Nerijus Cesiulis skaičiuoja komunikacijos klaidas

Ringailė Gvildė
2021-05-06
Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis (40 m.) įsitikinęs, jog niekas netrunka amžinybę, netruks ir pandemija. Pasak jo, savivaldybė stengiasi stabdyti COVID-19 plitimą, efektyviai komunikuoti, kovoti su antivakseriais, o ekstremalių situacijų valdymo pamokos išmoktos dar gesinant garsųjį padangų degimo gaisrą.
Nerijus Cesiulis skaičiuoja komunikacijos klaidas
„Daugelis merų sudėtingoje situacijoje improvizuoja ir daro viską, kad suvaldytų viruso plitimą“, - teigia Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

- Alytus, galima sakyti, pratęs prie ekstremalių situacijų valdymo. O kaip sekasi stabdyti COVID-19 plitimą?
- Kaip ir visoje Lietuvoje – vieną dieną geriau, kitą dieną prasčiau. Atėjus pirmajai COVID-19 bangai neišsigandome, mat mūsų Ekstremalių situacijų komisija jau buvo suformuota nuo padangų perdirbimo įmonės gaisro ir visuomet dirbo, tad išvengėme įvairių problemų, lengvai ir efektyviai keitėmės informacija. Alytuje per pandemijos laiką tik vienu metu turėjome didžiausius COVID-19 sergamumo skaičius, bet tik dėl to, kad Lietuvoje testavome daugiausiai. Neapsiribojome tik testavimu mobiliajame punkte, važiuodavome tikrinti ir įvairias įmones. Tokie mastai leido pagauti itin daug besimptomių atvejų ir stabdyti viruso plitimą. Žinote, pasakysiu dzūkišką palyginimą: jeigu eini į mišką grybauti ir užtrunki kelias minutes, kibiro nepririksi, o grybaujant pusdienį ar dieną, tikrai prigrybausi.
 
- Miestai pradeda konkuruoti vakcinavimo procese. Alytus jau paskiepijo arti trisdešimties procentų gyventojų...
- Kaip sugebėjome motyvuoti aktyviam testavimui, taip ir daug dėmesio skiriame švietimui apie vakcinaciją. Alytuje vakcinos nėra išmetamos. Aš, kaip miesto vadovas, taip pat skiepijausi, kaip ir daugelis įstaigų ir jų darbuotojų. Pernai teko kovoti su didele antivakserių banga, teigiančia, jog viruso nėra, juk niekas artimame rate neserga. Dabar kone kiekvienoje šeimoje, draugų rate turime užsikrėtusių koronavirusu, patyrėme ir skaudžių netekčių. Alytiškiai puikiai suvokia, jog tik vakcinos gali mus apsaugoti ir aktyviai skiepijasi.
 

- Jūsų nuomone, Lietuvos vakcinacijos strategija, komunikacija tinkama?
- Esu ne tik meras, bet ir marketologas, komunikacijos specialistas, tą dėsčiau ir aukštojoje mokykloje. Vienintelė Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vyriausybės klaida, kuri kartojasi, – žinia ištransliuojama anksčiau laiko, o po to priimamas kitas sprendimas. Žmonės ir taip yra pikti, pavargę nuo žiemos, tamsos, pandemijos, kultūros renginių trūkumo, tad nenuosekli komunikacija erzina. Geriau nesuteikti vilties per anksti, o pradžiuginti tvirtu sprendimu.
Glumina ir SAM komunikacija apie „AstraZeneca“ vakciną. Vieną dieną sako, kad ji netinkama ir stabdo skiepijimą, kitą jau tvirtina, kad saugi. Visuomenė išgąsta ir antros žinutės neišgirsta. Po to lieka tik taisyti padėtį. Mes, visa laimė, išskiepijame visas šio gamintojo vakcinos dozes.
Matau komunikacijos trūkumą ir šalies valdžios galvų, ministerijų su rajonų merais, kurie žino vietos situaciją. Čia kaip ir su vakcinacija: žadėjo programinę įrangą, duomenų bazes, tačiau iki šiol nėra vieningos sistemos. Slaugytojos duomenis veda rankiniu būdu, informacija laiku nejuda ir tarp savivaldybių. Suprantu, kad tokios pandemijos dar neturėjome, negalėjome išmokti visko iš anksto. Daugelis merų sudėtingoje situacijoje improvizuoja ir daro viską, kad suvaldytų viruso plitimą.
Norisi daugiau dėmesio ir kovai su antivakseriais, kad nesibūriuotų su piketais prie mokyklų priešindamiesi vaikų testavimui. Komunikuokime vieningai ir kuo daugiau, nes panašu, kad dalis nė nesuvokia, kas yra testavimas kaupinių metodu. Vaikas nosį pirštu giliau pasikrapšto. Nereikia dramos, reikia švietimo ir baimių sklaidymo.
 
- Kaip vertinate SAM sprendimą, esant reikalui, vakcinas perskirstyti tarp savivaldybių?
Kai iš mūsų nepaima, vertini vienaip. Jeigu paimtų, gal manytume kitaip. Vis dėlto galvoju, kad tai vėl atsiremia į komunikaciją. Merus reikėjo įspėti bent jau iš vakaro ir leisti jiems laiku įspėti savivaldybių gyventojus. Kita vertus, Lietuva – per maža šalis, kad nesusitartume. Neturime žiūrėti tik savo regiono interesų – tiek vakcinų, tiek medicinos paslaugų reikia visiems. Kai Alytuje kilo padangų perdirbimo įmonės gaisras, ugniagesiai gelbėtojai atvyko į pagalbą iš visos Lietuvos. Niekas nesakė: tavo problema – tu ir gesink.
 
- Planuojate Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro pertvarką, kurią jau spėjo sukritikuoti Seimo narys Vytautas Bakas? Nepelnyta kritika?
- Na, kai kurie politikai nori rodyti bent ką nors, kad juos pamatytų visuomenė. Buvo politikų, siūliusių šį centrą reorganizuoti, o mes nutarėme vykdyti reabilitacijos ir sporto paslaugų plėtrą. Turime buvusius vaikų namus, didelį šeimos centrą ir galvojame, kaip juos įveiklinti. Kadangi reikia didinti slaugos pacientams skirtų lovų skaičių, didinti reabilitacijos, sporto galimybes, svarstome, kas galėtų to imtis. Uždarinėti ir mažinti nieko neplanuojame. Atvirkščiai, atsižvelgdami į mūsų žmonių amžių norime jiems pritaikyti reikiamas paslaugas bei infrastruktūrą. Tad ši kritika tikrai nepelnyta, o kad nuomonės skirtingos, normalu.
 

- S.Kudirkos ligoninės chirurgijos skyriuje planuojamas kapitalinis remontas už daugiau nei milijoną. Kokių inovacijų gali laukti pacientai? 
- Turime geriausią regioninę ligoninę Lietuvoje, nemažai investavome ir įsigijome moderniausią magnetinio rezonanso prietaisą. Pernai nusprendėme projektuoti ir modernų chirurginį skyrių. Būtent iš chirurginio skyriaus pacientai neretai patenka į reabilitaciją, slaugą ir panašiai. Tad chirurgija yra pagrindinis ligoninės organizmas ir jis turi veikti nepriekaištingai. Lietuvoje kalbame apie ligoninių pertvarką, tad investuojame savivaldybės lėšas, kad medicinos sektorius Alytuje būtų stiprus. Visa tai daro mus patrauklia vieta gyventi jaunoms šeimoms, atvykti dirbti geriems medicinos ir ne tik specialistams.  

 
Dosjė
Karjera
Nuo 2019 m.  Alytaus miesto savivaldybės meras

2008 – 2018 m.  Alytaus kolegijos direktoriaus pavaduotojas strateginei plėtrai ir infrastruktūrai
2007 – 2019 m. Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys, investicijų, ekonomikos  ir biudžeto komiteto pirmininkas
2005 – 2019 m. Seminarų lektorius visuomeninėse, valstybinėse ir privačiose organizacijose
2005 – 2019 m. Alytaus kolegijos lektorius
2005 – 2008 m. Alytaus kolegijos karjeros centro vadovas
2003 – 2005 m. Alytaus kolegijos papildomo ugdymo organizatorius
2001 – 2006 m.  VO „Alytaus kolegijos studentų atstovybė“ prezidentas
Išsilavinimas
2010 m. Įmonių valdymas, Kauno technologijos universitetas (magistro laipsnis)
2008 m. Verslo vadyba ir administravimas, Vilniaus universitetas (bakalauro laipsnis)
2003 m. Vežimas automobilių transportu,  Alytaus kolegija (profesinio bakalauro laipsnis)

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris