„Northway“ medicinos centre svarbiausia žmogus: tiek pacientas, tiek darbuotojas

Greta Vanagienė
2024-10-18
Medicinos centrų „Northway“ generalinė direktorė Diana Bumelytė organizaciją į priekį veda jau dvi dešimtis metų. Pagrindinis jos siekis organizuojant gydymo įstaigų veiklą – kad apsilankę „Northway“ pacientai pajustų išskirtinį rūpestingumą ir gyti imtų vos įžengę pro medicinos centrų duris. Todėl kiekvienas sprendimas čia priimamas iš paciento perspektyvos.
„Northway“ medicinos centre svarbiausia žmogus: tiek pacientas, tiek darbuotojas
Medicinos centrų „Northway“ generalinė direktorė Diana Bumelytė „Northway Biotech“ įmonių grupės vadovu profesoriumi Vladu Algirdu Bumeliu medicinos centrų jubiliejaus šventėje. R.Šeškaičio nuotr.

- Diana, nors jūsų rankose viso medicinos tinklo „Northway“ vairas, esate ir šeimos gydytoja. Kaip tai padeda vadovauti gydymo įstaigai?
 
- Įgydamas gydytojos išsilavinimą, įgyji ir klinikinį mąstymą. Man tai padeda. Vis dėlto nemanau, kad įstaigai turi vadovauti tik sveikatos priežiūros specialistas, tai neturi būti taisyklė. Nors kiekvienoje srityje išsilavinimas yra svarbu, daugiausiai lemia patirtis. Pirmasis mano darbas buvo Šeškinės poliklinikoje. O „Northway“ pažinau nuo pat registratūros įkūrimo – sveikatos priežiūros įstaigoje užaugau.
 
- Vadovauti tokio masto medicinos įstaigai be patirties, ko gero, reikia ir stiprių lyderio savybių, ambicijų, drąsos. Kokios asmeninės savybės jus veda į priekį?
 
- Kiekvienoje organizacijoje pagrindinis iššūkis vadovui – santykis su darbuotojais, kolektyvu. Svarbu sugebėti suburti, motyvuoti komandą, jai nubrėžti kryptį ir eiti tikslo link.
Be to, jei ką nors pažadi – tesėk. Jei negali – nežadėk. Tai svarbu ne tik versle, bet ir gyvenime. To buvau auklėjama ir šeimoje. Versle, jei ką nors pažadėsi, bet neįvykdysi, tavimi nebepasitikės. Būk sąžiningas ir prieš save, ir su kitais. Žmonės, matydami, kad tavimi galima pasitikėti, padės judėti teisinga kryptimi. Svarbu ir man pasitikėti komanda. Šiandien ji puiki.


 

- Dabar kalba patirtis. O kaip atrodė pirmieji veiklos metai, kol „užkūrėte“ sistemą? Kaip keitėsi „Northway“ per visus 20 metų?
 
- Per dvidešimt metų pasikeitė sveikatos sistemos veidas. Atsirado ne tik privataus sektoriaus medicinos įstaigų, bet ir stipriai patobulėjo viešasis. Valstybinės ligoninės ir poliklinikos dabar atrodo puikiai – daugelyje jų tvarkinga, modernu. Nelabai kuo ir skiriasi nuo privataus sektoriaus.
O privačios medicinos kelias Lietuvoje, ko gero, prasidėjo dėl aptarnavimo kultūros. Pacientai ėmė ieškoti malonesnio žvilgsnio, šiltesnio bendravimo, gražesnės aplinkos. Nepatenkintas pacientas – sugadinta įstaigos reputacija, taigi laikomės principo, kad pacientas yra svarbiausias. Jei to paiso visas kolektyvas, pasieki gerą rezultatą. Tiesa, čia svarbi kiekviena grandis: ir tas, kas stovi už paciento, ir kas už gydytojo pečių. Nors per tiek metų vardą ir žinomumą užsitarnavome, jį lengva pamesti. Mūsų neaukštinu. Darome klaidų ir iš jų mokomės.
Tačiau „Northway“ veidas per 20 metų nesikeitė – nuosekliai laikėmės pozicijos, kad svarbiausias yra pacientas.
 
- Vadovauti įstaigų tinklui lengviau dabar, kai sukaupėte patirtį ir įgijote autoritetą, ar verslo pradžioje, kai privačių klinikų dar nebuvo tiek daug?
 
- Kaip bebūtų gaila, bet penkerių metų patirtis ateina tik po penkerių metų. Lygiai taip pat ir dvidešimt metų. Kai pradėjome dirbti, darėme vadybos klaidų. Manėme, kad įkursime klinikas ir imsime dirbti. Neužtenka pastatyti sienas ir supirkti brangią aparatūrą. Jos nei pinigų generuoja, nei gydo. Reikia suburti kolektyvą, sukurti pasitikėjimą privačia medicina. Tuomet buvo manoma, ką jau tie privatininkai gali kitaip… Judėti į priekį buvo sunku. Pacientai į privačią mediciną žiūrėjo su atsarga, nenorėjo ateiti dirbti ir gydytojai.
Dabar privačių medicinos įstaigų tinklas smarkiai pasikeitęs. Gerėjant gyvenimo kokybei jų steigiama vis daugiau. Tenka konkuruoti. Vis dėlto su daugelio privačių įstaigų vadovais esame kolegos, o ne priešininkai, veikiame vienose asociacijose, siekiame kokybiškos medicinos Lietuvos žmonėms.
Nors šiandien privačia medicina žmonės pasitiki labiau, su atsarga dabar į mus žiūri politikai.
Pati pasisakau už tai, kad valstybinis sektorius privalo būti stiprus, čia turi dirbti geriausi specialistai. Privati medicina niekada negalės investuoti į naujausių gydymo metodų kūrimą, mokslinius tiriamuosius darbus. Viešasis interesas visuomet turi būti užtikrinamas.
Bet ir privati medicina turi turėti vietą po saule. Ji padeda viešajam sektoriui: investuoja, stato pastatus, perka naujausią įrangą, padeda sumažinti pacientų eiles. Privačios medicinos paslaugas renkasi daug dirbantys, skubantys ir taupantys laiką pacientai. Daug Lietuvos, o ypač užsienio bendrovių noriai draudžia darbuotojus papildomu sveikatos draudimu, net ir Sveikatos apsaugos ministerija darbuotojams nupirko privačios medicinos draudimą. Vadinasi, yra tokių paslaugų poreikis. Prieš dvidešimt metų to nebuvo.
 
- Medikų deficito laikais tiek privačios, tiek valstybinės gydymo įstaigos smarkiai konkuruoja dėl darbuotojų… Kaip jūs juos išlaikote?
 
- Darbuotojų išlaikymas – dar vienas iššūkis. Turi būti sąžiningas, atviras, negudrauti. „Northway“ nuo pat pirmos įkūrimo dienos griežtai laikėsi teisės aktų. Visą laiką veikėme laikydamiesi sąžiningumo principų, kas prieš dvidešimt metų nebuvo lengva. Šešėlinė ekonomika egzistavo visada. Tikiuosi ir viliuosi, kad šešėlis po truputį nyksta.
Į „Northway“ atėję dirbti gydytojai mato, kad čia dirbama sąžiningai. Mezgamas ir asmeninis santykis. Kiekvieną darbuotoją privalu matyti bei išklausyti. Turime žmonių, kurie pas mus dirba dešimt, penkiolika ir visus dvidešimt metų. Matome, kad mūsų darbuotojų kaita nėra didelė – tai ženklas, jog kažką darome gerai. Kai darbuotojas palieka „Northway“, tai priimu asmeniškai – vertinu kaip asmenines klaidas. Kažkas dirba geriau nei aš, yra patrauklesnis nei mes. Pastebėti žmogų – suprasti, kokios jo stiprybės, mokėti jį motyvuoti – didelė vertybė įstaigai. Tam reikia skirti daug ir asmeninio laiko. Kiekvienas vadovas turi ugdyti žmones, kurie jam padeda. Vadovas, kuris sugeba išauginti kitą vadovą ir dėl to nebijo konkurencijos, – sveikintina. Šiame versle reikia kompetentingų žmonių.


 
- Darbuotojai neretai akcentuoja ir aukštos klasės techninę bazę. Kuriose srityse „Northway“ medicinos centras lyderiauja?
 
- Esame verslo ir mokslo sinergija. Man didelė garbė, kad bendradarbiaujame su universitetais. Klaipėdos universiteto atstovybė paprašė „Northway“ juos paremti ir kartu bendradarbiauti. Kadangi Klaipėdos universitetas ruošia dviejų svarbių specialybių atstovus – slaugos specialistus ir radiotechnologus, kartu su Sveikatos fakultetu esame pasirašę didelės apimties sutartį, kuria įsipareigojame neatlygintinai visą savo bazę, kuri yra įkurta Klaipėdos „Northway“ centruose, duoti naudotis studentams, taip padedant Lietuvai ruošti sveikatos priežiūros specialistus.

Čia įkūrėme radiologijos centrą, kuriame įranga yra pati pažangiausia. Studentai turi galimybę tobulinti žinias ir tai atlikti praktiškai bendraudami su pacientais. „Northway“ darbuotojams, kurie dirba su studentais juos mokindami, yra didelė motyvacija: veiki ne tik dėl savęs ar įstaigos, kurioje dirbi, bet gera darai ir šaliai. Man ir mano šeimai, kurie branginame mokslą, tai – vertybė. „Northway“ vertybė, kad sugebame pritraukti darbuotojus, kuriuos tokia veikla motyvuoja.
 
- Lyderiaujančiai sveikatos sektoriaus organizacijai neabejojame numatoma ir plėtra?
 
- „Northway“ plėtra nuosaiki. Pradžioje įsikūrėme Vilniuje ir Kretingoje, vėliau Klaipėdoje ir tik neseniai atidarėme nedidelę įstaigą Kaune. Taip pat plėtėmės Latvijoje ir Didžiojoje Britanijoje, Londone.
Mūsų pastatas Vilniuje visiškai įveiklintas. Šį rudenį Vilniuje pradėjo veikti brangiųjų radiologinių tyrimų padalinys. Kai kurioms gydymo sritims trūksta vietos. Turime plėtros planų.
Už tai nuolatinė plėtra vyksta organizacijos viduje. Su sparčiai tobulėjančiu pasauliu, kur į paslaugų teikimą jungiasi dirbtinis intelektas, privalome judėti į priekį. Pažangos reikia visur. Randasi naujų kompetencijų, apie kurias prieš dvidešimt metų net neįsivaizdavome. Turi judėti ir komanda, plėstis, įgyti naujų kompetencijų. Kaskart komandoje diskutuodami suprantame, kokio naujo nario mums reikia. Šiandien mūsų sudėtis puiki.


 
Kolektyvui ištikimi dešimtis metų
 

Nuo medicinos centro „Northway“ Vilniuje atidarymo čia dvidešimt metų dirbanti Žmogiškųjų išteklių vadovė Neringa Žygelė surado ir įdarbino kiekvieną „Northway“ kolektyvo narį. Šiuo metu medicinos centrų „Northway“ klasteryje dirba beveik tūkstantis darbuotojų. N.Žygelė nuo ištakų formavo komandą, matė jos raidą, augimą.
 
„Mums svarbu, jog atėjęs čia dirbti darbuotojas jaustųsi svarbus ir laukiamas. Mainais pelnome jų lojalumą, įsitraukimą. Medicinos centrai „Northway“ yra aukštas vertybes deklaruojanti ir puoselėjanti įmonių grupė. Su tomis vertybėmis supažindinamas kiekvienas darbuotojas dar prieš įdarbinimą. Mums svarbu, kad būtų laikomasi įsipareigojimų prieš pacientus ir kolegas“, – kokias vertybes puoselėja kolektyve, pabrėžia Žmogiškųjų išteklių vadovė Neringa Žygelė.
 
Pastangos atsiperka. N.Žygelė pastebi, kad kolektyvo vienybė ypač juntama sprendžiant iššūkius ar diegiant įmonėje naujoves. Mat čia kiekvienas laisvas išsakyti savo nuomonę ir kiekvienas yra išgirstas.
 
„Labiausiai kolektyvas džiaugiasi tradicinėmis kasmetinėmis darbuotojų „Aštuntadienio“ šventėmis. Jų metu geriausiai juntama kolektyvo dvasia: kasmet apdovanojame dirbančius 5, 10, 15 ir 20 metų. Šiemet išdirbusių 20 metų buvo septyni darbuotojai!“ – džiaugiasi kolektyvo narių lojalumu vadovė N.Žygelė.


 
Darbuotojai vertina galimybę tobulėti
 
Be darbo užmokesčio, „Northway“ medicinos centro darbuotojai vertina galimybę nuolat tobulinti žinias. Vilniaus „Northway“ centre 20 metų dirbanti Chirurgijos centro operacinių vyriausioji slaugytoja Liuda Padvaiskienė džiaugiasi čia turėjusi galimybę sukurti visą chirurgijoje naudojamų instrumentų „banką“.
 
„Džiugu, kad gydytojai tobulėdami pradeda atlikti sudėtingesnes operacijas. Tada reikia papildyti turimą „banką“ naujais moderniais operacinių instrumentais. Kartu su naujų paslaugų įvedimu plečiasi ir mano pačios akiratis“, – pasakoja Chirurgijos centro operacinių vyriausioji slaugytoja Liuda Padvaiskienė.
 
„Northway“ medicinos centre Vilniuje slaugytojos darbą prieš 20 metų pradėjusi Giedrė Juktonytė Pakačimienė jau penkerius metus vadovauja ambulatorinės grandies slaugytojų kolektyvui.
 
„Šitame darbe praėjau visus laiptelius nuo apačios, todėl žinau, kaip reikia organizuoti privataus medicinos centro slaugytojų darbą“, – patirtimi dalinasi bendrosios praktikos slaugytojų vadovė Giedrė Juktonytė Pakačimienė.
 
„Darbas atsakingas, bet nuoširdžiai rūpi tai, ką darau, nes per tiek metų žmones pažįsti, matai kiekvieno galimybes, žinai, kam kas geriau sekasi – taip ir išnaudoji kiekvieno geriausias savybes. O kai žmonėms sekasi, ir dirba jie su meile, kuri persiduoda mūsų pacientams“, – šypsosi G.Juktonytė Pakačimienė.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur
    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji

    Naujas numeris