Ne visi koronaviruso patikros mobilieji punktai dirba visa apimtimi

Augustas Stankevičius, BNS
2020-03-24
Regionuose pradėjus veikti keturiems mobiliesiems koronaviruso patikros punktams, ne visi jie pacientus priims iki vakaro, praneša Kauno greitosios medicinos pagalbos stotis, administruojanti Karštąją liniją 1808.
Ne visi koronaviruso patikros mobilieji punktai dirba visa apimtimi

Kaip BNS sakė Kauno GMPS direktorius Nerijus Mikelionis, Karštoji linija į Alytaus ir Marijampolės punktus paskutinius antradieniui pacientus užregistravo 16.50 val., o į Telšių punktą – 15.10 val.
Vienintelis naujai atidarytas punktas iki 20 val. pacientus priims Šiauliuose.
„Visi šie punktai užpildyti, daugiau registracija antradienį į juos nevyks“, – kalbėjo N.Mikelionis.
 

Kaip teigia Alytaus ir Marijampolės atstovai, punktai dirba ne iki 20 val. vakaro, nes į juos antradieniui pristatytos priemonės leidžia paimti 30-ies žmonių mėginius.
„Yra situacija tokia, kad kiek mums terpių duoda, tiek mes imam. Esam padarę brigadas, galėtume imti ir daugiau, bet, deja, neturim tam terpių“, – BNS antradienį sakė Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Neringa Rinkevičiūtė.
Pasak Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriaus Karolio Podolskio, skirti 30 mėginių numatoma ir trečiadieniui.
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Almantas Lukavičius sako, kad mieste esančiame punkte tepinėlių yra pakankamai ir užtektų paimti daugiau mėginių nei šiuo metu leisti 20.
„Negalim daugiau paimti dėl reagentų trūkumo laboratorijoje Klaipėdoje, nes ji aptarnauja ne tik mūsų savivaldybę“, – kalbėjo A.Lukavičius.
 
Dėl šios priežasties ir punktas Klaipėdoje paskutinį pacientą antradienį priims 18.30 val.
„Kiek Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorija gali padaryti tyrimų, kiek turi reagentų, tiek mes ir imam mėginių. Pagal ministro įsakymą, mes su ja derinam kiekvienos dienos darbą“, – BNS sakė Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė Loreta Venckienė. 
„Yra ribojama. Reagentų gauta tik 5 tūkst. tyrimų, o šiandien dar atsidarė 4 punktai“, – pridūrė ji.

Kaune vienas punktas veiks iki 19.20 val., kitas – iki 19.30 val. Anot N.Mikelionio, jie taip pat „pilnai užpildyti“.
Kaip teigia Kauno GMPS vadovas, Vilniuje visi trys punktai pacientus priims iki 20 val., tačiau pilnai užpildytas tik vienas.
 
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia negalintis tiksliai pasakyti, kodėl punktai pacientus priima ne iki 20 val. vakaro, tačiau tikina, kad taip yra ne dėl reagentų trūkumo.
„Reagentų netrūksta (...). Greičiausiai, tai ne su reagentais ir terpėmis susijęs dalykas. Turėkim galvoje, kad punktai, kurie tik pradeda darbą, jiems reikia procesus suderinti, žiūrėti, ar viskas tinkamai vyksta, ar duomenys tinkamai suvaikšto ir juos galima perduoti laboratorijoms. Laiko klausimas, kada jos tą laiką išplės“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė A. Veryga.

Sekmadienį į Lietuvą buvo atgabenta reagentų, skirtų 5 tūkst. tyrimų dėl koronaviruso atlikti. Pirmadienį pranešta, kad regentus tieks bei gamins ir „Thermo Fisher Scientific Baltics“.
Pasak ministro, nuo trečiadienio vidurdienio taip pat darbą pradės punktai Panevėžyje bei Tauragėje.
 
„Vienas likęs punktas Utenoje intensyviai ruošiasi, kai bus pasiruošęs, bus pasirašytas leidimas atlikti mobiliuosius tyrimus“, – kalbėjo A.Veyga.
SAM skelbia, jog pacientų registracija vykdoma tik tik tai dienai, kai kreipiamasi, tačiau Kauno GMPS vadovas sako, kad tai yra „ne visai tiksli ta informacija“.
„Registracija pradedama iš vakaro – nuo to momento, kai punktai žino, kiek kitą dieną galės priimti žmonių“, – teigė N.Mikelionis.
Mobilieji koronaviruso patikros punktai iš viso turėtų būti atidaryti dešimtyje Lietuvos miestų. Dabar jie veikia septyniuose: trys Vilniuje, du Kaune ir po vieną Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Telšiuose bei Marijampolėje.
Į mobilųjį punktą negalima vykti taksi automobiliu ar viešuoju transportu. Tiems žmonėms, kurie negali atvykti patys, savivaldybės įpareigotos užtikrinti pacientų transportavimo paslaugas.
 
BNS

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris