Pacientų eilės – kas mokės laukimo kainą

Ringailė Stulpinaitė-Gvildė
2020-07-06
Norint patekti pas gydytoją specialistą teks laukti gerokai ilgiau nei įprasta, nors ir iki karantino nebuvo lengva. Kas suvaldys nepaprastą situaciją? Pacientų organizacijų atstovai klausia, ar galima teisinėn atsakomybėn patraukti medikus ir gydymo įstaigas, jeigu pacientas belaukdamas eilės mirs? Medicinos ir farmacijos teisės eksperto Andrej Rudanov nuomone, toks scenarijus realus. Tiesa, apmaudžiausia, kad atpirkimo ožiais tokiu atveju taps medikai, bet ne ministras, kuris suraitė autografą po sprendimais dėl paslaugų ribojimo.
Pacientų eilės – kas mokės laukimo kainą
Lietuvoje įvedus karantiną ir apribojus tam tikrų sveikatos paslaugų teikimą, pasak medicinos ir farmacijos teisės eksperto Andrej Rudanov, Sveikatos apsaugos ministerija turėjo apmąstyti visus žingsnius. Įskaitant ir tai, kaip atšaukus karantiną visiems be išimties pacientams būtų užtikrintas planinių sveikatos apsaugos paslaugų prieinamumas.

Kai priklauso nuo požiūrio
Lietuvoje įvedus karantiną ir apribojus tam tikrų sveikatos paslaugų teikimą, pasak medicinos ir farmacijos teisės eksperto Andrej Rudanov, Sveikatos apsaugos ministerija turėjo apmąstyti visus žingsnius. Įskaitant ir tai, kaip atšaukus karantiną visiems be išimties pacientams būtų užtikrintas planinių sveikatos apsaugos paslaugų prieinamumas. „Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas sako, jog kiekvienas pacientas turi teisę į kokybiškas sveikatos apsaugos paslaugas. Be to, vienas kriterijų yra savalaikiškumas. Tarkime, pacientas, turi kraujospūdžio problemų, jų sprendimas yra planinė sveikatos priežiūra“, - sako A.Rudanov ir pabrėžia, kad planinė priežiūra ir yra vykdoma, kad būklė neūmėtų.

„Pacientui, kuris būdamas sveikas kuria valstybei pridėtinę vertę, turėjo būti užtikrintos ir prieinamos reikalingos sveikatos paslaugos. Lietuvoje sveikatos sistemos teisinė bazė yra ypatingo gausumo (dėl teisės aktų skaičiaus) ir išsamumo, bet šių teisės aktų reikalavimų praktinis įgyvendinimas ir taikymas dažnu atveju susijęs su subjektyviu konkretaus valstybės tarnautojo arba politiko požiūriu ir tada įstatyminiai reikalavimai nėra vykdomi taip, kaip nustatyta“, - įsitikinės teisės ekspertas.
 

Taps atpirkimo ožiais?
Pacientai, laiku negavę planinių sveikatos paslaugų ir dabar vėl perregistruojami į dar didesnes eiles, kelia klausimą, kas atsakys, jeigu jų sveikata stipriai pablogės, delsiant gydyti ligos paūmės ar net kainuos gyvybę? Medikas negydė, nes sveikatos apsaugos ministro įsakymas neleido. Kur ieškoti kaltų ir teisiųjų?
„Pagal dabartinį mechanizmą santykis, kas pacientui padarė žalą, yra dvipusis. Įstaiga su gydytoju joje ir pacientas. Pagal Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymą nėra mechanizmo, kad pacientas galėtų patraukti ministeriją atsakomybėn už padarytą žalą. Galima kreiptis į gydymo įstaigą su pretenzija arba skundu dėl padarytos žalos sveikatai, tarkime, 100 tūkstančių eurų. Tačiau sumą išmoka Ligonių kasų administruojamas fondas, jeigu įrodymų dėl žalos pakanka. Žalos suma apskaičiuojama pagal nustatytą metodiką. Įstaiga tos finansinės žalos nepatiria“, - sako A.Rudanov.
 
Tačiau tokiu atveju žmogus gali galvoti, jog visai neblogai, jis gavo pinigų, nes įstaiga pripažino žalą jo sveikatai, nors viso labo vykdė ministro įsakymą apriboti planines paslaugas. Pasak eksperto, tokių pacientų gali būti labai daug, bet pirmiausia reikia įrodyti, kad dėl laiku nesuteiktos paslaugos paūmėjo liga, žmogus neteko darbingumo ar pasireiškė dar sunkesnės komplikacijos.
Tačiau jei dėl ilgos sveikatos paslaugų laukimo ir didelių eilių žmogus patektų į kritinę sveikatos būklę arba mirtų, jo artimieji gali už žalą sveikatai ir gyvybei paduoti į teismą gydytojus, kurie paciento laiku negydė.
 
Medicinos ir farmacijos teisės ekspertas tikina, jog toks precedentas būti gali: „Civiline tvarka kreipiantis tai būtų Ligonių kasų administruojamo fondo išmoka – kompensacija. Bet kreipiantis į prokuratūrą, jeigu gydymo įstaigoje, tarkime, karantino metu buvo nepagrįstai atsisakyta suteikti tam tikrą sveikatos paslaugą, kuri lėmė mirtį, galima kelti klausimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Tiesa, tai nereiškia, kad būtinai toks procesas bus sėkmingas pacientui arba jo atstovams. Bet tai gali tapti precedentu pradėti teisinius veiksmus prieš įstaigas ir specialistus.“

 
Komentarai
Lietuvos Alergijos ir astmos asociacijos prezidentė, gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Violeta Kvedarienė:

- Pacientų eilių ir laiku negaunamų sveikatos paslaugų problema yra aktuali. Žinoma, COVID-19 yra sunki ir pavojinga liga, bet kitos, įskaitant ir alergines, irgi gali būti mirtinos, jeigu jų negydysime. Pacientai neturi pakankamai žinių, kaip patys jas galėtų kontroliuoti, tad tiek gydytojas specialistas, tiek šeimos gydytojas turėtų paruošti schemas, kaip žmogus turėtų elgtis šiuo atveju, kai ne visada patenkama pas specialistą. Kita vertus, eilės didėja ir dėl to, kad yra daug vaistų, kurie turi būti tęsiami arba koreguojami specialisto. Jeigu būtų potvarkis, kad šios situacijos metu vaistininkas galėtų automatiškai tęsti prieš tai gydytojo paskirtus vaistus, eilės pastebimai sumažėtų.
 
Nuotolinės konsultacijos irgi ne visais atvejais pasiteisina. Jeigu pacientas jau buvęs, tuomet minimalią gydymo korekciją nuotoliniu būdu daryti galima, bet tai neprilyginama gyvai konsultacijai ir dar trunka ilgiau. Vidutinio sunkumo ir sunkia astma sergantys pacientai turi būti priimami prioritetine tvarka, nes ilgas laukimas gali lemti ligos paūmėjimą. Jeigu medikams būtų mokama papildomai už ilgesnį darbo laiką, papildomą darbo dieną, galbūt eilės trumpėtų.

 
Lietuvos nefrologinių ligonių asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Aušra Degutytė: 


- Užsisenėjusios sveikatos problemos dėl COVID-19 niekur nedingo ir tik ūmėja laukiant, kol visu pajėgumu įsivažiuos planinių sveikatos paslaugų teikimas. Pacientai pas kai kuriuos specialistus jau ir iki karantino sunkiai galėjo patekti, o pokarantininė situacija tapo dar sudėtingesnė. Be to, žmonės vengia eiti pas gydytojus, nes bijo gydymo įstaigoje užsikrėsti koronavirusu.
 
Suprantama, medikų darbo laikas nėra guminis, ir nors pagalba reikalinga visiems, ne visiems ji yra prieinama. Dar iki karantino buvo nuspręsta priimti į konsultacijas žmones, kurie nepriklauso padidėjusios rizikos grupei. O pacientai po organų transplantacijų patenka į padidėjusios rizikos grupę ir yra nustumiami į eilės galą, nors būtent jiems planinės sveikatos paslaugos yra itin svarbios. Jeigu rudenį vėl ištiks karantinas, situacija jų sveikatos priežiūrai taps kritiška. Pavyzdžiui, debeto komplikacijų pasekmė yra galūnių amputavimas ir tokių komplikacijų labai padaugėjo belaukiant eilės pas gydytojus.

 
Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė:

- Šiuo metu sunkiausia tiems, kurie pas gydytojus buvo užsiregistravę seniai, bet karantino metu nepateko. Suformavus naujas eiles, neaišku, kada pateks. Aš - viena tokių. Balandžio 9 dieną man turėjo būti atlikta echoskopija, o dabar liepė laukti ir informuos, kada ateis mano eilė. Vaistai baigėsi birželio gale, pas gydytoją jiems pratęsti pateksiu liepos viduryje. Tad arba turiu gyventi be vaistų, arba pirkti juos savo lėšomis. Dabar pati didžiausia bėda yra tos išaugusios eilės. O jeigu dar atsiranda skubių ligonių, ta eilė, matyt, dar labiau išsibalansuoja ir žmonės pas medikus patenka pavėluotai. Komplikacijos komplikacijomis, bet kai kas gali ir nebesulaukti.
 
Sostinėje, didžiuosiuose miestuose dar bepigu - gali rinktis kitą gydymo įstaigą, jei pakanka pinigų, kreiptis į privačią kliniką. O rajonų pacientai yra palikti be pasirinkimo galimybės. Jeigu juos gydantis medikas dirba ciklais ir nebeatvažiuoja, jie nebeturi net kur registruotis, tenka važinėti į kitus miestus, kas, pavyzdžiui, senjorams yra sunkus ir brangus malonumas.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris