kils absoliučiai visiems. Nors jau dabar aišku, kad taip nebus. Tad norėtųsi daugiau skaidrumo, daugiau aiškumo. Atėjo laikas dar kartą padėkoti medikams, ką jie daro kasdien. Atkreipti dėmesį, kad daugelis darbuojasi tikrai sudėtingomis sąlygomis ir dažnu atveju kukliai už tai atlyginama“, - sako Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

 
Nuomonė 
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė:

- Žinoma, visada yra geriau gyvas kontaktas ir jau koridoriuose girdžiu šnekama apie tai, kad galbūt ir komitetų posėdžiai būtų vedami jau ne nuotolinio, bet gyvo kontakto būdu. Iš tikrųjų diskusija žymiai kokybiškesnė, nes kartais kolegos nesusijungia, nesigirdi, neprisijungia, nepamato, kad nori kas nors pasisakyti, tad ginčas, diskusija yra šiek tiek apsunkinti. Gyvas kontaktas ir malonesnis, ir kokybiškesnis, bet sveikata, žinoma, svarbiausia.
Manau, kad rinkimų kampanija bus kitokia. Bet susitikimai su rinkėjais tikriausiai vyks, kadangi turime tikrai neblogus (viruso suvaldymo – red.) rezultatus, ir belieka tikėtis tik geriausio.

 
Komentaras
Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė:

- Jei rudenį būtų antroji viruso banga, karantinas, COVID - 19 pandemija, be jokios abejonės, užduotis numeris vienas - užtikrinti ne tik balsuoti atvykstančių rinkėjų, bet ir visą dieną dirbančių rinkimo komisijų narių saugumą. Dėl tos priežasties bus kreipiamasi į Vyriausybę su prašymu rezerve užtikrinti asmens apsaugos priemonių apie penkiolikai tūkstančių rinkimų komisijos narių, dirbančių tiek rinkimų dieną, tiek išankstinio balsavimo dienomis. Kalbama apie veido kaukes, vienkartines pirštines, dezinfekcinį skystį. Taip pat yra rengiama tvarka, kuomet bus numatytos tam tikros rekomendacijos visiems rinkėjams, atvykstantiems balsuoti.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris