Odontologais tikimasi užkamšyti biudžeto skyles?

Deimantė Gruodė
2019-11-21
„Nesuprantu, kam ardyti gerai veikiančią sistemą?“ - stebėjosi Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Aušrinė Armonaitė po to, kai Seimas antradienį po svarstymo pritarė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos stumiamam Odontologijos praktikos įstatymo projektui. Juo odontologų licencijavimą tiek ministras, tiek Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė žūtbūt siekia perduoti į Akreditavimo tarnybos rankas.
Odontologais tikimasi užkamšyti biudžeto skyles?
Kai kurie parlamentarai tikina, kad kiekviena funkcija, kurią pasiima valdžia, vis brangiau ir brangiau kainuoja mokesčių mokėtojams.

Vadina grįžimu į sovietmetį

„Tai yra grįžimas į sovietinius laikus. Ką savo laiku bandė daryti Darbo partijos nariai, dabar daro „valstiečiai“, bet jie nenugalės demokratijos. Anksčiau ar vėliau vis tiek grįšime prie esamos tvarkos ir bus taip, kaip ir pasaulyje“, - kalbėjo Odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus. Kaip jis sako, iš 28-ių Europos Sąjungos valstybių net 24-iose šiuos specialistus licencijuoja asociacijos arba rūmai.

 
„Ponams valdininkams tikrai nebus lengviau. Tegul negalvoja, kad sumažins kainas už odontologines paslaugas, kad bus dirbama skaidriau. Matome, kaip dabar licencijos išduodamos Akreditavimo tarnyboje – net ir neturėdamas praktikos gali jas gauti“, - užuominą į pratęstą ministro psichiatro licenciją mestelėjo pirmininkas.
Jeigu taip atsitiktų, kad dauguma parlamentarų visgi balsuotų už ministro A.Verygos stumiamą įstatymo projektą, odontologus vienijantys rūmai, pasak A.Šeikaus, bus tik dar stipresni.

„Mes lauksime galutinio balsavimo. Odontologų rūmai taps profsąjunga ir gyvensime toliau. Odontologai žino, kad turi stiprią organizaciją, kuri nebuvo bloga nei jiems, nei pacientams. Kas numatyta įstatymo apibrėžtose funkcijose, viską vykdėme, ir teisingai. Pažiūrėsime, kaip jas vykdys Akreditavimo tarnyba“, - sakė A.Šeikus.
 
Kiekviena funkcija kainuoja
Antradienį už Odontologijos praktikos įstatymo projektą ir lydimuosius teisės aktus po svarstymo balsavo 50, prieš – 20, susilaikė 14 parlamentarų.
„Balsavau prieš, nes traktuoju, kad turime plėsti pilietinės visuomenės demokratinius institutus, tai yra profesinę savivaldą. Odontologų rūmai tokia ir yra. Jie atlieka tam tikras viešojo administravimo funkcijas, kadaise jai paskirtas valstybės. Dabar ministerija atiminėja šias viešojo administravimo funkcijas: licencijų pratęsimą, jų išdavimą, sustabdymą, atėmimą, nutraukimą. Negi geroji valdžia tetulė, politikai geriau išmano negu profesionalai, sukūrę Odontologų rūmus? Kiekvienas Seimo narys turėtų įsiklausyti ir pagalvoti, kas bus, jeigu dabar ateis teisingumo ministras ir sakys: advokatų, notarų, antstolių veiklą dabar reglamentuos ir tvarkys nebe Advokatų, Antstolių ar Notarų rūmai, o viską nori pasiimti, pavyzdžiui, Teisingumo ministerija. Aplinkos ministerija bandys atimti viešojo administravimo funkcijas iš Architektų rūmų. Kur mes tada eisime?! Aš palyginau su Šiaurės Korėja. Žinoma, ministras Veryga išvartė savaip ir politinė dauguma, aišku, klausė ne manęs, o jo pritardama teikiamam Odontologų praktinės veiklos įstatymo pataisoms“, - sakė Seimo narys liberalas Eugenijus Gentvilas.
 
Pasak jo, demokratinėje valstybėje kaip tik turėtume plėsti profesinę savivaldą, kuri atliktų dalį funkcijų be valdžios įsikišimo ir be jos finansinių resursų.
„Kiekviena funkcija, kurią pasiima valdžia, vis brangiau ir brangiau kainuoja mokesčių mokėtojams. Nėra nė vienos funkcijos, kurią valdžia atliktų nemokamai. Kiekvienos funkcijos perėmimą, vykdymą valdžios įstaigose ir institucijose lydi biudžeto išlaidos. Tai yra mokesčių mokėtojų pinigai. Mokesčių mokėtojai pradeda mokėti už valdžios teikiamas paslaugas. O šiuo atveju, kai paslaugas vykdo Odontologų rūmai, mokesčių mokėtojams nieko nekainuoja“, - sakė parlamentaras.
 

„Kam ardyti jau veikiančią sistemą? Jeigu yra susiformavusi tam tikra savivalda ir nusiskundimų dėl odontologų veiklos nėra ar per daugelį metų jų buvo vienetai, kam spręsti problemą, kurios nėra? O kaip finansavimas? Kaip suprantu, administravimo funkcija dabar bus dengiama iš mokesčių mokėtojų sąskaitos, kai anksčiau buvo apmokama Odontologų rūmų lėšomis. Jau yra tekę pastebėti, kad kai yra sprendžiama problema, kurios nėra, sukuriamos naujos problemos“, - nusijuokė Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Aušrinė Armonaitė.

 
Sutaupytas lėšas praris administravimas

Pasak Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės Astos Kubilienės, įsigaliojus įstatymo pataisoms pagerės paslaugų kokybė ir pacientų sauga, nes Akreditavimo tarnyba vykdys nepriklausomą, visapusišką kompleksinę paslaugų priežiūrą. Be to, surinktos lėšos, priešingai nei iki šiol, pateks tiesiai į valstybės biudžetą. Taip pat numatoma, kad už išduodamas odontologijos praktikos, burnos priežiūros praktikos ir įstaigos asmens sveikatos priežiūros licencijas odontologinėms priežiūros įstaigoms būtų imama valstybės rinkliava.
 
Tačiau tokie argumentai neįtikino ir socialdemokrato Juliaus Sabatausko.
„Pirmiausiai licencijavimo funkcijoms vykdyti reikės skirti biudžetinius asignavimus. Abejoju, kad viešajame sektoriuje atpigtų odontologų paslaugos... Gali būti taip, kad už licencijos išdavimo lėšas jie tikisi papildyti kokį nors biudžetą, jeigu odontologai už licencijas mokėtų ne Odontologų rūmams, o, pavyzdžiui, ministrui ar ministerijai. Bet visas surinktas lėšas praris administravimas, nes reikės skirti papildomus etatus, steigti galbūt kokią nors įstaigą ar skyrių, samdyti ekspertus. Atvirkščiai, tai biudžetui kainuos papildomai. Nors įstatymo projekto aiškinamajame rašte apie tai nieko nesakoma“, - pastebėjo parlamentaras.

Anot jo, kai valstybė deleguoja tam tikras funkcijas visuomeninėms organizacijoms, atsisako tam tikro administravimo funkcijų ir leidžia jiems patiems tvarkytis, - yra demokratinės valstybės požymis. Aišku, tam tikru atstumu kontroliuodama, bet tikrai neperimdama deleguotų funkcijų.
 
„Mano manymu, tai yra didelis demokratinės valstybės žingsnis atgal. Nes būtent taip, kai tam tikras viešąsias funkcijas vykdo profesinė savivalda, įskaitant ir Odontologų rūmus, yra užtikrinamas piliečių įtraukimas į valdymą tam tikroje srityje. Šiandien turime ne vieną tokią profesinę asociaciją, kuri tvarkosi savivaldos pagrindais. Tai ir Architektų rūmai, ir Odontologų rūmai, ir notariatas, advokatūra, Antstolių rūmai; vežėjų asociacija „Linava“ irgi vykdo tam tikras administravimo funkcijas. Juk valstybės biudžetui tai nieko nekainuoja“, - kalbėjo J.Sabatauskas.
Siūloma, kad įstatymų pakeitimai įsigaliotų 2020 m. gegužės 1 d.

 
Ministro citata
„Šalis, apsisprendusi turėti tam tikrą sistemą, turėtų laikytis sisteminio požiūrio. Mes turime Akreditavimo tarnybą, kuri licencijuoja ir prižiūri specialistų kvalifikaciją, kompetenciją, išduoda licencijas. Manau, kad išskirti odontologus kaip vienintelę profesiją iš visos sistemos irgi nėra logiška. Ir jeigu jau mes odontologiją laikome sveikatos apsaugos sistemos priežiūros dalimi, manau, kad logiška, jog ir odontologų licencijavimu užsiima institucija, vykdanti ir kitų specialistų licencijavimą“, – motyvus Seimo posėdyje dėstė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris